Social

Vechimea în muncă, mai scumpă cu o sută de lei începând de astăzi

Majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 iulie 2024 schimbă şi cifrele de contributivitate. Începând de astăzi, contribuția la sistemul de pensii a celor care vor să cumpere vechime este de 925 de lei, mai mare cu o sută de lei față de perioada anterioară.

Cei care doresc să acopere perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii de stat o pot face oricând, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și efectuarea plăților necesare.

Începând de azi, valoarea salariului minim va crește la 3.700 de lei, iar una dintre consecințele acestei majorări va fi creșterea sumelor care trebuie plătite pentru acoperirea perioadelor necontributive.

Mecanismul prin care cei interesați își pot completa stagiul de cotizare, prevăzut de OUG nr. 163/2020, a fost prelungit și în acest an (era programat să se încheie la 1 septembrie 2023).

Astfel, cei care nu au ieșit încă la pensie pot plăti contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare.

Concret, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este salariul minim brut pe țară, va fi, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 iulie 2024 (și în baza Legii nr. 360/2023 după 1 septembrie), de 3.700 de lei.

În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 iulie 2024, venitul minim lunar asigurat nu se modifică.

Sumele care trebuie plătite efectiv de la 1 iulie 2024 pentru cumpărarea de vechime în muncă

De reţinut că OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Deoarece de la 1 iulie salariul minim va crește la 3.700 de lei, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, precum și sumele care trebuie plătite lunar se vor majora din acel moment.

Începând cu 1 iulie 2024, contribuția minimă lunară la asigurările sociale de stat în cazul contractului de asigurare este de 925 lei/lună (3.700 lei X 25% = 925 lei).

Pentru contractele semnate până la începutului lunii iulie (1 octombrie 2023 – 1 iulie 2024), suma de plată este de 825 de lei.

Mai trebuie spus că şi atunci când salariul minim sau cota CAS se modifică, potrivit prevederilor în vigoare, contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate.

Etichete

4 comentarii

 • Consecințele sunt mai multe. Avantajoase statului, demnitarilor și pensionarilor speciali și sunt în detrimentul celor care abia supraviețuiesc, plătind biruri pentru cei amintiți. Să mă explic:
  – statul o să încaseze mai mult din impozitele și contribițiile celor care au primit un bănuț în plus.
  – demnitarii, adică cei aleși, începând cu excursionistul de la Cotroceni, senatori, deputați, miniștri, primari, viceprimari, au indemnizația stabilită în funcție de salariul minim înmulțit cu un coeficient, adică cel mai mic coeficient pentru primarii de comune mici este 5, deci 5×3700 plus 50% cei care derulează proicte pe fonduri europene. De aici se merge în sus până la 15 salarii minime pentru mutu.
  Pensiile speciale pentru unii, se calculează raportat la indemnizația celui aflat în funcția pe care a deținut-o înainte. Sigur toate se vor scumpi. Așa că nu vă bucurați prea tare cei mulți, că binele e pentru cei puțini și ,,speciali’. No, numa zîc, dar știu ce zâc.

  24
  1
  • Platesti ce ai votat. Ai votat…..si nu a eliminat….platesti pensii speciale

   16
  • @cum zicea careva, ai dreptate pentru cei care au votat ,,la pachet” tudose cel beat-rareș cel pensat, eu jur că n-am făcut greșeala asta. No, numa zîc.

   6
   1
 • Suma e destul de mare dacā vrei sa cumperi vechime in muncă; 925 lei / luna x 12 luni. X 6 ani = 67.000 lei
  Si dacā iesi in pensie cu pensia minima, adicā 1125 lei pe lună …… atinci ce ai realizat.
  Speranța de viață în BN pt bărbați e 71 de ani, iar majoritatea ies în pensie la 65 de ani , deci au 6 ani de pensie.
  Nu pot decât să spere, câ vor apuca să își primească înapoi suma de 67.000 lei.

  18
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.