„În acest an şcolar, avem 64 de copii în două clase a IX-a. După ce s-a făcut repartiţia computerizată, nu am avut unde să-i primim pe toţi. Avem satele Bichigiu, Telcioşor, Romuli, Coşbuc care vin la Telciu. Ei nu intră în alte licee şi vin la Telciu. Copiii şi părinţii lor visează la licee de prestigiu, dar elevii nu pot ajunge. Aspiraţiile lor nu pot fi influenţate de diriginte sau consilier şcolar. Noi sperăm că vom forma două clase”, a spus directorul Liceului Tehnologic Telciu, Vasile Puica.
La Liceul Tehnologic Telciu învaţă, la zi, 218 elevi. Ei se pregătesc pentru meserii precum tehnician mecatronist, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii şi respectiv tehnician în prelucrarea lemnului.
Potrivit Planului de dezvoltare locală a comunei Telciu, administraţia locală şi-a propus dezvoltarea învăţământului liceal în comună însă nu a reuşit foarte bine acest lucru poate şi din cauza faptului că nu a sincronizat oferta educaţională cu nevoile zonei. La Telciu, principalele oportunităţi identificate de administraţie în strategia de dezvoltare locală sunt legate de agricultură şi turism rural, în timp ce şcoala din comună pregăteşte mecanici.
Dea semenea, comuna are ca punct forte cea mai întinsă suprafaţă de păduri comunale, inclusiv o parte din parcul naţional Munţii Rodnei, nici această oportunitate nefiind exploatată suficient în sensul încurajării unui învăţământ care să pregătească ghizi turistici sau fermieri montani. În aceste condiţii, nu este de mirare că Liceul Tehnologic Telciu aşteaptă să formeze clase din elevii care nu intră la licee mai importante la care ei şi familiile lor „visează”.
Adaugă comentariu