Actualitate

Modificările aduse Codului Penal, neconstituţionale. Augustin Zegrean: O temă grea

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, înaintea discutării sesizărilor privind modificările aduse Codului Penal, că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într-o lege, dar Codul Penal are o altă viziune, precizând: ”Va trebui să fim deştepţi”. Despre referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral: ”Nimeni nu poate încălca decizia poporului”.

Sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cele ale PDL privind modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013 au fost discutate de judecătorii Curţii Constituţionale (CC) în şedinţa de miercuri.

Modificările la Codul Penal sunt neconstituţionale, a decis Curtea Constituţională cu unanimitate de voturi. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Întrebat, la intrarea în sediul Curţii Constituţionale, dacă parlamentarii sunt diferiţi de alţi funcţionari publici, preşedintele CC Augustin Zegrean a răspuns: „Aici este, până la urmă, un joc de cuvinte. Ei spun că nu sunt funcţionari publici, nu aceasta este tema aici în discuţia asta. Problema este că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într-o lege a funcţionarilor publici – vorbim de 188 -, dar aici este vorba de funcţionari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici. O să desluşim asta”.

Întrebat dacă cei care dau banii înapoi după ce fac abuz în serviciu ar trebui să fie scutiţi de pedeapsă, Zegrean a spus: „După ei, da”, informează Mediafax.

”Este o temă grea, pentru că de data asta sesizarea este făcută de 96 de judecători de la ÎCCJ şi sigur că trebuie să fim cel puţin pe măsura aşteptărilor lor şi sigur că este o temă care a fost mult discutată. Lumea aşteaptă, va trebui să fim deştepţi”, a adăugat el.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora, dacă revizuirea Constituţiei nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral, revizuirea nu se justifică”, Augustin Zegrean a spus: „Nu vă răspund la întrebările astea, nu astăzi”.

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus că Parlamentul nu poate să încalce decizia poporului exprimată prin referendum. „Nu poate să încalce nimeni decizia poporului român, pentru că în Constituţie, la articolul 2, se spune că suveranitatea aparţine poporului, care o exercită prin organele sale liber alese şi prin referendum. Mai mult de atât nu vă pot spune”, a adăugat Zegrean.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională în 12 decembrie 2013, arătând în actul transmis CC că modificările aduse Codului Penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane „sunt deasupra legii”, neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.

Potrivit instanţei supreme, prin modificarea legii, în sensul că sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, dar şi prin schimbările aduse la conflictul de interese, „s-ar putea desprinde concluzia că toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infracţiunii de conflict de interese prevăzută în art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputând fi cercetate şi pedepsite pentru săvârşirea unor infracţiuni de serviciu sau de corupţie, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept”.

Conform deciziei ICCJ de sesizare a CC, diferenţa de tratament juridic instituită prin modificările Codului penal nu are o „justificare obiectivă şi rezonabilă”, în condiţiile în care conduce la „excluderea incidenţei unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoane aflate în aceeaşi situaţie cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile”.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale a fost luată de Secţiile Unite ale instanţei supreme, la două zile după adoptarea modificărilor de către Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Curtea va lua în discuţie, miercuri, şi cele două sesizări privind modificările la Codul Penal depuse de Partidul Democrat Liberal tot în 12 decembrie.

Modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013 au provocat cel mai mare scandal din justiţie de anul trecut. Prin una dintre modificări, preşedintele şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. În aceeaşi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul cu o seară înainte, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

10 comentarii

  • Motto: TOATE-S VECHI SI NOUA TOATE
    (Glossa, de Mihai Eminescu)

    Iata ce spunea Eminescu intr-un editorial aparut in presa vremii: „Din momentul în care luptele de partid au degenerat în România în lupta pentru existenţa zilnică, din momentul în care mii de interese private sunt legate de finanţe sau de căderea unui partid, nu mai poate fi vorba de neatârnarea politică a diferitelor grupuri care-şi dispută puterea statului. Din momentul în care interesul material de-a ajunge la putere precumpăneşte, o spunem cu părere de rău: lupta egală în ţară şi Parlament, nu mai e decât manipulul unor ambiţii personale, al unor apetituri, pe cât de nesăţioase, pe atât de vrednice de condamnat.
    În situaţiunea politică şi în condiţiunea civilă ce s-a croit familiei române prin noile legi se simte de toţi o stare de siluire şi o anomalie, cu toată organizaţiunea savantă a instituţiunilor, în toate raporturile sociale tradiţionale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu este un singur om serios între noi, fie martor fie autor, în revoluţiunile ce ne-au agitat şi ne agită de treizeci de ani, care să creadă în stabilitatea stării de lucruri în care ne aflăm; nu este om care să nu se întrebe când o să se sfârşească această operă interminabilă deschimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră în tabere ostile”.

