Actualitate Recomandări

Cum verifică Poliţia Locală Bistriţa dacă e plătită parcarea. Ce amenzi se dau

Poliţia Locală Bistriţa începe, din această săptămână, să dea amenzi şoferilor care parchează pe locurile cu plată, dar nu achită taxa aferentă, susţin surse din cadrul administraţiei locale. Potrivit acestora, s-a încheiat perioada de graţie pe care municipalitatea a oferit-o şoferilor să se pună la curent cu noul Regulament pentru administrarea parcărilor cu plată şi de reşedinţă amenajate în muniipiul Bistriţa.

Regulamentul a fost adoptat în octombrie 2017 şi a intrat în vigoare în 1 ianuarie 2018 pe majoritatea străzilor, cu excepţia străzii Dornei, Pieţei Unirii şi Pieţei Centrale unde s-a aplicat din 8 ianuarie a.c.

În primele zile din an, poliţiştii locali au lăsat înștiințări pe parbrizele autovehiculelor din parcările publice cu plată, privind obligativitatea plăţii tichetului de parcare, respectiv o listă cu străzile pe care se plăteşte parcarea. Iată cum arată această listă:

Dea semenea, şoferii au fost informaţi că pentru 30 minute de staţionare se plăteşte un leu; pentru o oră doi lei, prin SMS: 0,35 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 1,35 lei/SMS; pentru o zi de staţionare: 15 lei, abonament lunar = 70 lei, trimestrial = 180 lei, semestrial = 250 lei, anual = 480 lei. De asemenea, s-a decis că persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit şi că rezervarea locurilor de parcare prin încheierea unui contract de rezervare, în cazul persoanelor juridice/persoane fizice autorizate: 1.200 lei/an pentru fiecare sediu.

Conform unor surse din cadrul municipalităţii, din 22 ianuarie, poliţiştii locali de la Serviciul Rutier au primit mână liberă să aplice amenzi şoferilor care nu pot face dovada că au plătit parcarea.

„Controlul plăţii locurilor de parcare se face de către agenţii de control care vor verifica plata prin intermediul unor PDA – uri pe care vor introduce numărul de înmatriculare al autoturismului, sistemul returnându-le informaţiile complete despre ultima plată efectuată pentru respectivul autovehicul şi situaţia acestuia”, scrie în Hotărârea nr. 141 a Consiliului Local Bistriţa.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local 141/26.10.2017, privind aprobarea regulamentelor pentru administrarea parcărilor, cu plată şi de reşedinţă, amenajate în municipiul Bistriţa, adoptată cu 17 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă” din 19 consilieri prezenți, la Articolul 16 scrie:

Constituie contravenţie următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice şi juridice contraveniente, proprietari sau deţinători cu orice titlu ai autovehiculului:

 1. a) Staţionarea în parcările cu plată fără achitarea tarifului de parcare, respectiv tichet de parcare, abonament, SMS, sau contracte de rezervare;
 2. b) Staţionarea pe locurile de parcare rezervate prin contract de către agenţi economici;
 3. c) Staţionarea autovehiculelor în locurile rezervate persoanelor cu handicap;
 4. d) Staţionarea în spaţiul de parcare cu abonament expirat sau cu abonament eliberat pentru alt autovehicul, sau cu depăşirea timpului de staţionare conferit de tichet;
 5. e) Neexpunerea de către conducătorii auto la loc vizibil, în interiorul autovehiculului, pe parbriz, a tichetelor şi abonamentelor de parcare astfel încât să permită descifrarea acestora;
 6. f) Rezervarea locurilor de parcare, prin amplasarea tăbliţei de informare sau inscripţionarea pe carosabil a numărului de înmatriculare a unui autoturism sau a cuvântului „rezervat”, fără a deţine contract de rezervare;
 7. g) Vandalizarea aparatelor de autotaxare. 

