Actualitate Social

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor BN: Sunt oameni care au murit. Au luat prea mult Paracetamol

Paracetamolul, medicamentul considerat eficient în lupta cu noul coronavirus – cel puțin în cazul pacienților cu simptome ușoare – poate avea efecte adeverse dacă este luat mai mult de 10 zile, a atras atenția Cristian Roth-Gross, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud.

”Pentru cei cu simptome ușoare de Covid-19 se folosește Paracetamolul care, de la 1,5 lei – cu cât îl cumpăram noi – a ajuns la 3,6 lei, 3,8 lei, așa încât îl vindem la 5 lei. Este deja criză și la Paracetamol. În ultima vreme am primit oferte legate: ia 200 de cutii de Paracetamol, dar trebuie să iei și 10 cutii de altceva. Paracetamolul e foarte bun pentru febră, dar nu se administrează mai mult de 7-10 zile fiindcă e hepatotoxic. Face rău la ficat. Sunt oameni care au murit fiindcă au luat prea mult Paracetamol. Maxim 7 zile, trei tablete pe zi și să nu le combinăm cu altele care au deja paracetamol”, a spus Cristian Roth-Gross într-o emisiune la AS TV.

El a atras atenția că automedicația este foarte periculoasă: ”Facem un apel și la medicii de familie, și la colegii din spital: vă rugăm scrieți rețete! Pot fi și electronice. Consultațiile prin telefon vă rog să le definitivați printr-o rețetă, inclusiv la UPU pentru că vin pacienții de acolo cu foi de observație, iar pe a treia hârtie nu se vede nimic. Plus că sunt medicamente la care ar trebui să reținem rețeta. Nu suntem nici noi absurzi, vedem că există o prescripție, dar de multe ori nu înțelegem nici noi ce scrie, deși suntem destul de iscuți în a descifra. Și atunci unul dintre obiectivele mele ca ca vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud și membru în Adunarea Națională este ca medicii să scrie toate rețetele la calculator și atunci nu mai există probleme”

Cristian Roth-Gross a menționat că pentru pacienții în stare gravă cu Covid-19 este un medicament ”care dă speranțe”.

”Se numește Plaquenil. Nu se eliberează din farmacii pentru astfel de probleme (Covid-19 -n.r.) E un medicament pe care îl folosesc cei cu poliatrită, cu boli autoimune, dar s-a descoperit că acționează foarte bine în cazul noului coronavirus. Nu există studii care să certifice, dar s-a observat că dă rezultate. Urmează o gamă mai largă de antivirale, unul mai puternic decât altul. Ultima idee este că nu ar trebui să ne luptăm cu virusul, ci să tratăm bacteria. Sunt medici în Franța care asociază două grupe de antibiotice. Este ceva foarte recent. În România, medicii hotărăsc, dar acel Plaquenil poate aduce probleme la nivel cardiac. În general e bine tolerat, dar pot apărea probleme. De aceea tratamentul trebuie făcut sub supraveghere medicală”, a declarat el.

De când cu epidemia, farmaciile au fost luate cu asalt de pacienți care au căutat și cumpărat tot ce au auzit că ar fi eficient în lupta cu acest virus nou: ”S-a lansat ideea că vitamina C este miraculoasă, extraordinară, crește imunitatea. Au fost zile în care farmaciile și-au epuizat stocul de vitamina C, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Am vândut vitamina C pentru un an de zile. Apoi s-a spus că nu bună, a venit alt medicament, și alt medicament. S-au creat niște goluri în aprovizionare care s-au putut repercuta și asupra prețurilor. Automat producătorii au reacționat ca atare. Presiunea s-a mai domolit, dar sunt mulți oameni care o să aibă medicamente pe care probabil că nu o să le folosească niciodată. Medicamentele nu sunt o marfă ca oricare alta și ele pot veni cu reacții adverse”

Întrebat de ce s-au scumpit atât de mult unele medicamente, el a explicat că trebuie făcută deosebirea între medicamente care se eliberează pe bază de prescripție medicală și cele pentru care nu este nevoie de rețetă: ”Medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă au preț reglementat de Ministerul Sănătății pornind de la furnizor, la distribuitor, până la farmacie. Sunt niște grile de adaosuri și niște prețuri maximale care nu pot fi depășite. Ministerul Sănătății a venit în ultima vreme și a zis: hai să ieftinim medicamentele! Ele s-au tot ieftinit. După criza din 2009-2010 a apărut și taxa de clawback, o taxă care îi pedepsea pe producătorii care vând foarte mult prin sistemul de compensate și gratuite al stului român și îi obliga să plătească o taxă înapoi statului român. Taxa a crescut de la 10-20% și a ajuns la 30%. Și s-au tot scumpit medicamentele”.

Cristian Roth-Gross s-a referit și la criza de Euthyrox, medicament pentru cei care au probleme cu glanda tiroidă: ”La noi în România este de trei concentrații. Cel de 50 costă 9 lei la noi – 100 de tablete. În Germania, costă 14,5 euro. Niște băieți deștepți au creat o portiță și fac export paralel în condițiile în care medicamentul în UE e o marfă și nu poate fi supus niciunei îngrădiri și atunci, ca orice marfă, el circulă. Euthyrox venea în România la prețul de 9 lei, cineva îl cumpăra pe tot și-l ducea în Germania sau în Olanda și îl vindea nu cu1 4 euro, ci cu 10 euro. E legal, dar nu e moral. De abia acum, în stare de urgență și cu aprobare de la UE, am reușit să oprim exporturile paralele. Și aici ar trebui făcute presiuni majore ca UE să accepte faptul că medicamentul nu e o marfă ca atare. Atâta vreme cât se impune un adaos maximal și nu poate fi dat decât pe bază de prescripție – și e foarte bine că se întâmplă așa – atunci recunoaște că e o marfă deosebită și lasă-mă să asigur necesarul pacienților mei din țară și, dacă vrei să faci export paralel apoi, fă. Apoi mai apare și câte o problemă de substanță activă. Toate se fac în China și India. Dacă eu am de ales unde vând Euthyrox: în Germania unde îl vând cu 14 euro sau în România unde îl vând cu 2 euro? Aici e problema”.

În cele două farmacii pe care le deține, una la Bistrița și alta pe Valea Bârgăului, Cristian Roth-Gross spune că anul acesta a primit doar 6 cutii de Euthyrox: două de 100, două de 25 și două de 50.

”Atâtea ne-au dat distribuitorii. Aici e altă problemă. Majoritatea depozitelor din România au farmacii. Nici măcar farmaciile din lanțurile lor nu sunt aprovizionate suficient pentru că preferă să facă acest export paralel. Eu nu pot da nume că mă trezesc apoi că sunt dat în judecată, dar alte explicații nu văd. Ministerul Sănătății publică zilnic situația stocurilor pe regiuni și pe județe. Și acolo putem vedea câte cutii sunt de Eutyrox și în ce farmacii. Eu mă întreb: mai ales în aceste situații de criză nu ar fi normal ca fiecare farmacie să primească două-trei cutii și seniorii să nu umble tot orașul să îl caute din farmacie în farmacie? Lucrurile acestea ar trebui tratate cu mai multă atenție”, a mai spus el.

Potrivit acestuia, mai sunt și alte medicamente care nu se găsesc, cum ar fi cele din tratamentul diabetului: ”Acum au început să apară timid. Nu pot spune că am o sută de cutii, dar mai primesc 10-20. Au fost probleme cu aceste medicamente tot timpul, dar acum s-au acutizat. Punctual mai apar probleme în privința medicamentelor pentru boli cu răspândire mai puțin largă. Cam de trei ani, de când există acest export paralel sunt aceste probleme”, a spus Cristian Roth-Gross la emisiunea ”Impact” moderată de Cristian Berari la AS TV.

În ce privește măștile, mănușile și spirtul extrem de căutate în această perioadă, el a spus: ”Eu mănuși nu mai găsesc. Am înțeles că ar fi un motiv plauzibil: nu se transportă cu avionul fiind foarte grele și atunci ar costa foarte mult transportul așa încât vin cu vaporul. Măștile fiind mai ușor de transportat au început să apară. A început și producția locală, din fericire, dar nu la o cadență suficient de mare și e posibil să trebuiască să le purtăm și după ce ieșim din starea de urgență. Am încercat să iau legătura cu toți producătorii locali inclusiv cu cei de la Năsăud să văd dacă sunt dispuși să aprovizioneze și farmaciile locale. Cei de la Marecom Năsăud nu au o producție atât de mare încât să facă față. Spre bucuria mea, au început să facă măștile tot mai bune. Eu sper că vom ajunge la un preț al măștilor care să le permită oamenilor să le poarte și să le arunce. Reutilizarea măștilor nu o văd cu ochi foarte buni. Poate că o dată, de două ori, le putem dezinfecta la 70 de grade cu aburi. Ideal ar fi să nu o mai folosim. Chiar curățată cu alcool ea se degradează”.