  • De dimineaţă. am ascultat la radio, în maşină, o piesă ce m-a pus niţel pe gânduri. Conţine şi un pasaj din filmul Triunghiul morţii, şi exprimă nişte adevăruri dureroase… o reproduc, citând, bineînţeles sursa:

    A disparut de mult se pare
    Orice bun simt, gest sau buna purtare
    Orice vis e sters din clasele primare
    Sistemul da o mare eroare
    Tara asta merge singura la vale
    Cavalerii nu mai au nicio onoare
    Fura organizat intr-o mare dezorganizare
    Si asta e un mare semn de intrebare
    E lumea a treia, cam aici ai nimerit
    Scapa cine poate, restul s-au obisnuit
    Debransati de la conditii de trait
    Tinerii se intreaba cu ce dracu au gresit
    Am intalnit si romani fericiti, doar pe afara
    Am intalnit si romani pacaliti, cam o tara
    Am intalnit si romani linistiti, prima oara
    Dar e a nu stiu cata oara cand e o lipsa clara de…
    Onoare, e
    Ceva ce multa lume n-are, e
    Toti se calca in picioare
    Doar pentru atatea lucruri fara valoare
    E vorba de onoare, e
    Ceva ce multa lume n-are, e
    Toti se calca in picioare
    Doar pentru atatea lucruri fara valoare
    Ne-au zis „inchideti ochii, asta e viitorul”
    Si-am iesit in strada aproape tot poporul
    Cand am castigat, am gaurit si tricolorul
    Crezi ca am fi facut la fel daca am fi stiut adevarul?
    E ca am inventat si avionul
    Insa toate ne-au zburat din maini la fel ca patrimoniul
    Toti romanii au sarbatorit in doliu
    Nu au castigat o tara, doar un teritoriu
    Ca fiecare trage pentru el, pentru cheltuieli
    Pentru inca nu stiu cate primaveri
    Si nu e nimic personal, dar n-a fost vreodata altfel
    Noi nu ne-am ajutat, n-am invatat din greseli
    Sa mor pentru tara? Zi-mi, de ce sa fac asta?
    Cand tara asta moare inaintea mea
    Si partea cea mai grea e ca o simte fiecare
    Ca in continuare e o totala lipsa de…
    Onoare, e
    Ceva ce multa lume n-are, e
    Toti se calca in picioare
    Doar pentru atatea lucruri fara valoare
    E vorba de onoare, e
    Ceva ce multa lume n-are, e
    Toti se calca in picioare
    Doar pentru atatea lucruri fara valoare

    Trăim, domnule, într-o lume fără onoare şi fără limite morale. Cum aş putea fi fericit? Poate dumneavoastră, oamenii politici, s-o duceţi altfel. Vorbiţi de clasa noastră politică, ei bine, ea confirmă că am ajuns o ţară plină de secături. O ţara minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari! Hoţii, improvizaţi astăzi în moralişti. Miniştrii ce s-au vândut o viaţă-ntreagă. Parlamentari contrabandişti. Boala o avem în suflet, există o epidemie înfricoşătoare de meningită morală, iar ţara trebuia să ajungă aici târâtă pe marginea prăpastiei de unii conducători care sunt hoţi la drumul mare.

    Versuri si videoclip la http://www.versuri.us/guess-who-onoare-versuri.html

    • Judecatorii Curtii Constitutionale au decis,IN UNANIMITATE,ca modificarile aduse Codului penal in asa-numita „martea neagra” din decembrie 2013 sunt neconstitutionale. Una dintre modificarile aduse prevedea ca, presedintele si parlamentarii sa fie scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal, avand scopul sa creeze superimunitate pentru parlamentarii USL, sa-si scoata prietenii din inchisoare, sa-i apere pe cei care sunt inca in justitie. Dupa „Legea descentralizarii” este a doua oara cand CC respinge un act normativ al guvernului Ponta cu unanimitate de voturi pe motiv de neconstitutionalitate.

  • Textele constitutionale utilizeaza mai multe concepte: 1. concept de functie; 2. concept de functie publica; 3. concept de demnitate publica; 4. concept de functie publica de autoritate. Vedeti si Legea 161/2003, art.94, conform caruia calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit precum si cu functiile de demnitate publica. Deputatii si senatorii nu sunt functionari publici, ci au o demnitate publica. Ii va inscrie domnul Zagrean in Registrul National al Functionarilor publici?
    Conceptul de demnitate publica reprezinta complexul de atributii si responsabilitati stabilite prin Constitutie, legi si acte normative, pe care si le asuma o persoana fizica prin investirea sa ca urmare a procesului electoral direct prin alegere , sau indirect prin numire.
    Pacat ca deciziile se iau absolut politic si nu se mai tine seama de carte. Se tot vorbeste de independenta justitiei , dar sunt atat de prinsi in masinariile politice incat cred ca ei chiar nu vor independenta!

