Via Transilvanica, 1 an

Holistic

”La mulți ani, Via Transilvanica! Acum un an de zile, Tășuleasa Social împreună cu cei care ne sprijineau la vremea aceea, ne aflam la Alba Iulia, un oraș semnificativ în istoria României, și mai mult decât atât, într-un an centenar, și lansam un proiect nou, care era pe atunci un soi de închipuire ambițioasă: proiectul Via Transilvanica.

Dacă ne urmăriți constant, nu este nevoie să spunem că din închipuire, Via Transilvanica a devenit poate cel mai mare și important și, de ce nu, complet proiect al Tășulesei. Acest proiect este, dincolo de organizația noastră, al nostru tuturor, români din țară, români plecați din țară, iar după felul cum merg lucrurile în acest moment, chiar și dincolo de identitatea românească, al oamenilor de pretutindeni.

Acum un an, la inaugurarea kilometrului 0 din traseul Via Trasnilvanica, am preconizat că vom amenaja anual 30 de km din acest traseu, din totalul de 1.000 de km pe care ni l-am propus. Calculele respective erau făcute în urma unor analize atente și realiste, relevante pentru vremea aceea. Nimeni nu ne putea pregăti pentru răspunsul și reacțiile oamenilor, al autorităților, al sponsorilor, al presei și scriem din nou, AL OAMENILOR.

Credem că Via Transilvanica este o lecție care în continuare ne ia prin surprindere, oricât de bine ne-am pregăti noi. Este o lecție de devotament, perseverență și încredere. Atunci când ne-am hotărât asupra motto-ului “drumul care unește”, închipuirea noastră ambițioasă nu știa să cuprindă toți oamenii pe care aveam să îi cunoaștem “pe drum” și care au contribuit la Via Transilvanica și au adus-o în etapa în care se află azi.

Via Trasnilvanica are ambasadori, susținători, drumeți, voluntari, autorități, sponsori și parteneri, sute de mesaje de încurajare și apreciere, 140 de km dați în folosință în județul Bistrița-Năsăud, peste 400 de km finanțați, are județe în care se lucrează intens: Brașov, Suceava, Harghita, Mehedinți, are un site și un ghid, are multe alte proiecte mai mici în lucru, ne are pe noi, dar cel mai important, vă are pe voi, cei care citiți aceste rânduri și vă bucurați împreună cu noi de faptul că se împlinește un an de la lansarea acestui proiect, un an care a fost mai productiv și mai emoționant decât ne-am fi așteptat noi vreodată.

Vă mulțumim sincer și adevărat! Să avem cu toții “cale bună” în drumul spre finalizarea acestui proiect!”,

a postat Asociația Tășuleasa Social.

Via Transilvanica – ”Drumul care unește” este un proiect născut în 2018, de Centenar. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze și să documenteze un traseu de aproape 1.000 de km care va străbate România trecând de la Nord la Sud. Când va fi gata în totalitate, Via Transilvanica va porni de la Drobeta Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – va străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare. Traseul va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.

În Bistrița-Năsăud, traseul amenajat de 134 km trece prin comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietate a comunei Prundu Bârgăului.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.