În final, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud a avut și un mesaj pentru pacienți: ”Farmacia nu e magazin și farmaciștii nu sunt vânzători. Farmaciștii au făcut 5 ani de facultate și doi de rezidențiat, o școală despre care mulți spun că e mai grea decât Medicina. Îi rog frumos pe pacienți să ne respecte fiindcă și noi îi respectăm și să asculte ce zicem că nu zicem cu răutate. Trebuie să câștigăm bani pentru că trebuie să plătim oamenii, dar trebuie să fim între. Când tu ai card de fidelitate, ai doi plus unu la medicamente, câștigi Dacia Logan și atunci mai degrabă ești magazin și vânzător. Eu voi fi ultimul care va emite card de fidelitate”.

În Bistrița-Năsăud sunt circa 100 de farmacii.

https://www.facebook.com/farmacia.galenica.73/posts/535165734071356

38 comentarii

  • va rog mult,fiica mea are tiroida scoasa total,are nevoie de euthyrox ca de aer,sper ca stiti acest lucru…vad ca mai mult cautati scuze si dati vina pe altii,dar concret nu spuneti nimic.Spuneti clar daca acesti bolnavi mai au vreo sansa la viata sau nu.CAND SE VA GASI EUTHYROX ?

    • Doamna Elena, va inteleg perfect. Dar asa cum dumneavoastra nu gastiti acest medicament in farmacii, asa nu il gasim nici noi la depozite.
      Daca mi-ar sta in putere sa fabric acest medicament, as face-o, dar nu am cum.
      Va rog sa ma cautati azi intre 14.00 si 19.00 la farmacie (peste drum de posta).
      Va rog folositi site-ul http://medicamentelipsa.ms.ro/ si semnalati lipsa acestui medicament.

    • Eutyroxul nu se produce în România, este importat din Germania, existând niște fricțiuni între compania producătoare și importator, ceea ce a condus la actuala criză.

  • @Elena. Doamna, incerc sa va ajut cu o tipla de hormoni, sunt in aceeasi situatie. Nu este mult insa mai treceti o perioada. Cum sa pot ajunge la datele dvs de contact?

  • Inca o rugaminte pentru toti pacientii care cauta Euthyrox : va rog sa aveti asupra dumneavoastra reteta care demonstreaza ca vi s-a prescris acest tratament si sa intelegeti faptul ca vi se va elibera doza pentru 30 de zile, nu mai mult.

    • Mulțumim U.E. ptr.închiderea fabricilor de medicamente al institutului Cantacuzino și câte or ma fi ele(aproape toată industria)să treacă cu bine covidul ăsta și aștept ieșirea anunțată a Italiei pe urmă totul o să se ducă ca la domino,3 zile o să beau de fericire,33333333333perioadă 3.

    • @Mulțumim U.E
      Bun, și dacă o fabrică ROMÂNEASCĂ va produce EUTYROX, unde crezi că își va vinde medicamentele?
      In România la prețul de 2€, sau in Germania la prețul de 10-14 €?

      Firmele care produc medicamente sunt firme PRIVATE (nu de stat) MASTODONȚI cotați la bursa de valori. Oricine poate cumpara acțiuni in Lundbeck, Novo Nordisk, Plesner, Genmab, etc.

  • Eu am criticat de fiecare datā plafonarea preturilor.
    Daca Statul nu se amesteca sā plafoneze “Eutyrox” la 9 lei, acum acest medicament s-ar fi gāsit in farmacii, la 9 euro (45 lei) .
    Nu mai are rost să-l trimiți in Germania, dacă diferența e de doar 1 euro in plus, 10€ fata de 9€ in România.

    • Medicamentul nu este o marfa ca celelalte. Plafonarea e binevenita, dar la niste niveluri juste, nu arbitrare. Toata lumea intelege ca in Romania veniturile sunt mici, dar pe de alta parte nu poti obliga producatorul sa vanda la pretul stabilit de tine fara consultarea tuturor actorilor implicati. Solutia pe viitor? Revigorarea industriei farmaceutice din Romania.

    • De ce sa puna de 5-6 ori pretul? Nu ar fi mai simplu sa sanctionezi distribuitorii daca nu aduc un anumit medicament esential? Nu ai aprovizionat o saptamana cu euthyrox sau alte medicamnte importante, atunci 1% din cifra de afaceri jos, in fiecare saptamana, cifra de afaceri din ultimul an. Daca trece o luna si tot nu ai adus, atunci ti se retrage dreptul de a distribui medicamente in Romania. Sunt destule destule firme care sa intre in locul celor care sunt sanctionati.
      Daca farmaciile sunt de vina, atunci la fel 1% din cifra de afaceri in fiecare saptamana si retragerea licentei dupa o luna, daca situatia persista. Hai sa mai vedem daca se mai plang ca nu se merita, ca e prea ieftin si ca se exporta si ei nu au ce face. Parca nici diabeticii nu gasesc medicamentele de care au nevoie, nu stiu daca tot din cauza ca sunt prea ieftine.
      Nu trebuie sa ne bazam doar pe buna lor credinta pentru ca sunt niste ticalosi, care sunt in stare de orice pentru bani. S-a vazut si acum cu mastile si cu dezinfectantii.

    • Domnu alandala, cum ar putea fi farmaciile de vina? Adica farmaciile nu doresc sa se aprovizioneze, nu doresc sa elibereze un medicament? Nu doresc sa vanda pentru a-si putea acoperi cheltuielile? E ridicol ce spuneti.
      Nu m-ati inteles, eu nu ma plang ca e ieftin pentru farmacie. Eu am prezentat doar cauza esentiala a lipsei medicamentelor pe piata : exportul paralel. Care e determinat de diferenta foarte mare de pret. Un om inteligent si onest ar intelege fara alte explicatii.

    • @Roth Cristian
      Ba da, poti sa obligi inclusiv prooducatorul. Doar nu vinde in pierdere la 9 lei. Probabil ca din fabrica pleaca cu 2 lei, iar restul se adauga pe lantul de distributie.
      Producatorul respectiv produce si medicamente scumpe, cu care il poti constrange. E suficient sa obligi distribuitorul si s-a rezolvat. Oricum eu nu cred ca producatorul e de vina, cel mai mult as paria pe distiibuitori si pe farmacii.
      Cum sa plece la 2-3 lei din fabrica (ca mai mult sigur nu e), sa ajunga la 9 lei in farmacii, iar farmacistii si distribuitorii sa se planga ca e prea ieftin, mai ales ca am inteles ca e un medicament aproape vital pentru persoanele care au probleme cu tiroida?

    • Am spus de 2 ori, farmacistii nu se plang ca e prea ieftin.
      Adaosul comercial in Romania la produsele ce se elibereaza pe prescriptie medicala e fixat de Ministerul Sanatatii.
      Sa luam produsul euthyrox 100.
      Farmacia il cumpara cu 9.46 ron la care se adauga TVA9% adica 0.85 ron. Adaosul comercial pemis de MS in acest segment de pret e 24%. Ca atare, ajungem la pretul de raft de 12,79.
      O problema la noi in tara e taxa clawback, care a ajuns spre 30% din valoarea medicamentului eliberat pe reteta compensata/gratuita. Din acei 12,79 ron, producatorul trebui sa returneze aproape 4 lei, deci practic nu ramane cu mare lucru. Baiul mare e ca acesta taxa a lovit puternic in medicamentele ieftine, fabricate preponderent in Romania.

  • Romanii au oameni buni in toate domeniile. Harnici, inventivi, studiosi si talentati la mai toate. Dupa ce trece aceast varf de pandemie solutia este relansarea in toate domeniile la care candva eram foarte buni. Cercetarea trebuie sa aiba un loc aparte in atentia guvernantilor sa fie sustinuta puternic . Tinerii trebuie tinuti acasa , acum avem ocazia sa-i redirectionam acolo unde este nevoie si nu la sparanghel. Avem pamainturile noastre care pot asigura hrana la 80 milioane de cetateni. Ambasadorul Norvegiei atrtagea atentia la aceste aspecte. (mai romani sunteti nebuni ) asa spunea anul trecut la o conferinta organizata de Camera de Comert. Luati usturoi din China , rosii si ceapa din Egipt, etc , si la voi geme tara de lunci si campii cu cel mai bun cernoziom din Europa !Suntem buni la multe dar nu este vointa politica. Din contra, in locul specialistilor cu suflet mare si minte multa s-au plasat curve, amante , beizadele, politruci si tot felul de profitori de pe la partide, slugi si fosti lipitori de afise. Gata este prea mult !Revigorarea la toate , mai putin la politica mafiota de pana acuma. De asta tinerii trebuie sa isi asume singuri fara obedientii de astazi conducerea tarii. O forta noua trebuie sa apara cat de repede pt. a nu mai sta cu mana intinsa la absolut toate, gata ambalate si trimise de alte tari din UE. Vor mai veni si alti COVIZI si seceta extrema si urmeaza foametea care se intrezareste deja. Se spune la ONU ca acest fenomen dupa TERORISM este inamicul global nr.2. Romania se poate salva si inca bine la cum este pozitionata si ceea ce are in interior. Ramane doar vointa celor trimisi de noi sa judece si sa inteleaga fenomenele. Nu pot si nu vreau sa inteleaga ZVANTURATI fara mila de pe pozitiile care le ocupa.

    • Parca va doriti inapoi cu cel putin 30 de ani. In ce domeniu a stralucit Romania asa de tare ca acum pratic aceste domenii numai exista? Si cind a fost Romania o tara mai dezvoltata de cit acum cu ajutorul UE? Au inchis firmele alea „performante” din cauza ca au scos produsele prea bune si deveneau prea bogati? Sau totusi nu au facut fata de concurenta mai buna? Intrun alt post chiar ati scris de unele producatori, printre care aparea si Aro. Gluma buna. Scuze, dar pe tematica de economie sinteti depasit ca si ARO. Mai bine ramaneati se va exprimati referitor la mediu. Acollo va dau dreptate in mare majoritate. Dar tematica asta va depaseste si prea suna a nostalgie dupa comunism.

    • Fapte: România a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeană și a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 18,91 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 noiembrie 2019, conform balanței publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

      După 13 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România are un sold pozitiv de 35,52 miliarde de euro, fonduri europene primite de țara noastră peste banii cu care a contribuit la bugetul UE.

      În termeni simplificați, pentru fiecare un euro cu care România a contribuit la bugetul Uniunii Europene a primit înapoi câte trei euro!

    • Medicamentul respectiv a inceput sa apara timid in farmacii. Sunt promisiuni ca in cateva zile va putea fi gasit peste tot.

  • Nene Balane si pe Johanis,Ludovik,Rares Bogdan sa-i ZVANTURAM? la ce se intampla prin anumite spitale si cum se moare cu zile eu zic ca DA!
    Sti vorba lui Porosenko ‘Tractoru si ogorul vindeca lumea de toate bolile’ si cand ma gandesc la anii copilariei cu melitatul canepii mersul la batoza, desfacatul cucuruzilor seara etc,etc ce vremuri nu-i asa nene Balane?

  • Un alt medicament care a dispărut total este colchicina, care nici măcar nu are înlocuitor în atacurile acute de gută. Probabil că, fiind prea ieftin, nu exista profit pentru producător. Nu cred că farmaciile sunt de vină pentru dispariția sau scumpirea unor medicamente. Companiile producătoare nu se mai satură de câstiguri , de aceea induc voit o criză a unor medicamente , fie pentru a le putea scumpi fiind foarte căutate, fie pentru a produce altele cu același efect mult mai scumpe. E clar că există o mafie in acest domeniu și nu știu dacă exista o instituție a statului care să se ia la trântă cu ea. Căci noi, cetățenii suntem prea mici pentru asta.

    • Produsul a reaparut in farmacii. E drept, nu il gasim mereu, dar nu mai putem spune ca e criza. Inarmati-va cu o prescriptie medicala, fiindca el nu se elibereaza altfel, si cautati-l cu incredere.

  • Felicitări și mii de mulțumiri domnule Roth Cristian că sunteți receptiv și răspundeți comentariilor la articol, asta e dovada că sunteți „OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT”.

