Primarul din Bistriţa Bârgăului susţine că, de vină pentru pierderile masive de apă sunt firmele care au lucrat la reţele.
„Oricine a avut un excavator şi a angajat doi oameni cu lopata a putut pune conducte în pământ prin programul ISPA. S-a lucrat de mântuială, toate conductele au crăpat, s-au înregistrat pierderi masive de apă. Nu înţeleg de ce Aquabis nu trage la răspundere constructorii pe care, vă spun drept, nici eu nu îi ştiu. Aud tot mai des în ultima perioadă că bârgăuanii fură apă. Cei de la Aquabis au venit la noi, au verificat, şi nu au găsit nicio persoană racordată ilegal. Nu mai pun la socoteală faptul că au făcut aceste verificări fără să ne spună. Eu eram plecat din localitate într-o delegaţie. Domnul viceprimar nu era nici dânsul. Ce pot să vă spun însă este că nu au găsit niciun branşament ilegal. Problema e la reţeaua lor, făcută prost de firme care nu se pricepeau la ce fac”, a spus primarul.
Potrivit edilului din Bistriţa Bârgăului, toate firmele care au montat conducte pe Valea Bârgăului ar trebui trase la răspundere pentru calitatea proastă a lucrărilor. „Dacă cineva din comuna pe care o conduc s-a racordat ilegal, să plătească, să facă închisoare, nu mă interesează. Eu însă m-am săturat să tot aud acuzaţii la modul general. Să ne spună Aquabis cu nume şi prenume cine fură apă. Vă spun eu că nu vor avea ce spune fiindcă adevărata problemă nu e la noi, ci la ei”, a declarat Vasile Laba.
Reamintim că miercuri, în şedinţa CJ, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, i-a anunţat pe aleşii judeţeni că, în perioada următoare, va urma o adevărată vânătoare a celor care fură apă din conductele Aquabis.
“Când eu am preluat mandatul de preşedinte al CJ, situaţia Aquabis nu era foarte fericită. Am cerut Consiliului de Administraţie să implementeze anumite măsuri. În curând se va împlini un an de atunci şi voi face o a analiză foarte severă în legătură cu ce s-a întâmplat în acest an în privinţa reducerii pierderilor care erau foarte mari. Pe de altă parte, vreau să vă anunţ că, într-unul dintre proiecte, am inclus şi procurarea de echipamente prin care putem să depistăm conectările ilegale sau furturile de apă. Avem aceste echipamente şi urmează să stabilim echipe cu oameni ai Aquabis, cu jandarmi, cu poliţişti. Vom face controale peste tot peste tot unde avem reţele de apă ca să putem depista asemenea branşamente ilegale şi să putem diminua, în continuare, pierderile”, a spus preşedintele CJ.
Întrebat de Timp Online despre ce este vorba, directorul general al Aquabis, Ioan Şandru, a spus că sunt aparate care depistează pierderi de apă. “Ele pot fi utilizate şi pentru depistarea furturilor cu o singură condiţie ca respectivii să fure când noi utilizăm aparatul pe reţeaua respectivă fiindcă e percepută drept o pierdere. Dacă persoana respectivă consumă exact atunci apă să-şi ude grădina, aparatul o percepe ca pe o pierdere de apă, ca pe o avarie. Sunt nişte aparate foarte scumpe, au fost cumpărate prin proiect, iar personalul a fost şcolarizat şi lucrează deja cu ele. Sunt aparate cu cristale lichide, cele mai performante. Avem un set complet. Putem găsi avarii care nu se văd la suprafaţă şi putem interveni. Am depistat foarte multe avarii, dar şi branşamente clandestine. Cineva uda grădina, de exemplu. Cele mai multe sunt pe Valea Bârgăului”, a spus Ioan Şandru.
Adaugă comentariu