Actualitate

Veşti proaste pentru profesori! Cât întârzie plata salariilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud nu are veşti bune pentru profesorii care nu şi-au primit nici până astăzi salariile. Rectificarea bugetară nu s-a făcut încă, banii nu au ajuns în judeţ, iar primăriile nu au primit încă fondurile pentru salariile cadrelor didactice.

Contabilul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Margareta Corăbian, a declarat pentru Timp Online că, din informaţiile pe care le deţine, rectificarea bugetară se va face abia săptămâna viitoare.

„Sunt şcoli care au încă buget, dar la nivelul anului suntem descoperiţi cam o lună întreagă şi încă ceva. Noi redistribuiri am făcut încă din luna iulie, dar am luat de la acele unităţi care aveau buget în plus la nivelul anului. Sunt şcoli care au clase cu efective mari şi înmulţim acelaşi standard cu 32 de elevi. Chiar dacă au efective cu 20 de elevi sau sub efective, normele didactice sunt aceleaşi. Aşa se explică că unii au mai avut bani. Prundu Bârgăului are copii mulţi, Dumitra, la fel, sunt câteva. Eu sunt convinsă că va avea loc rectificarea bugetară. Am transmis deja situaţia la minister şi am spus că avem nevoie de 16,5 milioane de lei pentru plata salariilor integrală a salariilor”, a spus Margareta Corăbian.

Potrivit contabilului şef al ISJ, la Sîngeorz-Băi sunt acoperite integral salariile pe tot anul, dar nu pot lua fi luaţi bani de acolo şi mutaţi în altă parte.

„Anul acesta a mai fost o influenţă asupra bugetului de salarii fiindcă, începând cu 1 august, s-au majorat lefurile, iar din septembrie s-au plătit salarii majorate. Şi acest lucru a influenţat bugetul. Totuşi, eu sper că vom putea plăti salariile până în data de 25 a lunii fiindcă până atunci putem face plăţi fără să se facă penalizări pentru întârziere”, a spus Margareta Corăbian.

Potrivit sursei citate, procesul nu e unul chiar simplu. După ce se face rectificarea bugetară, banii se trimit la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice care îi trimite apoi la primării în conformitate cu propunerile făcute de ISJ. Ca fondurile de salarii să ajungă în şcoli, trebuie să se întrunească şi aleşii locali, să adopte o hotărâre prin care să rectifice bugetul, şi abia apoi se vor putea plăti salariile.

11 comentarii

  • Este simplu PSD-ul care conduce ISJ si orasul care gestioneaza fondurile trebuie sa arate cat de incompetenti sunt tehnocratii. Astfel vor baga bete-n-roate la tot ce fac acestia. Evident personalul din invatamant sunt victime colaterale care trebuie sa inteleaga cine este stapanul!
    Totusi aici este o ciudatenie, ca sa ajungi smeker da partid (indiferent de partid) nu ai nevoie de studii, adica de invatamant. Daca termini o scoala poti sa ajungi, un specialist sau mai rau doamne fereste, un tehnocrat! Si cine are nevoie de tehnocrati? NIMENI toti specialistii si tehnocratii sunt niste looseri care nu stiu sa faca nimic.
    Romania nu are nevoie de specialisti, are nevoie de membrii de partid devotati.
    Propun sa se desfinteze invatamantul ca si asa Romania nu are nevoie de el. Sa se faca doar scoli de partid. Asa se va face o economie la bugetul statului enorma… 🙂

    • Se vede treaba ca esti habarnist. Alocarea banilor nu are legatura cu cine conduce isj-ul sau judetul.

    • Ai mare dreptate! Să-i vedem peste două săptămâni fără salarii! Când stai de vorbă în sala profesorală, te întrebi dacă ești normal sau nu, după modul de exprimare a opiniei fiecărui dascăl, constați cu stupoare că prof. au fost întărâtați într-un hal fără de hal unul împotriva altuia. Așa ne trebuie, dacă nici acum nu am învățat să fim uniți! Este dureros, dar acesta este adevărul!

    • Mare dreptate aveti! Nu am mai intalnit oameni care sa nu reactioneze cand li se taie salariile, cand nu li se dau salariile…eu nu pot sa ii inteleg!