Art.17. – Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 200 lei pentru persoanele fizice şi de 400 lei pentru persoanele juridice, pentru faptele prevăzute la art.16 lit. a), b), c), d), e) şi cu amenda de 1.000 lei pentru faptele prevăzute la art.16 lit.f) şi g), precum şi cu sancţiuni complementare de blocare şi ridicare a autovehiculului conform Regulamentului privind activitatea de blocare a autovehiculelor oprite sau staţionate neregulamentar, precum şi de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a acestor autovehicule în municipiul Bistriţa, aprobat prin Hotărârea nr.38/31.03.2011 a Consiliului local al municipiului Bistriţa.

Art.18. – Constatarea contravenţiilor stabilite prin prezentul regulament si întocmirea procesului verbal al contravenţiei se face de către împuterniciţii prin dispoziţie a Primarului municipiului Bistriţa.

Art.19. – Pentru situaţia în care contravenientul nu este de faţă, agentul constatator fixează pe parbriz “Nota de constatare” din al cărui conţinut trebuie sa rezulte fără echivoc fapta săvârşită şi sancţiunea respectivă.

Art.20.(1) – În cazul în care contravenientul, nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul – verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plata se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii, comunicarea procesului verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliu sau la sediul contravenientului, conform Ordonanţei Guvernului nr.2/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

          (2) – Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii prezentului proces – verbal, ori după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.2/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

          (3) – În cazul neachitării integral a amenzii aplicate, se va trece la executarea silită după 15 zile de la primirea procesului verbal.

          (4) – Împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, contravenientul poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

          (5) – Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice si juridice se fac venit la bugetul Serviciului public municipal “Direcţia Patrimoniu”.

Art.21. – Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data luării la cunoştinţă a procesului verbal, jumătate din minimul amenzii.

De altfel, de când s-a dus vestea că au început verificările, în zona centrală se găsesc tot mai multe locuri de parcare libere.

27 comentarii

 • Nu va e rusine sa dati amenzi , dar de curatat locurile de parcare nici nu va ganditi!Pe |Bulevardul Republicii este groaznic. Nici o alveola nu este curatata, in conditiile in care aveati tot timpul sa curatati la sfarsit de saptamana. E jenant, am platit abonament 480 lei pentru ce?

  • Nu au cum sa curețe când e plin de mașini parcate, chiar si in weekend ! Nu mai cauta vină pentru cei care nu au !
   Plătește parcarea, ca tot omul civilizat !
   M-am saturat sa merg in centru si sa nu am unde parca pentru ca unora li se pare domeniul public curte personală !
   In sfârșit sunt locuri de parcare !

  • Domnule cetatean fara treaba
   Vino pe Liviu Rebreanu (LA DOMUS) sa vezi doua parcari mari si late, goale,(de masini) si pline de zapada ca ti si frica sa te bagi ca ramii acolo

 • Noi cum putem sa dam in judecata Primaria ca nu curata locurile de parcare?
  Ca nu curata strazilede zapada ?
  Pentru gropile din asfalt ?
  Pentru trotuarele pline de gheata si zapada.

  • Trotuarele trebuie curățate de agenții economici care își desfășoară activitatea acolo. Restul sunt povesti !
   In toată lumea CIVILIZATĂ , parcarea e cu plată ! Nu mai aștepta pomeni , fă câțiva pași pe jos, sunt gratis și folositori la sănătate !

  • Giculeeee esti din alt film!
   Pai parcarea cu plata e pe trotuar??? O abrambureala totala ceea ce zici tu…incurci totul…ca Abramburica! Doamne…cred ca e mai bine Pop ministru decat ea! cum a fost si Iliescu in defavoarea lui Vadim!

 • D-le/ D-na, in conditiile in care parcarea pe aceste locuri este platita, DA, avem pretentia ca cei care incaseaza aceste taxe sa curate zapada. Totodata, impozitele anuale platite de cetateni ar trebui sa se reflecte in niste servicii prestate de primarie in folosul lor, nu doar pentru plata salariilor.

 • Corect ! Așa cei care stau in cafenele cu zilele nu își vor parca mașinile pe locuri unde trebuie sa si le parcheze cei care au treburi de rezolvat in centru ! Vor lasa mașina si vor face o plimbare !

  • Pe str. Lupeni in parcarea liberă… nu prea mai găsesti loc în parcare, e mai tot timpul full de când e taxată parcarea de pe lângă primărie.

 • pai fratele initial nu intelege!!! daca stau 10 min in fata la Sportul …ce sa fac??? dupa ce ma ud pana la genunchi sa scot lopata din portbagaj si sa curat??? si masina o las pe avarii pe prima banda???

 • Contrar a ceea ce sustin unii mai sus, care citesc pe diagonala si isi dau cu parerea, mi se pare absolut normal sa avem pretentia ca locurile de parcare sa fie curatate de zapada.
  Am platit si eu abonament anual de 480 lei.
  La ce imi foloseste, daca locurile de parcare din fata institutiei in care lucrez sunt pline de zapada si nu poti intra cu masina? Vorbesc de Blv. Republicii.

  Si cum adica ar trebui sa le curatam noi, cei care parcam?

  Pentru ce am platit 480 lei atunci? Ca sa umblu cu lopata in portbagaj si sa curat locurile unde as vrea sa parchez prin oras? :)))

  • Doamna Venera, cum sa curețe Primaria niște parcări ocupate de mașini? Unde parcările erau libere când au trecut utilajele de deszăpezit aceste parcări au fost curățate. Au trecut chiar de mai multe ori pe zi aceste utilaje. Haideți sa fim corecți și sa cerem lucruri care se pot realiza. Restul chiar sunt răutăți!

  • E cam greu sa cureti o parcare cu ditai utilaju.
   Iar daca parcarea era ocupata, inseamna ca zapada nu s-a asternut pe pamant, ci e pe masina parcata. 🙂

   Parcarile care sunt cu plata ar trebui intretinute de primarie.

 • I-a mai umblati pe jos, ca pe vremea lui HRISTOS , ca-i mai sanatos, ca sunteti prea slaninosi, obezi si puturosi.

  • Originalul Balan n-ar spune asa ceva!!!!
   si de ce sa umblu pe jos??? cum sa mai fac impresie ??? cu niste papucu geox uzi????

 • Balan Marius-asa zis eco, de ce nu porti tu papuci de lemn, o paturica in loc de haine, sa locuiesti in conditiile de acum 2000 de ani si sa te speli la rau sa nu faci parte din randul puturosilor? Omule, suntem in 2018! Masinile nu mai sunt de mult timp un lux.

 • DAR APARATE DE TAXAT PE CAND? Daca mi-am uitat telefonul, e descarcat sau mai stiu eu ce se poate întâmpla, cum platesc ? Pe str. Ursului nu am vazut asemenea aparate si parchez săptămânal.

 • Întreb si eu dacă cei de la așa zisa poliție locală serviciul rutier stiu să folosească acele aparate.Cat despre cum se parchează in Bistrița pot să spun că ii un dezastru. Așa că spor la treabă ,că poate așa ii mai civilizați pe unii !

  • Citeste tot articolul nu doar titlul si îți vei da seama cum vor stii dacă ai platit sau nu. 🙂

 • Mi-am luat X6 să merg pe jos să cumpăr pâine? Doar de aia miham luat ditamai gipanu de la un bătrânel din Germania care mergea doar duminică la biserică cu ea, să moară dușmanii de ciudă, nu să umblu cu autobuzul. Ce contează că mănânc doar cartofi cu pâine, trebuie plimbat gipanul. Manelismul trebuie afișat!

  • Da, de multe ori sunt invidios pe cei săraci cu duhul… știi de ce, pentru că fericiți sunt cei săraci cu duhul. Noi, cei care judecăm, ne luăm mașini cu creierul, după utilitate. Nu avem dușmani care să moară de ciudă :))) așa că nu ne chinuim cu tancul în aglomerația orașului. Putem parca pe orice loc, nu trebuie să mergem mai departe dacă locul disponibil e mai mic de 5m :)))

  • Altii considera mai importante singuranta si confortul, chiar daca nu intotdeauna gasesc loc de parcare suficient de mare. Tu ti-ai stabilit alte criterii si e alegerea ta. Nu mi se pare normal ca cineva sa te critice intr-o nota ironica, ca tu ai ales dupa criteriile care au fost cele mai importante pentru tine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.