  • D-na Ada nu mai bateti campii ! Si ne mai vorbiti si de demnitate publica . USL poate vorbi de demnitate , moralitate si caracter cand de doi ani incearca doar sa fie mai presus de lege si sa-si scape infractorii de condamnare . Sunt singurele preocupari . Singura politica a guvernului Ponta este Jos Basescu si sa-si scape baronii de la condamnare sau sa-i gratieze. Pai de ce trebuie sa aibe un altfel de tratament decat noi cetatenii ? De ce sa nu raspunda : Dragnea , Mitrea , Nastase , Voiculescu , Fenechiu si toti cei care au incalcat legea si au in spate dosare de coruptie ? De ce nu lasam justitia si institutiile statului sa-si faca treaba ? Cum apreciati faptul ca la curtea constitutionala ultimele interpretari legislative solicitate de guvernul Ponta si care au la baza incalacarea statului de drept si a constitutiei s-a votat in unanimitate de voturi si anume cu 9 voturi in conditiile in care 5 membrii sunt propusi de USL dar care probabil ca acum nu vor sa accepte un compromis profesional doar de dragul acestei MASINARII USL ANTIDEMOCRATICE care sfideaza statul , cetatenii , Romania ca facand parte din structurile UE si NATO . Nu credeti ca ar fi cazul deja sa incepem noi cetatenii sa reactinam si sa-i dam jos cat mai repede posibil pe acesti politruci si iresponsabili care arunca Romania in cel mai mare con de umbra si ne indeparteaza din nou de o lume democratica in care valorile sunt in : tratament egal al cetatenilor , respectarea statului de drept , lupta impotriva coruptiei , armonizarea cu standardele UE , promovarea valorilor ,etc

  • Totul este perfect. Cu „borcanele „lui ZAgrean totul este posibil. Cred ca nici nu știe de partea cui este. Păcat ca este din BIstrita.
    Propun sa fie numit „omul de detonare ” al orașului.
    Oricum când va reveni in oraș o sa-i spălăm ochelarii de basencurist. La O M V .
    Zagrean provine de la zeghe ?
    Spre n-o si noi succesuri.
    Așteptăm memoriile lui zagrean cu z mic.
    Om de nimic cei ești.

  • Domnule „reflector”, imi pare rau dar nu ati inteles nimic. Am dat cateva repere pentru a se citi legile si a vedea definitiile notiunilor. Dar ma mir ca nu v-ati sufocat cu frazele stereotipe. Si tocmai am spus ca implicarea si santajul politic sunt la ordinea zilei , indiferent de care parte politica vorbim. Daca ar respecta cartea si legile si nu le-ar interpreta distorsionat , am duce-o mai bine. Am opinia ca daca justitia isi tinea o linie corecta dupa 1989, lucrurile aratau altfel. Sunt atat de implicati politic ca nici nu vad cum s-ar putea rezolva problema. Iar CC s-a transformat din institutie care isi exprima opinia in una decidenta!!! Pe post de judecatori persoane care au avut alte treburi ( mici juristi )si nu au judecat nimic in viata lor. Si prin acest fapt pentru mine sunt putin credibili. D-voastra va doresc sanatate si lupta din opozitie ar trebui sa se faca cu stiinta de carte, nu cu marlanie, pentru a se apara matrapazlacurile. Bistrita e mica si multe se vorbesc. Probabil ca de aceea pdl-ul incearca in forta, prin agresiunen verbala, echivalent cu forta pumnului sa se mai mentina.

    • Instrumentul juridic prin care Curtea Constituţională se exprimă şi probează, în acelaşi timp, măsura în care îşi realizează efectiv atribuţiile prevăzute de Constituţie este DECIZIA.
      A DECÍDE, decíd, vb. III. 1. Intranz. și refl. A lua o hotărâre; a alege (între mai multe alternative), a se fixa (între mai multe posibilități). ♦ Tranz. A hotărî, a soluționa în mod definitiv. 2. Tranz. A determina, a convinge, a îndupleca pe cineva să facă ceva. – Din fr. décider, lat. decidere.
      În războiul ultimelor zile, pentru cine reuşeşte să se ridice deasupra opiniilor partizane, este extrem de clar că miza este justiţia, controlul politic asupra ei. Iar aici faptele vorbesc…. mai mult de atât nu-i ce comenta!

  • … fiincă doare extrem de mult, mai îndrăznesc doar o singură observaţie: politicienii noştri şi-au dat examenul competenţelor proprii, rezultatul ultimilor 24 de ani îl trăim pe propria piele. Este clar că doar o putere judecătorească independentă şi necoruptă mai poate face dreptate şi lumină în toate tenebrele societăţii noatre, e singura şansă de a scăpa de toţi acei ce ne manipulează prin vorbe şi ne fură din toate poziţiile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS