”Calculul e simplu: știi câte puncte de pensie ai acumulat până când ai decis să pui armele jos și să te retragi în glorie să-ți trăiești liniștit bătrânețile, ai valoarea punctului de pensie și restul e matematică pură. Numai că ce e acum, nu va mai fi peste patru ani.
Ai muncit o viață, ai cotizat la stat, indiferent că ai muncit în sistemul bugetar sau în cel privat, și aștepți pensia. Vei primi bani proporțional cu cotizațiile tale? Baza de calcul a pensiei este dată de perioada de cotizare și punctul de pensie.
Se calculează mai întâi punctajul lunar al contribuabilului, din prima zi de activitate până în ultima, pe fiecare lună din fiecare an. Punctajul lunar rezultă din împărţirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. După determinarea acestuia se cal-culează un „punctaj anual”, prin adunarea punctajelor lunare din anul res¬pectiv şi împărţirea sumei la 12. Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste „punctaje anuale” se adună. Suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei. La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea „punctajului” cu „punctul de pensie”. „Punctajul” rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului. „Punctul de pensie” este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor. Ori aici intervine voința politică a celor care ajung la putere.
Acum valoarea unui punct de pensie e de 871,7 de lei, pentru că noi, cei de la PSD, am avut grijă să îl creștem în perioada Guvernului Ponta, în ciuda tuturor spaimelor induse de marii ”specialiști”, care anunțau apocalipsa economică: murim în chinuri ca nație dacă dăm mai mulți bani oamenilor. Nu am murit, ba, din contră, suntem bine merci. Iar persoanele aflate la vârsta pensiei se bucură de venituri mai consistente. În procente, punctul de pensie a crescut cu 19%, iar pensia minimă cu 15%.
Pentru că s-a demonstrat că dacă guvernăm în interesul oamenilor și nu a statisticilor sau a instituțiilor europene nu destabilizăm economia țării, iar românii o duc mai bine, vom continua pe acest drum. An de an, punctul de pensie va crește, astfel încât în 2017 acesta va fi de 1000 de lei, iar până în 2020 va ajunge la 1400 de lei. Conform previziunilor noastre, în 2021 punctul de pensie va atinge nivelul de 45% din salariu mediu pe economie și va avea o valoare de 1775 de lei. Programul de guvernare al PSD prevede impozit pe venit ZERO pentru persoanele care au pensii mai mici de 2000 de lei pe lună, iar contribuția la sănătate (CASS) va dispărea pentru toți pensionarii. SD va ”umbla” și la impozitul pe venit pentru pensiile mai mari de 2000 de lei/lună: acesta va fi redus de la 16% la 10%.
Toate acestea devin realitate cu o guvernare PSD! Cu votul tău, din 11 decembrie.
www.indraznestesacrezi.ro”
(PE) PSD Bistrița-Năsăud
Haaaaaa….haaaa…..ha….! Sint hazlii astia de la PSD.
Doamne ajuta! Sa ajungeti unde trebuie si sa reusiti sa faceti ce va propuneti ca altii nu o sa fie in stare sa faca. Ne au demonstrat pana acum asta!
Introdeceți un NIVEL MAXIM al pensiei!
Nimeni, indiferent de câti ani a cotizat la sistemul de pensii si indiferent de sumele cu care a cotizat, nu ar trebui să primească o pensie mai mare ca si salariul mediu pe economie.
Nu se poate să fi pensionar si sa ai pensie mai mare ca si un salariat. E absurd! E tragicomic!
Si este si demoralizant. Iti vine sa nu mai muncesti …..si sa pleci. Asta e Romania……asta e Psd-ul.
stiti cu totii ca din punct de vedere mathematic media aritmetica a „N” nu mere se imparte la „N”. in 1972 angajat din noiembrie +decembrie am doua luni lucrate.Punctaj pe luna 0,70 puncte x2=1,40:2=0,70
dar ei impart la 12. 1,4o:12=o,116667. asa ne fura pentru fiecare an muncit mai ales pentru barbate care plecau in armata ( an incomplete, iar cand erau lasati la vatra mai rezulta inca un an incomplet).
Uite asa ne-au pacalit la calcularea punctajului annual ceea ce are repercursiuni la calcularea punctajului final la pensionare.
Voi astia de la PSD dupa ce v-ati dat pensii nesimtite de parlamentari, primari si presedinti de consilii judetene veniti cu acelasi tupeu si aceeasi nesmitire ce va caracterizeaza sa ne spuneti ca ati marit pensiile cu 15% in 25 de ani. Sunteti o RUSINEEEEE!. Suntem aici din cauza ca banii cu care noi am contribuit la fondul de pensii i-ati FURAT cu nerusinare in vremea lui Iliescu, Nastase si Ponta. Ar fi indicat sa dispareti pe 11 decembrie cu toate minciunile voastre. Ati fost si sunteti ZERO!
Referitor la cresterea de pensi pe care a facuto PSD DE19%e o minciuna ordinara pe care o flutura toti nenorociti de demnitari in frunte cu ROVANA PLUMB . Domnilor pensionari ai ROMANIEI PENSILE DUMNEAVOASTRA DIN 2015 SI PINA INPREZENT AU SCAZUT CU35% . De cind s-a inceput cu punctul de pensie valoarea punctului de pensie era mai mare ca salariul minim pe economie cu 10-15% IAR ACUM VALOARE PUNCTULUI DE PENSIE E 60% DIN SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ADICA 871ron IAR SALARIUL MINIM E DE 1250ron ????? ITREB PE TOATE ACESTE GUNOAIE POLITICE DE CE PUNCTUL DE PENSIE NU E ASTAZI CALCULAT CORECT DE 1350 ron?????bine cavati tras vo pensi suplimentare de 2000ronPENTRU FIECARE MANDAT DE4 ani nerusinatilor s-ai AVETI PENTRU ULTIMUL DRUM …..NERUSINATILOR CIOCLI AI NATIUNI ROMANE.
Voi nu sunteți sănătoşi la cap?
Cum să creşti punctul de pensie, să scuteşti pensionarii de plata impozitului si a contribuției la CAS?
In felul acesta pensiile o să fie mai mari ca si salariile nete ale majoritătii angajatilor din BN, pentru că ei sunt angajați cu salariul minim şi plătesc si impozit si CASS.
Domnule doctor Dan Ilieş unde subteți? Vă rog să vă autosesizați.
Poti prosti tot timpul pe dorel, poţi prosti o vreme pe gigel, dar nu poţi poti tot timpul pe toată lumea PSD !
Au început românaşii să se prindă , aşa că-i luaţi prin învăluire, unde-i doare !
Tare mi-i că de data asta nu pun botu !
Merge inca la romani ca sint,,botanisti,, inca merge. Problema mare va fi cind se termina sacul……atunci va fi care pe care ca n-o sa fie alta cale.uita-te la Venezuela.se maninca unii pe altii. Noroc acum cu decizia OPEC. Dar noi nu mai avem nici petrol si gaze …..ca ni le-au vindut astia.asa ca…..
Calculul este foarte simplu : In maxim 2-3 ani de zile deficitul la fondul de pensii va creste enorm ,acum este la 4 mld si in consecinta……pa,pa pensii.
……..si asta va fi un lucru bun.
Doamna senator Pana, ce pensie o sa aveti?
Domnule senator Suciu, ce pensie o sa aveti?
Domnule senator Denes, ce pensie o sa aveti?
Domnule presedinte Moldovan, fost deputat, ce pensie o sa aveti?
Domnule Cretu, fost senator, ce pensie o sa aveti?
Sunteti niste populisti mincinosi! Vedeti ca ati saracit tara timp de 25 de ani si tot mai aveti tupeul sa cersiti votul romanilor. Rusine sa va fie tuturor celor din PSD. Rusine.
E foarte gros obrazul…..si nu simt rusinea.