  • Vorbești prosti, depinde de la o școală la alta! Când doamne s-au alocat fonduri și noi nu știm? Vezi că încurci lucrurile! s-au alocat fonduri foarte puține și în multe situații pt. Hot. Jud., deci vorbim de lucruri diferite, stimate domn! Vă apucați de comentat în neștiință de cauză! Se vrea înv. de calitate, dar cu bani foarte puțini, ori dvs. doriți pe bună dreptate oameni cu grade did., titulari, bine pregătiți, fără nicio recunoaștere a meritelor acestor oameni, dar cu costuri minime. Atunci de ce mai pretindeți oameni bine pregătiți? După costul/elev ar trebui încadrați profesori debutanți, fără vechime, fără grade (pt. cei care nu știu), gradații de merit pt. cei care au merite, ori fiecare școală își are propriul stat de personal care diferă de la o școală la alta? Cum poate costul standard/elev să acopere toate nevoile unei școli? Aici trebuie lucrat, la costul/elev, pt. că nu putem compara situația de acum cu cea din 2014. Mai mult decât atât, o școală are într-un an calendaristic două încadrări, adică an șc. 01.09.2015-31.08.2016 și 01.09.2016-31.08.2017, pe scurt într-un an calendaristic nu poți fundamenta cheltuielile la fiecare leu, ci în funcție de ocuparea posturilor cu personal didactic/ fiecare an șc. An de an s-au făcut rectificări începând cu luna august, acum de ce nu s-au putut face? Ce vor? Să închidă școlile? E complicat, am simțit nevoia să explic pt. cei care nu înțeleg! Sau, doriți dascăli care să lucreze doar voluntari? oricum o fac tot timpul! Oare acești oameni nu merită remunerație pt. munca prestată? Ce vreți, o țară fără școli și educație instituționalizată? Încă nu am întâlnit un om format cu diplome obținute acasă de pe net, fără examene date la o școală! Nu înțeleg nici acum de ce atâta înverșunare împotriva profesorilor! Așa cum mulți muncesc în N locuri și au dreptul la salariul în fiecare lună, de ce aveți pretenția ca dascălii să lucreze voluntar? Oare oamenii aceștia nu au familii, copii și cheltuieli? Mulți dintre noi am ales această meserie pt. că o iubim, și nu pt. prestigiu. În concluzie: dascălii sunt oameni care au învățat, au dat examene peste examene și au aceleași drepturi ca orice muncitor din România. Fraților, numai educația salvează viitoarele generații de la sărăcie și nevoi! Un popor needucat, este ușor manipulat! De ce ați devenit dușmanii educației așa peste noapte? Menționez că este strict părerea mea personală, nu am o implicație în nicio organizație, în afara celei sindicale. În rest, vă doresc numai lucruri bune!

  • Cred ca intentionat nu dau salariile ca sa arate ca tehnocratii nu sunt buni Uita ca si PSD a votat guvern tehnocrat.E o diversiune.De sindicate ce sa spun.Zero barat.Au lasat dascalii sa lupte singuri pe banii lor in instanta sau daca au facut-,o au mai luat o taxa inafara de cotizatie.Ei apara sefii cu care au intelegerile lor .

  • Păcat că în România , democrația înseamnă să-ți câștigi drepturile în stradă sau în instanță . Nu uitați ,totuși, scrisoarea lui Băsescu . ”Stimate domnule profesor știu că…..” la care unii profesori i-au acordat credibilitate.
    Aici se vede clar , așa cum spune cineva de mai sus, SINDICATUL nu mai reprezintă un ”lider” pentru profesori. Cred că profesorii ar trebui să urmeze sfatul Anei , ”Să reacționeze” . Dacă până vinerea viitoare nu se primesc salariile, MITING pe 19 noiembrie – în fața Prefecturii- reprezentantul Guvernului în teritoriu !

  • Oare nu-i mai simplu să desființăm toate școlile? Nu asta se dorește prin legea plății pe cap de elev? O lege abuzivă, menită să distrugă demnitatea unui popor, dreptului său la educație. Haideți să desființăm școlile, să votăm pensii speciale pentru cei din Parlament și să murim în ignoranță!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.