Luni a avut loc un Colegiu Prefectural unde s-au prezentat şi discutat măsuri privind desfăşurarea corespunzătoare a traficului pe drumurile publice, asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, dar şi a serviciilor de sănătate, pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
Şeful secţiei Drumuri Naţionale Bistriţa, Alexandru Slavita, spune că totul este pregătit pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime a traficului pe drumurile naţionale şi judeţene.
”S-a realizat aprovizionarea cu materiale antiderapante, pregătirea bazelor de deszăpezire, instruirea personalului. Avem în stoc 5.000 de tone de nisip, 2.000 de tone de sare repartizate în cele 8 baze de deszăpezire, care sunt pregătite. Pe lângă cele 38 de utilaje, mai sunt pregătite încă 4, în Salva, Beclean, Tiha Bârgăului şi Bistriţa. Sâmbătă spre duminică am avut o acţiunea mai în forţă, la Tihuţa, unde a fost ninsoare şi viscol. Avem 4 auto cu lamă, 4 unimoguri închiriate şi 2 proprii, 2 încărcătoare, un autogreder la cerere şi o macara la cerere”, a precizat Slavita.
La Bistriţa, pentru 123 km de drum, sunt în baze 2.340 de tone de nisip şi 175 tone de sare.
Comisarul şef Ovidiu Mureşan, inspector şef la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, are la dispoziţie pentru perioada sărbătorilor o medie de 142 de poliţişti pe zi: 101 pe ordine publică, 26 la poliţia rutieră, 15 pe alte structuri. În caz de nevoie, alţi 33 de poliţişti, în medie, pot interveni.
Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonel Ionel Cimuca, a dat asigurări că jandarmii vor fi la datorie pentru a asigura ordinea publică la manifestările care au loc cu ocazia Crăciunului şi a Revelionului, dar vor supraveghea şi zona montană.
Lt. col. Constantin Florea, inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, a anunţat că toate echipajele medicale SMURD, cât şi cele pentru intervenţie pe linie pirotehnică sunt în bloc-starturi. ”Primăriile de pe Valea Bârgăului şi Valea Sălăuţei au fost atenţionate ca în cazul unor blocaje să fie pregătite cu ceai, cu locuri de cazare, până la remedierea situaţiei”.
Anca Andriţoiu, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică, a spus că unităţile sanitare cu paturi au servicii de urgenţă 24 de ore din 24, mai ales că în această perioadă afecţiunile digestive şi respiratorii sunt frecvente. La DSP funcţionează serviciul de permanenţă, pentru situaţii de urgenţă.
Ea a anunţat că de săptămâna trecută a început distribuţia către medicii de familie a dozelor de vaccin antigripal şi că parcul auto al ISU şi al Serviciului de Ambulanţă a fost sporit, cu câte două salvări.
Managerul general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Annabella Muzsi, a declarat că pentru asigurarea cadrelor au fost luate măsuri de limitare a timpului liber corespunzător orele suplimentare lucrate şi încheierea concediilor: ”Tot personalul operativ e la dispoziţia unităţii, s-au luat măsuri pentru aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, ne-am făcut stocuri pentru acest final de an”. Toate autosanitarele sunt dotate cu cauciucuri pentru acest sezon şi cu lanţuri de iarnă şi vor fi asigurate peste 7 echipaje de intervenţie pe tură/judeţ, un echipaj de consultaţii de urgenţă la domiciliu/tură/judeţ şi 3-4 echipaje de transport neasistat.
Adaugă comentariu