Actualitate Economie

Vasile Laba către hotelierii din Colibiţa: Faceţi afaceri la negru, dar cereţi apă, drumuri şi canalizare

Cristian Munthiu, unul dintre consultanţii de business care lucrează cu hotelieri din zona Colibiţa, a susţinut, joi, în cadrul unei dezbateri publice, că zona a fost vizitată, în această vară, de 6500 de turişti, un argument, în opinia sa, pentru ca să se insiste pe dezvoltarea turismului. Autorităţile însă ridică neputincioase din umeri. Nu au bani câtă vreme hotelierii nu plătesc mai nimic la buget.

„Vara aceasta, în Colibiţa au fost 6500 de turişti „, a spus Cristian Munthiu, consultant de business care lucrează cu proprietarii de pensiuni şi hoteluri de pe malul lacului.

În replică, primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, i-a răspuns că numărul mare de turişti se datorează şi implicării autorităţii locale care a contribuit cu bani pentru realizarea unui festival de folclor la Colibiţa, ocazie cu care toate locurile de cazare au fost ocupate. „Deci Colibiţa a fost full, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră.  Ştiu şi eu fiindcă au venit colegi de-ai mei din Suceava care mi-au spus că nu au găsit niciun loc de cazare la Colibiţa. Cui plătesc proprietarii de cabane şi vile taxa hotelieră? Să înţeleg că fac afaceri la negru? Fiecare vă vedeţi buzunarul propriu. Nu vă interesează nimic altceva, dar, în schimb, cereţi drumuri, apă, canalizare”, a spus Vasile Laba.


La finalul dezbaterii l-am întrebat pe primarul din Bistriţa Bârgăului cine trebuie să încaseze taxa hotelieră. „Taxa hotelieră se percepe în urma unei declaraţii pe propria răspundere. Cei care cazează turişti au obligaţia să vină şi să declare la Primăria Bistriţa Bârgăului şi 2% din ceea ce încasează ar trebui să la buget conform legilor în vigoare, ceea ce nu se întâmplă. Am încasat doar de la Pensiunea Ariniş 525 de lei pentru trei ani de zile. Atât! În rest nu a plătit nimeni. Aşa nu putem face nimic. Nu putem face drumuri, apă, canalizare. Suntem neputincioşi şi nu avem cum să modernizăm staţiunea Colibiţa şi să avem ce ne place, drumuri asfaltate, pârtie de schi şi aşa mai departe”, a spus Vasile Laba.

Întrebat câte locuri de cazare sunt la Colibiţa, primarul a spus că nu ştie decât că sunt în jur de 300 de vile şi case de vacanţă. „Mulţi nici măcar nu şi-au declarat imobilele ca fiind spaţii de cazare care dezvoltă turismul. Din păcate, nu avem o statistică din care să reiasă numărul locurilor de cazare. În plus, o parte dintre proprietarii de case de vacanţă şi vile blochează drumul de acces către lac. Am finalizat Planul de Urbanism General în comună, am făcut strategia, am depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării pentru atestarea Colibiţei ca şi zonă turistică, deci nu stagnăm. Vom încerca să accesăm proiecte de finanţare, dar şi aici documentaţia e foarte scumpă. Costă zeci de mii de lei”, a spus Laba.

Întrebat de ce s-au făcut construcţii în zona de protecţie a lacului, primarul a recunoscut că e şi vina administraţiei pe care o conduce. „S-a construit fiindcă nu am avut nicio posibilitate să îi constrângem. Planul de Urbanism l-am terminat doar anul acesta. Până acum, fiecare a construit haotic. Au mutat bornele de la 800 la 805 în ce priveşte cota. Cei de la Apele Române nu aveau o perimetrare a zonei ca să vadă exact unde sunt bornele limită. Cei care au construit au făcut-o pe propria răspundere. Acum, deşi avem PUG, nu mai putem face nimic. Nu cred că e cazul să ne apucăm să demolăm. Şi-au făcut construcţiile pe propria răspundere, iar dacă vor avea probleme cu cota apelor cheltuielile vor fi suportate de ei, cei care au construit haotic”, a spus primarul.

În ce priveşte regimul lacului, primarul spune şi el că destinaţia lui nu este pentru agrement, ci pentru alimentare cu apă pe Valea Bârgăului şi Bistriţa şi energie electrică. „Nu e destinat pentru a se face baie acolo şi nici pentru ca fosele septice să se scurgă în apă pentru că noi, ceilalţi, de pe Valea Bârgăului, bem apă la robinete din acest lac. Am trimis o delegaţie din partea Primăriei Bistriţa Bârgăului, cu cei de la Mediu, să verificăm situaţia foselor. Mulţi s-au ascuns şi au încuiat uşile, dar trebuie să continuăm acţiunile fiindcă e o problemă vitală. Trebuie să-şi încheie contracte de vidanjare până când vom reuşi să realizăm un sistem de canalizare”, a spus Vasile Laba.

Cristiana Sabău

4 comentarii

  • Vai domnule primar te lauzi degeaba,nu ne spui numele investitorului,mai bine spune-ne citi bani intra in buzunar din aceasta noua afacerea a dumnitale,sa stii mai bine ca Romania are energie electrica de exporta nu consuma cat produce….dumneata sti ca doar esti de meserie electrician…..!

    • Draga Camelia nu te supara dar dumneata habar nu ai despre energia electrica a sistemului national.Am sa va spun in mare de ce Romania are nevoie de aceste Hidrocentrale prin pompaj, asa cum toate tarile cu economie sanatoasa au.Acest model de a produce enercie electrica are menirea de a regla sistemul enercetic national prin consum de energie noaptea cand sistemul national nu are consumatori destui (noaptea eolienele,termocentralele,nucleara trebuie sa reduca activitatea si chiar sa nu mai poata primi in sistem alti producatori noi din aceasta cauza)iar pe timp de zi cand energia produsa nu acopera necesarul consumului pe tara noi producem si exportam in Ungaria,Serbia,Grecia,Bulgaria deci acest tip de hidrocentrale las numi creierul unui sistem energetic sanatos Va multumesc

  • Sa inteleg ca : 1 . Apele menajere din fosele septice se deverseaza continuu in lacul de acumulare de unde beau toti apa… inclusiv bistritenii …
    2. Primaria Bistrita Bargaului si inaltimea sa CJ-Bistrita-N, au permis construirea haotica de case de vacanta…. la Colibita…
    3. Impozitele: pe profit … la activitatea de agroturism… pe vile, terenuri ….sunt nesemnicative ….doar importante sunt cerintele proprietarilor pentru a avea drumuri, apa…canalizare sunt la zi …
    4. Limitele de proprietate sunt necunoscute …fiecare proprietar s-a extins abuziv si in final a inconjurat cu garduri lacul… fiind aproape imposibila ajungerea la lac … probabil ca la lacul de acumulare se poate ajunge doar cu parapanta…
    5. Ca Primaria prin primarul in functie ( domnul Laba Vasile) a acceptat tacit aceste lucruri …. ca pe niste fapte firesti ….eludand legi ca : legea 7/2000; legea 215/ 2009 ; legea 350 …..etc…
    6. Ca de ani buni de zile OGA-SNGA – BN doarme( inafara de cateva raportari statistice zilnice nu face nimic) in papucii statului, incaseaza salarii si trai pe vatrai neneaca !
    CONCLUZIE : 1. AM INTELES BINE DOMNULE PREFECT SI STIMATA GARDA DE MEDIU ??
    2. Exista Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara in Bistrita ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS