Actualitate

Dacian Cioloș, desemnat pentru funcţia de premier

ACTUALIZARE Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.


”După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a spus că nu poate fi aşteptată revigorarea clasei politice doar din interiorul partidelor. ”Este cu siguranţă nevoie de oameni noi şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă”, a afirmat preşedintele.

El a mai spus că a prezentat aceste lucruri şi partidelor şi a ”întrunit o largă majoritate” pe aceste teme. ”A fost o sitiuaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puţine excepţii şi am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016”, a adăugat Iohannis.

Dacian Cioloș a declarat: Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate. Îmi voi concentra atenţia şi energia pentru a-mi forma echipa atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceptului de program de guvernare”.

România TV a prezentat o posibilă listă a miniştrilor: Bogdan Aurescu – MAE – PSD, Mihail Dumitru – Agricultură, Mihnea Motoc – MApN, Dan Dungaciu – MAI, Marius Nica – Fonduri Europene, Sorin Paveliu – Sănătate, Daniela Gheorghe – Finanțe, Tudor Constantinescu – Economie, Laura Ștefan – Justiție, Sorin Moisă – Transporturi – PSD, Sorin Câmpeanu – Educație – ALDE.

––––––––––––––––––––––––

(9) PSD îl propune pentru postul de premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a anunţat liderul social-democrat, Liviu Dragnea,în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. El a afirmat că şeful statului consideră că ”cea mai bună propunere” este un guvern de tehnocraţi, cu premier şi miniştri tehnocraţi, Dragnea spunând că, probabil marţi, după cea de-a doua rundă de negocieri, preşedintele va face şi o nominalizare.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut că propunerea partidului, Liviu Voinea, respectă criteriile de integritate şi de expertiză. Dragnea a mai precizat că a avut o discuţie cu guvernatorul BNR care l-a asigurat că dacă va fi desemnat premier, Voinea va avea tot sprijinul Băncii Naţionale.

Preşedintele Iohannis a spus că i se pare o propunere rezonabilă, potrivit lui Dragnea, dar şeful statului a subliniat că la finalul consultărilor va face propunerea pe care o consideră el.

De asemenea, liderul PSD a spus că înainte de a face această propunere s-a consultat şi cu liderii coaliţiei care consideră nominalizarea lui Voinea drept „rezonabilă”.

Liviu Voinea este viceguvernator BNR şi membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale, din 2014. În perioada 2012-2014 a fost mebru al Cabinetului Ponta, ocupând funcţia de ministru delegat pentru Buget. Anterior, a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, activităţi şi responsabilităţi în domeniul politicilor fiscale.

PNL a fost la a doua rundă de consultări la Palatul Cotroceni. ”Varianta pe care PNL a propus-o și a considerat-o onestă e cea a alegerilor anticipate. Condiția pentru ca ea să devină realiza era încheierea unui acord cu partidele parlamentare, dar acestea nu au fost de acord cu alegerile anticipate. PNL nu a dorit să blocheze ieșirii din această criză politică. Din discuțiile pe care le-am avut, președintele ne-a propus varianta unui premier tehnocrat. Noi suntem de acord. Nu am propus niciun nume. Vrem un calendar foarte precis pentru a demara toate reformele pe care noi le dorim pentru un guvern tehnocrat. Nu am fugit de ideea de guvernarea. Avem un premier desemnat în persoana lui Cătălin Predoiu, avem un guvern, avem un program de guvernare. Acest guvern tehnocrat, dacă va avea sprijinul unei majorități parlamentare, sprijinul PNL îl are, trebuie să pună în aplicare anumite teme urgente. Atragem atenția unui lucru: dacă nu se face depolitizare, tot PSD va guverna de facto. Clasa politică nu a făcut suficiente eforturi”, a spus Alina Gorghiu.

”Noi nu suntem de acord cu propunerea PSD, Liviu Voinea nu a fost în stare să facă un buget, a fost dat afară și de PSD”, a menționat Vasile Blaga.

______________________________________________

(8) Klaus Iohannis: ”Am terminat prima rundă de consultări. De data aceasta consultările au avut un specific aparte, pentru că au participat reprezentanţi ai societăţii civile. Această ultimă întâlnire a fost una foarte bună. Oamenii au venit cu idei, cu concepte gândită, abordări, care pentru mine, în această etapă, sunt de un real folos. Voi prelua aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice. Toţi aşteptă să vină în faţă politiceni noi, care nu au avut nimic de a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal. Am primit invitaţia de a merge în piaţă şi le-am spus că voi merge, dar voi merge fără să anunţ înainte. Toată lumea a înţeles că este mai mult decât o schimbare de guvern. Toată lumea aşteaptă mai multă curăţenie, mai multă seriozitate, mai multe soluţii. Am constatat că nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru, ceea ce este o noutate în politica românească. O singură rundă de consultări, de data aceasta, nu este suficientă, pentru că situaţia este una specială. A veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem este să facem este să ne înţelegem asupra unei abordări. Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru. Vom avea o nouă rundă de consultări la începutul săptămânii viitoare și poate să avem o concluzie la sfârșitul ei”.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, care au durat doar 10 minute, că formaţiunea sa va susţine orice variantă pe care o va alege preşedintele privind noul Guvern, fiind de acord şi cu alegerile anticipate. Totodată, Oprea a anunţat că părăseşte guvernul interimar şi a anunţat vineri, la Cotroceni, că şi-a delegat atribuţiile de ministru al internelor secretarului de stat Ilie Botoş.

Preşedintele Iohannis a primit 5.520 de mesaje de la ONG-uri şi de la oameni ce au protestat în aceste zile în Piaţa Universităţii, care cer să fie primiţi la Cotroceni pentru discuţii privind desemnarea premierului, iar consultările, la care nu s-a decis încă cine va merge, vor începe la 13.30.

Şeful statului continuă, vineri, consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern, fiind aşteptate la Cotroceni UNPR şi ALDE, dar şi, în premieră, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor, care s-au putut înscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.

în urma şedinţei coaliţiei de după anunţul demisiei lui  Victor Ponta de la Palatul Victoria, liderii PSD, UNPR şi ALDE au făcut declaraţii privind continuitatea coaliţiei şi faptul că formaţiunile îşi doresc în continuare formarea unui guvern în jurul acestei majorităţi. PSD a schimbat însă discursul în cadrul consultărilor de joi cu preşedintele Iohannis. Potrivit declaraţiilor publice ale liderului PSD, Liviu Dragnea, social-democraţii şi-au prezentat propriul punct de vedere privind o largă consultare a partidelor pentru formarea unui Guvern cu mandat clar stabilit, punct de vedere la care speră că vor adera şi partenerii din UNPR şi ALDE. Potrivit unor surse social-democrate, PSD a transmis, indirect, preşedintelui Klaus Iohannis că ar accepta orice Guvern, inclusiv unul tehnocrat, în care PSD nu deţine prima funcţie, dacă în jurul ideii se va forma o majoritate parlamentară.

UNPR şi ALDE sunt chemate astfel la consultări, după ce PSD a prezentat preşedintelui o altă soluţie decât cea discutată iniţial în cadrul coaliţiei. Este o premieră şi faptul că aceste consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi formarea noului Cabinet au loc pe parcursul a două zile, însă acest lucru poate fi atribuit programului preşedintelui Iohannis, care avea deja stabilite pentru joi două alte evenimente la Palatul Cotroceni.

––––––––––––––––––––––––––––-

(7) Preşedintele Klaus Iohannis invită coaliţiile de ONG „cu largă recunoaştere publică” să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, iar pe manifestanţi „să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile”.

Într-un comunicat referitor la consultarea preşedintelui Iohannis cu societatea civilă, Administraţia Prezidenţială menţionează că „un număr important de organizaţii non-guvernamentale şi-au luat ca misiune reforma instituţiilor publice, transparentizarea şi democratizarea proceselor politice şi au contribuit semnificativ la politici publice mai bune şi în serviciul cetăţeanului” şi că, „pe de altă parte, zeci de mii de cetăţeni au decis să iasă în stradă pentru a manifesta paşnic şi pentru a-şi exprima nemulţumirile”.

Sursa citată precizează că preşedintele Iohannis „invită coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior”.

„De asemenea, Preşedintele României invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de e-mail consultari@presidency.ro până joi, 5 noiembrie a.c., ora 24.00, cu specificarea datelor de contact”, se mai arată în comunicat.

Consultările se vor desfăşura „într-un cadru de dialog funcţional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanţi”, menţionează sursa citată.

„Societatea civilă va rămâne şi pe viitor un partener de dialog al Administraţiei Prezidenţiale şi astfel de consultări vor avea loc cu regularitate”, se mai arată în comunicat.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la finalul consultărilor, că i-a propus preşedintelui României Klaus Iohannis ca după această primă rundă de discuţii să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care să bată la uşa partidelor pentru sprijin.

Dragnea i-a propus preşedintelui ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic.

Liderul PSD nu a exclus varianta unui guvern de uniune naţională sau a unui guvern de tehnocraţi.

––––––––––––––––––––––––-

(6) Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul interimar Sorin Câmpeanu, cu care a discutat despre prorităţile din perioada următoare, printre acestea figurând şi bugetul de stat pe 2016, informează Administraţia Prezidenţială.

”Discuţiile s-au axat pe priorităţile din perioada imediat următoare, şi anume bugetul de stat pe anul 2016 şi asigurarea a tot ceea ce este necesar spitalelor pentru a acorda cele mai bune îngrijiri persoanelor rănite în tragedia petrecută în urmă cu o săptămână. Trebuie sprijinite eforturile profesionale şi umane ale medicilor, care sunt alături de răniţi, contribuind cu medicamente, materiale şi sprijin pentru toţi pacienţii, precum şi cu acoperirea costurilor consultaţiilor şi a expertizei medicale”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul interimar Sorin Câmpeanu a anunţat a a convocat o şedinţă a guvernului interimar pentru joi, ora 16.00.

––––––––––––––––––––––––

(5) Președintele României, Klaus Iohannis, a desemnat un premier interimar care va prelua conducerea Exectivului după demisia lui Victor Ponta şi în contextul primei runde de consultări cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern.

Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis să numesc în poziția de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Câmpeanu. Am semnat acum ambele decrete. Am urmărit, cu mare atenție, manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulțumit că au fost manifestații fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toți cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre! Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astăzi și pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după–amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile. În acest fel voi cunoaște, atunci când voi lua o decizie, și opțiunile partidelor politice, dar, și acest lucru mi se pare important, opțiunile societății civile”, a anunțat Klaus Iohannis.

Sorin Câmpeanu a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta. ”Doresc în primul rând să apreciez încrederea deosebită, încredere ce mă onorează, dar dincolo de această încredere există o responsabilitate foarte mare, chiar dacă mandatul este limitat în timp de către prevederile Constituţiei, de către realităţi, de către mulţi factori. În această perioadă, Guvernul va avea responsabilitatea gestionării tuturor problemelor curente, într-un spirit de total echilibru, fără a avea posibilitatea emiterii unor ordonanţe de urgenţă sau a unor proiecte de lege. Asta nu înseamnă că nu vom acorda toată atenţia întocmirii proiectului Legii bugetului, întocmirii din punct de vedere tehnic, lege de care depinde atât modul de derulare al investiţiilor, cât şi plata salariilor, a pensiilor şi nu numai. Am discutat cu liderii partidelor politice şi îmi doresc sprijinul partidelor politice parlamentare pentru a putea duce la bun sfârşit această misiune pe care o consider dificilă, asigurându-i în acelaşi timp de disponibilitatea de dialog. România este şi trebuie să rămână un factor de stabilitate şi în acest sens mesajul către mediul economic este acela al concentrării eforturilor pentru asigurarea unui echilibru cât mai pronunţat, în aşa fel încât să nu generăm pierderi de încredere. Îmi exprim în acelaşi timp speranţa că se va găsi o soluţie şi convingerea că se va găsi o soluţie de stabilitate cât mai curând. Astăzi voi convoca o întâlnire informală cu toţi membrii Guvernului, urmând ca de săptămâna viitoare să intrăm într-un ritm normal, cu şedinţă de guvern planificată miercurea, de la ora 12:00”, a declarat Sorin Câmpeanu.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că speră ca PSD să se repoziţioneze şi să accepte alegeri anticipate,”să nn se agaţe cu mâinile şi picioarele de putere”: ”Sunt două mijloace pentru dizolvarea Parlamentului, fie tot Parlamentul îşi dă demisia, în funcţie de opţiunea liderilor partidelor, de aceea a cerut PNL alegeri anticipate prin acord politic. Există şi cealaltă procedură. Poziţia PSD este alta, dar eu cred că această cramponare de putere trebuie reevaluată. Dacă vrei să te duci acasă aruncând lumea cu pietre în tine, faci ca PSD-ul. Noi suntem un partid normal la cap care vrea să ţină pasul cu societatea modernă”.

–––––––––––––––––––––––

(4) Klaus Iohannis a trimis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările vor începe joi, la ora 15.00, cu PSD, urmând ca PNL să intre la consultări la ora 17.00, UDMR la ora 18.00 şi minorităţile la ora 19.00.

Consultările vor continua vineri, când la Palatul Cotroceni vor fi chemaţi liderii UNPR, de la ora 11.30, şi ALDE, de la ora 12.30.

Fiecare delegaţie va fi formată din maximum cinci membri, se precizează în scrisoarea adresată de preşedinte liderilor partidelor parlamentare.

Chemarea partidelor la consultări pe o perioadă de două zile este o premieră, până acum toate rundele de negocieri având loc pe parcursul unei singure zile.

–––––––––––––––––––––

(3) Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat că vrea să termine în această săptămână prima rundă de consultări cu partidele parlamentare pe tema viitorului Guvern, iar după aceea va expune primele concluzii şi opinia sa în ce priveşte demersul ulterior: ”Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează”.

”Tragedia de la clubul Colectiv a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în viaţa românească acea responsabilizare politică. Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Manifestanţii au avut dreptate. Ei avut cereri de bun-simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Propunerile lor trebuie luate în seamă. În fine, târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple. Aceste schimbări sunt doar un pas în direcţia schimbării politice româneşti, înspre o politică pe care ne-o dorim cu toţii. Mai e mult de făcut. Nu putm să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României. Este nevoie de mult mai mult. Sunt dispus să îmi asum aceste demersuri. Este nevoie de consultări, de consultări publice, iar politicienii trebuie să se obişnuiască să-i asculte pe cetățeni, cei care i-au trimis acolo”, a spus Iohannis.

Demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru a ajuns, miercuri seară, la Preşedinţie, în acelaşi document fiind înaintată şi propunerea ca Mircea Duşa să fie premier interimar.

––––––––––––––––––––––

(2) Premierul Victor Ponta a declarat că îşi depune mandatul și că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au ieșit în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale.

Victor Ponta spune că va propune ca, până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Duşa, să fie premier interimar. Dușa spune că aşteaptă să vadă dacă preşedintele Iohannis va fi de acord cu această nominalizare. „Am avut în cursul acestei dimineţi o discuţie cu preşedintele partidului domnul Dragnea şi cu primul ministru legat de gestionarea ca premier interimar. Să vedem dacă domnul preşedinte va accepta. Aştept să văd dacă domnul preşedinte va fi de acord cu nominalizarea mea ca premier interimar”, a spus Duşa. El a adăugat că un premier interimar gestionează doar problemele curente până la desemnarea unui nou premier.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, după demisia Cabinetului Ponta, că PNL cere alegeri anticipate printr-un acord politic. PNL a înţeles foarte clar un lucru – că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetăţeni români este o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei şi corupţiei din administraţia publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (…) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteptarea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic”.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că PSD nu vrea un scrutin înainte de termen, social-democraţii urmând să vină în faţa şefului statului cu o propunere pentru un guvern stabil, în condiţiile în care actuala coaliţie are încă majoritate în Parlament. „PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârşitul acestui an”, a spus Dragnea. „Am stabilit astăzi că după ce premierul va transmite la Cotroceni demisia şi propunerea ca Duşa să fie premier interimar vom aştepta consultări şi vom merge cu o propunere de premier care să poată întruni majoritatea”, a adăugat preşedintele PSD.

––––––––––––––––––––––

(1) ”Constat supărarea legitimă care există în cadrul societății, oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o greșeală din partea mea să nu iau în considerare acest lucru. Sunt gata să fac acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit și al Guvernului României. Rezist la orice bătălie cu adversarii politici, dar niciodată nu mă lupt cu oamenii. Ar fi o mare greșeală și am avea toți de suferit. Supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat. Agresivitatea, intoleranța, violența chiar verbală e un pas pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca depunerea mandatului meu și al Guvernului să satisfacă așteptările oamenilor care au protestat și să revenim la rațiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România. Până la momentul formării unui nou Guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul Guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o”, a declarat Victor Ponta.

Președintele României Klaus Iohannis are, potrivit legii, atribuția de a desemna un prim-ministru interimar după demisia premierului Victor Ponta, care va asigura funcționarea Guvernului până în momentul formării noului Guvern.

”Am avut o discuție foarte serioasă cu primul ministru, nu ne putem juca cu situaţia actuală. Trebuie să găsim o soluție pentru ca țara să rămână stabilă. Primul ministru va gestiona situația până se va găsi altă soluție. Sunt curios dacă după ce premierul își va depunde mandatul și primarul sectorului 4 va face acest gest. Este inadmisibil așa ceva. Am analizat toate implicațiile, se vor întâmpla niște lucruri. A face politică pentru oameni înseamnă că nu trebuie să fii surd sau orb atunci când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Am înţeles că unii parteneri de-ai noştri nu doresc să îşi asume nicio responsabilitate şi nu înţeleg că nu se mai poate face politică rupţi de societate sau de ce cer oamenii. Dacă ei nu-şi asumă, prim-ministrul a hotărât să îşi depună mandatul, pentru că nu se mai poate continua aşa. O să avem o întâlnire în coaliţie la ora 13.00 cu prim-ministrul să stabilim împreună care este calea de urmat”, a spus președintele PSD Liviu Dragnea.

