Actualitate

Verificări la barajul Colibița. Care este gradul de umplere a lacului

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud adaptează măsurile de exploatare a barajului Colibița la condițiile de iarnă.

Lucrările de sezon constau în verificarea instalațiilor, a echipamentelor hidromecanice, precum și asigurarea căilor de acces necesare pentru buna funcționare.

În momentul actual, coeficientul de umplere a lacului este de 87% (calculat față de nivelul normal de retenție).

”Exploatarea barajului Colibița se realizează în condiții de siguranță, iar toți parametrii se încadrează în limitele normale de funcționare. Starea tehnică și funcțională a lucrării este monitorizată permanent atât prin personal specializat, cât și prin intermediul echipamentelor”, informează Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Conform prognozei, în această lună regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce, prin evoluţia lor, blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii de niveluri.

2 comentarii

  • Nimic nou despre golire si consolidare , nici in acest an. Asadar , putem rasufla usurati ! Toate-s bune si frumoase! Noi , ca noi , dar ma gandesc ce bucurosi trebuie sa fie patronii de hoteluri si pensiuni . Totusi parca s-a spus de prea multe ori ca barajul necesita ample lucrari de consolidare. Sa fi uitat autoritatile , specialisti si expertii ? Numai , intreb ! (Ori poate alea or fi lucrari de vara si nu se „divulga” ca sa-i ia prin surprindere pe cei care contribuie vartos la gradul de umplere!…)

    38
    2
    • Daca-l golesc ies la iveala conductele de canalizare care deverseaza dejectiile, si nu arata bine

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.