  • Om de mare omenie si finete si cu simt civic accentuat de bun . Sanatate Multa , stimate ROTH CRISTIAN , bunul nostru bistritean !!!

  • Draga WALTER BORN. Nimeni nu doreste reintoarcerea la viata de acum 30 de ani, ca doar nu am iesit degeaba la Revolutie in 89 in strada, si pe urma inca de vreo 10 ori la ordonante si la alte mitinguri impotriva ticalosiei politice. Dumneavoastra nu erati in Romania cand eu fiind la Liceu am vizitat liniile de productie a fabricilor de la Brasov, Campulung-Muscel de tractoare si ARO un mare brand romanesc. Eram foarte tari si la productia de armament si la pescuitul oceanic si la fabricarea barjelor, vapoarelor si la mentenanta lor. Sincer sa fiu dupa astea imi pare rau nu dupa Ceausescu si Iliescu. Aici ca sa va lamuresc trebuie sa stam de vorba o jumatate de zi. De vina nu este neaparat UE desi niste linii politice dure a avut de suportat Romania odata cu negocierile de intrare in UE. Acuma ca primim bani nu e nici un bai si nu trebuie sa te pui capra in genunchi si sa multumesti prea tare. UE la randul sau are piata libera non-stop si beneficiaza din plin de pozitia strategica a Romaniei si de niste resurse inimaginabile. Cea mai valoroasa resursa este mana ieftina de lucru oferita de romani. Fiti sigur ca dupa Pandemie tarile membre UE vor vrea sa fie cu mult mai independente. Vor fi negocieri dure pe resurse si Agricultura. In unele tari deja a inceput asta. Nu poti sta nepasator ca doar Franta si Germania sa stea in fruntea plutonului. Va atrag atentia asupra Italiei. Sa vedeti aici cum se vor schimba lucrurile in viitorul foarte apropiat. Un singur aspect trebuie luat cu atentie in calcul. Nu trebuie cedat in fata influentei Rusiei. Aici este marele secret si jocul politic murdar din punct de vedere geo-strategic.

    • Daca totul era asa de bine atunci, dece a avut loc decembrie 1989? Daca ARO a fost un model de industrie 4.0, dece numai exista? Probabil ca erau produsele prea bune. Hilar scuze, tot ce scrieti suna mai a propaganda comunistoida. Pe o parte laudati industrie de inainte de 89, ignrorati evolutia ei de dupa 89 si pe alta parte vi e frica de un stat care mai traieste in altceas sistem. Rusia e un failed state, mare si incapabail se hraneasca propriul popor care e mai diferit interior de cit Romania. Mai departe Rusia nu are mai multi locuitori de cit Germania. Practic este un urias care devine mai mic daca te apropries lui.
      Mai bine discutam, nu aici, despre ecologism, care in Romania este un adevarat dezastru.

  • Pe subectul covid, al măştilor, afirmați că nu e recomandată refolosirea lor, în general din cauza uzurii.
    De la începutul crizei s-au validat douã metode ce au sens
    -70 de grade celsius 30 de minute pe care deja am prezentat-o aici ( studiu standford)
    Mai există una.
    -125 grade, 15 minute cu vapori de apă autoclavage Universitatea Manitoba până la 10 ori refolosire teoretic.
    Practic pliurile datorită uzurii mecanice..da , fac imposibilă garantarea eficacității.
    Se bazează pe observația că virusul nu rezistă la peste 70 de grade celsius.
    Cât despre medicamentul Plaquenil e Hydroxychloroquina propus de infectiologul francez Didier Raoult ( preluat de preşedintele american). Teoretic, nu s-a validat eficacitatea prin metodologia clasică de testare validare statistică pe eşantionane reprezentative ci prin observații clinice.
    Sunteți mai rațional şi pregătit profesional decât majoritatea celor care iau cuvântul în spațiul public, poate reuşiți să convingeți lumea de importanța păstrării disciplinei şi igienei în timp de pandemie.
    Personal sunt surprins că metodele de livrare la domiciliu şi comandă telefonică sau online nu au fost adoptate masiv de către farmacişti ca mesaj de reducere a riscului pentru persoanele vârstnice care au nevoie de alte medicamente.

