Actualitate

Viceprimarul Cristian Niculae: Toată comisia de tăiere a copacilor s-a pronunțat pentru tăierea molidului

Toți membrii Comisiei de tăiere a copacilor s-au pronunțat pentru tăierea molidului de pe strada Lăcrimioarelor sub pretextul că acesta ar fi periculos și ar putea cădea la orice vânt puternic fiindcă nu are rădăcinile adânc înfipte în pământ, este dezechilibrat deoarece i-au fost tăiate crengile în partea superioară și are o înclinație de 10 grade spre o parcare.

Prezent într-o emisiune televizată, viceprimarul Cristian Niculae a spus că, în locul acestui copac, se ia în calcul să fie plantat tot un molid, dar argintiu.


”Vreau să informez cetățenii municipiului Bistrița că Primăria Bistrița are ac obiectiv menținerea zonelor verzi, a arborilor și arbuștilor din municipiul Bistrița. Eu sunt membru al Comisiei de tăieri de arbori și ne întâlnim cel puțin o dată pe lună pentru a analiza cererile cetățenilor municipiului Bistrița de a tăia anumiți arbori, arbuști sau vegetație. Ne întânim lunar, iar din 10 cereri aprobăm maxim două, acolo unde constatăm că arborele este prea bătrân, bolnav, putregăios, prezintă pericol pentru siguranța cetățenilor. Noi întotdeauna ne gândim la siguranța cetățenilor. Eu iubesc copacii, iubesc arborii, iubesc pădurea, am studii medii silvice, pot să vorbesc în cunoștință de cauză. Sunt un împătimit al naturii și îmi petrec foarte mult timp liber – când mia am – în natură. La comisie mergem cu gândul de a proteja arborii, de a nu lua decizii de tăiere decât acolo unde situația impune acest lucru”, a spus el.

Ședința Comisiei de tăiere de arbori în care s-a decis punerea la pământ a molidului de pe Lăcrimioarelor a avut loc joia trecută, iar Cristian Niculae spune că a participat la ea: ”Am fost personal la acest molid. Bradul și molidul sunt specii diferite de conifere. A fost o cerere din partea administratorului blocului care a solicitat tăierea acelui molid pe motiv că e periculos, spunând totodată că are acordul tuturor vecinilor din bloc. Eu nu am văzut lista cu semnături. Ne-am deplasat, am fost la fața locului și am văzut situația. Toți cei 7 sau 8 membri ai comisiei – reprezentanții Primăriei, primar, viceprimar, reprezentantul Direcției de Integrare Europeană care se ocupă și de mediu, doamna Coceșiu și încă un consilier, reprezentantul APM, al Gărzii de Mediu și al Gărzii Forestiere. Am discutat punctual problema acelui molid și toată comisia a votat pentru tăierea lui. Eu am spus atunci că sunt de acord dacă se cere acordul proprietarilor. De ce cerem acordul? Tocmai pentru a evita aceste situații conflictuale care apar și nemulțumirile cetățenilor. Nu că votul oamenilor ar avea vreun caracter tehnic sau consultativ, pur și simplu ca să știe să nu mai avem atâtea discuții și probleme. Până la urmă, votul și decizia comisiei sunt sfinte că acolo sunt puși niște oameni care decid dacă un arbore este periculos pentru cetățeni sau nu”.

El a explicat că toată comisia a decis că molidul de pe Lăcrimioarelor e periculos din mai multe motive: ”În primul rând, acest arbore care e molid și nu e brad are o rădăcinare trasantă, rădăcinile se duc în partea superioară a solului, nu foarte adânc. Din acest motiv e expus doborâturilor de vânt. Bradul, că asta e diferența între ei, are rădăcină pivotantă, intră foarte adânc în sol, ca un morcov, ca un pivot. Se duce în profunzime, nu la suprafața solului, la o adâncime de 1-1,5 metri. Foarte expus este molidul doborâturilor de vânt și de aceea, în pădurile de rășinoase, sunt mulți molizi doborâți. Pe lângă acest lucru, cel de pe Lăcrimioarelor, este cu tulpină dezechilibrată. Numai de la jumătate în sus acest arbore mai are acele verticile și crengi. Am înțeles că, în anii anteriori, tot de la Primărie, la rugămintea locatarilor, a venit cineva și a tăiat acele cepuri uscate și tot centrul de greutate e în partea superioară. Fiind o coroană foarte bogată fiindcă e singuru acolo și a putut să o dezvolte funcționează ca un catarg, la un vânt puternic e foarte expus și există risc mare de a fi doborât de vânt. Mai are și o înclinație spre parcare de 10 grade”.

Deși a pomenint cât de periculoasă e specia molid, Cristian Niculae a spus că tot în comisie s-a mai luat o decizie, și anume ca, în locul acestui molid să fie plantat tot un molid, dar argintiu.

”Am decis ca locul molidului să fie ocupat de un alt arbore de talie medie. Nu se va tăia ca să nu se planteze altceva în loc. Tot un molid, dar argintiu. În primii 20-30 de ani, molidul nu are nicio problemă, apoi îl înlocuim cu altul. Aceasta este decizia comisiei. Să fie molid argintiu, brad argintiu, dar cu talie medie care nu pune în pericol viața oamenilor. Eu știu că aceste lucruri trezesc emoții în mintea cetățenilor, dar această comisie este pusă să lucreze și să gândească la fața locului pe argumente”, a spus Cristian Niculae.

Referitor la consultarea publică, aceasta nu pare să aibă alt rol decât acoperirea cu acte a unei decizii luate deja.

”Nu întrebăm cetățenii pentru a se exprima tehnic, ei nu au cum să se pronunțe ca și specialiștii. O consultare a cetățeanului e atunci când se spune vă place – nu vă place, nu când se pune problema de viața și siguranța oamenilor. Nici Marius Bălan și nici Cristian Țetcu nu știu care e înrădăcinarea molidului sau a bradului. Repet: din 10 sau 20 de cereri aprobăm 4-5. Nu am aprobat cereri de tăiat crengi care cad pe parcare. Pentru noi e un efort și un consum de resurse să tăiem acești arbori. Din punctul nostru de vedere să rămână în picioare încă 50 de ani. S-a decis tăierea și înlocuirea lui cu un arbore de talie medie. Acest molid a trăit 30-40 de ani. În primii 25 poate nu a fost periculos, dar acum, la cum arată coroana lui, știind caracteristicile speciei, eu îl consider un arbore periculos. Asta am considerat nu numai eu, ci întreaga comisie de specialiști. Eu am decis duminică să amânăm această tăiere în urma articolului care a apărut în presă. Am vorbit cu doamna Liana Popescu și am întrebat-o despre acordul proprietarilor. Mi-a spus că administratoarea i-a spus că îl are, dar nu a depus hârtia cu semnături. Atunci am zis STOP, deși repet: dacă se întâmplă o nenorocire acolo, nu răspunde nici Bălan, nici Țetcu, nici locatarii, ci comisia care la o solicitare de tăiere pentru că există un arbore periculos nu și-a dat acordul. S-a întâmplat în Parcul Municipal să cadă o creangă de la un arbore sănătos și să omoare un om. Haideți să fim cu picioarele pe pământ și să nu judecăm cu emoție și încă o dată vă spun: nu tăiem copaci decât dacă suntem nevoiți și, dacă putem înlocui cu altul, asta facem”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.

26 comentarii

  • Aș vrea să știu de ce se va planta un molid și nu: salcie, cireș, castan, măr, fag, carpen, păr, gutui, stejar etc.
    De ce molid?
    Și de ce pomii fructiferi sau copacii enumerați de mine nu pot fi plantați?

    • De fiecare data cand apare problema inlaturarii unui copac, iese acest circ !
      Mai fratilor orice copac la un moment dat tr sa dispara!
      Ca si omul si copacii au o medie de viata!

    • Cat timp acest copac este inlocuit, nu vad ce atata taraboi pt acest copac!
      E normal sa fie taiat!

    • Viata si siguranta oamenilor este cea mai importanta. Viceprimarul a explicat foarte corect de ce e periculos sa ramana acel copac acolo.
      Daca s-ar intampla o nenorocire precum in parcul municipal, anul trecut tot primaria ar fi de vina ca nu a luat masuri.
      Daca se inlocuieste cu alt copac de talie medie, ce ni pune in pericol viata oamenilor este cea mai corecta solutie.

    • Oare, chiar nu sunt treburi mai importante de rezolvat în acest oraș, decât tăierea unui molid. Ne place sa discutam, sa despicam firu în patru. S-a votat tăierea lui și punct. Sa vezi dacă nu l-ar fi tăiat și ar fi căzut peste vreo mașina. Auleo, nici nu vreau sa ma gândesc ce discuții s-ar fi învins.

    • Pentru că zice primarul? Cum l-a sancționat pe cel care a tăiat crengile copacului de capul lui, că l-a rugat nu știu cine? Păi eu pot să merg pe strada dânsului să-i dau 10 lei la un muncitor și să-i tai copacii?

    • @Anastasia Cat timp se nasc copii, ce rost are sa mai trăiești și tu? Dacă tot trăiești degeaba, măcar țineți gura închisă și nu fă curent să nu care cumva să cadă molidul.

  • Atat timp cat acest copac este inlocuit, nu vad care este problema.
    Daca specialistii au ajuns la concluzia ca este periculos, ce pregatire avem noi sa contrazicem acest lucru?
    Cine va raspunde daca se intampla o nenorocire? Proprietarii? Ecologistii? Sau autoritatile?
    Haideti sa judecam drept si obiectiv.

    • Cred că eu sunt de vină de fapt că am scris. Și oamenii că nu au înțeles că această consultare e ca să fim ”acoperiți”. Ce studii de specialitate au cei 4-5 de la Primărie care au majoritatea în comisie? Câți îndrăznesc să zică altfel de cum vrea primarul? Eu nu am auzit pe niciunul în 12 ani să îl contrazică, în nicio ocazie. Așa se face că avem pârtia și multe alte investiții inutile.

    • @Un om simplu. Un copac de 30-50 de ani nu are aceiași valoare cu un puiet de 5 ani. Mai mult decât în cazul multor oameni la care cu vârsta crește doar volumul de bășini, la un arbore crește volumul de oxigen degajat și valoarea estetică.
      Autoritățile nu răspund niciodată. Hai spuneți dvs. un caz în care au răspuns! Autoritățile se joacă de-a Dumnezeu pe socoteala copacilor. Nu au prevenit niciodată nimic. Specialiștii lui pește prăjit în frunte cu specialistul în dosarele lui Dragnea pe numele lui Niculae ar fi mirat să afle că molidul cu pricina poate ajunge la o vârstă de peste 9550 de ani dacă nu se joacă el cu drujba. https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Tjikko

  • Atata fass si atatea pareri pentru fiecare corcodus
    Aia cu partidul verde au impresia ca fac mare tam tam daca tot se plang legat de copaci
    Ce pot sa zic, un fass toata poveatea asta..
    Daca pateste cineva ceva sau cad crengi pe masini, atunci sa vezi stiei

  • Bai oameni buni, batranu’ ăla de Balan e tembel. Dacă l-ar lasă așa și ar cădea pe cineva sau pe bloc cine ar fi Trași la răspundere? Oare nu tot cei din primărie? Oare nu urmărește el ceva prin asta? Dacă am ajuns sa ne luam după bătrâni nebuni ii grav!

  • Are dreptate viceprimarul. Dacă se întâmplă o nenorocire toți se ascund prin buruieni, tufișuri, molizi etc
    Comisia raspunde că nu a luat măsuri mai ales ca a fost solicitată de asociația blocului.
    Copacii au o viață, au un timp. Dupa care sunt înlocuiți de alți copaci.

  • Pai la fel de mult sunteti si voi periculosi pentru cetateni, pentru ca aveti o înclinatie spre imbecilitate mai mare decât cea admisa.
    In plus, mai aveti înclinatie spre parandaraturi si lucrari cu dedicatie din care nu câstiga nimeni în afara de voi si prietenii vostri.
    Ar trebui sa va „radem” si pe voi cu altii mai competenti?

    • Stând drept si judecând strâmb treaba stă cam așa:
      -o comisie bugetară sută la sută incompetentă
      -un brad care nu cunoaște melodia”bradului la munte-i place și nu la loc șes”
      -un grup care se opune tăierii bradului și dorința unanimă a acestora ca bradul să fie înlocuit cu un porc urmat de o pomană cu vin si lăutari,etc,etc.
      Da amu întreb si eu ca prostul:
      Unde au fost aceste comisii când s-a hotărât constructia gropii comune de spalat banii contribuabililor la Cocoș?
      Unde au fost sau unde sunt aceste comisii acuma când pârtia o ia încetul la deal spre altitudini mai mari?
      Nene Nicolae ne poți răspunde?

  • Daca citeai atent articolul, vedeai ca din comisie fac parte reprezentanti ai Agentiei de Protectia Mediului, ai Garzii de Mediu si ai Garzii Forestiere.
    Ce alti specialisti mai vrei in acest caz? Pe Muma Padurii?

  • Va zic un lucru: Balan și-a construit casa și nu are autorizație de construcție. A încercat sa o obțină acum după f f mulți ani de la primărie și nu a obținut-o. Și acum e f înverșunat pe treaba asta. Deci despre vorbim? :)))))

  • Orice copac are o medie de viață….ca si omul….corect! Media de viață a unui molid este de 600 de ani draga Florina!!! Haideți să înlăturăm un om că poate….face rău cuiva cândva…molidul este predispus la doborâturi in mediul lui natural….probabil că molidul este un pericol….cândva…cuiva….poate trebuie tăiat…dacă comisia a hotărât!!!! trebuie acordul proprietarilor …. proprietarii cui?nu cred că proprietarii au plantat acel arbore și mai ales că este pe domeniul public…când se pune problema întreținerii spațiilor verzi proprietar este primăria…locatarii nu au timp de el….când se cere tăierea de arbori locatarii sunt proprietari….se taie arborii fara a se ține cont de beneficiile lor… umbră, climat plăcut, estetic, etc. In spatiile de joacă pentru copiii rar găsești arbori de talie medie sau mica pentru umbră…stai cu copii in soare sau mai bine pleci acasă….este ușor a se tăiat vegetația in loc sa se găsească soluții de păstrare a lor și de a se armoniza cu elementele învecinate. Arborii tăiați de lângă Consiliul județean probabil că ți-au umbra birourilor de acolo….sau poate sunt iubitori de ☀️….uneori ai impresia că îți vin clădirile pe tine…nu este un ehilibru, o trecere de la clădirile înalte la partea , nivelul vizual….părerea mea este că dacă molidul trebuie tăiat cu argumente serioase….să fie tăiat! Dar înlocuit cu un alt exemplar care sa îndeplinească toate condițiile din punct de vedere al taliei, vigurozității, peisagistic…etc. nu se poate înlocui un arbore de așa talie și valoare cu un puiet. …care sa fie rupt în joaca…o zi frumoasă!

  • Stimata doamna Cristiana Sabau. In afara de dvs , ziarist de mare clasa cu pregatire si cu studii pe masura nimeni care comenteaza aici nu intelege rolul esential pe varste a unui arbore. Daca lumea se plictiseste de cele mai multe ori de un membru batran a familiei lor, si il trimite la azil, copacul nu are nevoie de azil si de doctori. Doctorul copacilor sunt pitigoii, ciocanitoarele etc si in nici un caz omul.Omul este profitorul lacom al resurselor. Unul mai sus scrie (batranul tembel) facand trimitere la mine. Atata poate saracul debita din mintea lui, dar batranul tembel Balan are propriul sau parc, oun lot de padurice experimentala, este proprietar de padure si planteaza neintrerupt de 30 de ani. Cred ca am depasit de mult cateva mii de fire din toate speciile inclusiv pe dealurile Dumitrei cand eram in anul intai de liceu unde am stat o luna in baraci la plantari. Tembelul de Balan a citit legea 24 a sp. verzi pe care Primaria o incalca de fiecare data cand se apuca si de toaletarile din oras. Sunt prezent la ora 9 si 30 la vice in birou cu inca doi colegi. Nu o sa mai raspund acestor indivizi care jignesc aici si care sunt total pe langa subiect.

    • Intre Schullerwald si Sigmir au defrișat sute de hectare de padure !
      La 1,5 km de oras , de zona industrială , de Rombat !
      Acolo s-a comis o crima ecologică , un atentat la sănătatea bistrițenilor !
      Intr-o duminica faceti o plimbare pana acolo sa vedeti dimensiunea dezastrului comis de Ocolul Silvic Municipal .

  • Pt. ION. Pe partia COCOS se intampla urmatoarele. Cocosul cocoseste gaina iar pe fraieri ii cocoseste Cretu ! Ca sa stim de unde plecam, dragi contribuabili.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS