Actualitate

Vești importante pentru dascăli, constructori și muncitori. Promisiunile Executivului

Guvernul şi sindicatele din învăţământ au semnat un acord care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, devansarea creşterilor salariale, facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc în mediul rural, fonduri pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice.

Acordul prevede creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB, devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020 şi acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice, acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Pentru personalul didactic din mediul rural, Guvernul promite acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi pentru cumpărarea terenului necesar construcţiei, acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în zonele rurale.

De asemenea, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.

Guvernul se mai angajează să creeze un cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii şi că construiască cel puţin 1.000 de grădiniţe cu program sportiv.

De asemenea, Guvernul şi patronatele din Construcţii au semnat un acord prin care sectorul construcţiilor este declarat prioritar pe următorii 10 ani, salariul minim brut lunar în domeniu este stabilit la 3.000 de lei, iar taxele datorate de angajtor pentru forţa de muncă sunt eliminate.

Conform documentului, sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani.

Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forţa de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 euro.

Va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecţiona legislaţia privind achiziţiile publice.

O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene şi pentru contractele de interes naţional, şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%.

4 comentarii

  • Promisiuni pentru viitor si multe restante si intarzieri pentru hotararile judecatoresti castigate in instanta in trecut.Mereu se uita de ele,mereu se intarzie,mereu nu sunt prinse la rectificari decat dupa insistente.

  • Si ceausescu promitea banii dar… guvernul in frunte cu dragnea si prosta veorica promit bani dar lor le scad banii la buget. Prostii astia vor baga tara in criza financiara. Nu aduc plus valoare dar ei vor salarii si mai mari. Astept cu nerabdare momentul cand bugetarii vor sta acasa in somaj tehnic. Cand il vezi si pe orlando ce declaratii tampite face de rad europenii de el ne dam seama ce ministri incompetenti are tara asta. Mandrii ca suntem romani… oare asa sa fie????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.