    • Revenind la Plaquenil, vin sa apara studii New Egland Journal of Medecine, pe 62 pacienti dar nu e evaluat per-review, care spun ca in efect administrat pentru pacientii din spital maresc necesitatea oferirii unui suport mecanic pentru respiratie ..
      Cat despre intubare ca si optiune de tratament..uff…nu e fara payback in sensul ca sunt complicatii serioase, necesita nivel de tehnicitate mare..(anestezie) reglari fine ale aparatului pentru a regla presiunea, debitul etc.. mai apoi terapie de recuperare..sunt decizii medicale care efectiv presupun informarea corecta.

    • Am spus ca ar fi de preferat sa putem sa aruncam masca dupa fiecare folosire, dar din pacate mastile au inca un pret care in cazul multora nu permite asa ceva. Si eu as merge pe 30 minute la 70 de grade.

    • Livrarea la domiciliu este o metoda care ridica niste probleme in cazul medicamentelor
      1.pentru multe medicamente e nevoie de reteta prezenta la modul fizic
      2.eliberarea de medicamente e o operatiune mai complexa decat punerea intr-un cos de cumparaturi virtual a unor produse obisnuite. Pot sa apara incompatibilitati sau alte situatii in care farmacistii trebuie sa aiba taria sa zica nu.
      3.personalul de specialitate e oricum insuficient, deci ar trebui gasit un intermediar
      4.conditiile de transport ale medicamentelor – intram intr-o zona de nisipuri miscatoare
      5.cei mia reticenti la internet, comenzi online sau plati cu cardul sunt chiar cei de care vorbim, bunii nostri, persoanele in varsta.

    • Se poate face un sistem sa se poata comanda online cu semnatura electronica. In momentul in care se face comanda, se verifica daca persoana respectiva are reteta si ce are voie sa cumpere, dupa ce plateste si se accepta comanda, se transmite atre baza de date unde e reteta ce medicamente au fost eliberate si in ce cantitati. Cantitatile nepuptand fi mai mari deat cele de pe reteta, cand se face comanda. Daca sunt mai mici, atunci va mai putea face comanda de diferenta de cantitate. Se pot muta foarte. simplu toate online, numai ca nu e simplu nici din punctul de vedere al costurilor, nici din punctul de vedere al gasirii firmei.

  • Pentru fiecare Euro cotizat de Romania la U.E , a primit inapoi in schimb 3.
    Solutia de recuperare economica in opinia mea trebuie sa fie out of the box. Si care includ
    -sacrificarea tuturor cheltuielilor publice de la buget legate de religie, transferarea lor in domeniul Educatiei tehnologice si stiintifice . Trebuie o curicula adaptata la ceea ce se va cere in urmatorii 30 de ani si oferirea de garantii de retinere a tinerilor local.
    Investirea masiva in domeniul inteligentei artificiale, roboticii si mai ales a unui concept de adaptare rapida a productiei la noi provocari, o economie modulara. Segmentul imprimantelor 3d ne-a oferit deja un avangarde a utilitatii de a avea cunostinte si acces la capacitati de productie individuale si nu neaparat industriale au permis rapid o flexibilitate pe care lanturile industriale clasice nu o au.

  • Toată stima pentru Domnul Cristian Roth. Un profesionist în domeniu, atât față de aprozionarea cu medicamente cât și față de clienți. Mereu amabil. Felicitări și mulțumim!

  • Ia cititi numa ce zice LUCIAN MANDRUTA aici pe articolul care ne este indicat de TIMP ONLINE . O noua ordine economica pe 2020. Postacii ar fi de dorit sa bage bine la cap. Deci trebuie sa acceptam ordinea ori mai vine un COVID peste cei certati cu disciplina ?

  • Baiul cu distonocalmul e ca in compozitia lui intra ergotul, un copus ce se gaseste in cornul secarii. In urma unor hotarari la nivel european referitoare la ergot, , compania producatoare s-a vazut in imposibilitatea de a se aproviziona cu acest compus asa ca a luat hotararea sa modifice formula distonocalmului. Dosarul cu noua formula a fost depus la Agentia Nationala a Medicamentului inca din 2013, dar sincer nu stiu ce s-a intamplat mai departe si de ce nu avem ‘noul’ Distonocalm pe piata. Dupa parerea mea, un medicament interesant, ce corecta niste dezechilibre neuro vegetative fara prea mult tam-tam. Este opera profesorului Dobrescu, ce mai are la activ cateva astfel de produsi farmaceutici.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.