”UNPR a luat act de nemulţumirile exprimate de cei care au protestat în seara zilei de ieri în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Preşedintele UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul guvernului”, se arată într-un comunicat de presă al UNPR, partid condus de Gabriel Oprea. El spune că marţi seară, la ora 23.00, a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta şi împreună au decis să asculte ”glasul străzii”, spunând că ”cea mai bună şi cea mai normală” decizie a fost depunerea mandatului Guvernului.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declara că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace partidele la consultări pentru formarea cât mai rapidă a unui nou guvern, precizând că cele mai bune soluţii ar fi un guvern minoritar al opoziţiei sau un guvern de tehnocraţi.

Victor Ponta a demisionat chiar de ziua fostului președinte al României, Traian Băsescu. ”Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă. Mulţumesc!”, a comentat Traian Băsescu, care a împlinit 64 de ani.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a demisionat și el ”în semn de respect față de victimele tragediei”: ”Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ți ceară să pleci și alte mii cer același lucru pe rețelele de socializare, e bine uneori să asculți. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiția să își spună cuvântul”.

Marţi seară, la Bucureşti, aproximativ 25.000 de persoane au cerut în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului de Interne Gabriel Oprea.

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt încă internaţi în spitalele din Capitală.

38 comentarii

  • Mai bine mai tarziu decat niciodata. Daca era un om normal la cap Ponta si-ar fi dat demisia inca de la declansarea scandalului legat de plagiatul tezei de doctorat. Sau macar dupa pierderea lamentabila a alegerilor prezidentiale.

    • Pacat de Ponta, avea calitati sa devina un barbat de stat….a preferat sa faca jocul altora….si s-a inconjurat de oameni fara valoare pe care i-a promovat in capitala si in toate judetele….
      Pacat de tinerii manipulati si aflati in mare confuzie cum e tanarul social democrat Ivan!

    • Ponta „barbat de stat ” …..???
      NU cred ca intelegi termenul „barbat” …..pentru a fi „barbat” trebuie sa ai ceva important ….fff important …..(nu dotarile anatomice ca ale te fac mascul)…..trebuie sa ai RESPONSABILITATE.

      Ponta e sau a fost RESPONSABIL ????

      Cum a fost responsabil cand de cate ori era o problema se cara din tara ?
      cum a fost responsabil cand a taiat toate investitiile pentru drumuri ?
      cum a fost responsabil cand a marit salariile doar la unii bugetari si pe colegii lor i-a scos in strada…..
      PONTA =TOANTA …UN PACALICI POLITIC UN OM DE PAIE A UNORA DIN SERVICII. UN OFITER SUB ACOPERIRE CARE A INCERCAT SI DE MULTE ORI A REUSIT SA APERE INTERESELE UNORA IMPOTRIVA INTERESELOR TUTUROR
      Ii multumesc Domnului ca a avut mila de noi si ne-a scapat de Diavolul din fruntea tarii…..si ma rog sa ne ajuta-te in continuare ca sa curatam ograda noastra de diavolii rosii….

    • REX,
      din pacate toti politicienii sunt ca Ponta, indiferent de clasa politica…iar cei ca tine foarte confuzi. Dar nu e de mirare….si nu va nici o schimbare! Mergem din rau in mai rau!

  • Depunerea mandatului dlui Victor Ponta, şi implicit a Guvernului PSD, surprinde puţin. Preşedintele Iohannis ştia actul său de azi noapte! Demisia era necesară nu numai datorită incidentelor de la Clubul COLECTIV ci şi a unor motive istorice, de la plagiat încoace. Cine va avea şanse să fie propus de către Preşedinte? Simplu, fără nici o discuţie, Primul ministru şi noul Guvern va aparţine tot PSD! De ce? Încă are majoritate în Parament! În opinia mea, la o primă analiză, dacă nu sunt alte mişcări de culise, şansa cea mai mare şi mai acceptabilă o va avea dl Valeriu ZGONEA, preşedintele executiv al PSD, deocamdată “curat”. Se mai vorbeste si de dl Vasile DĂNCU, dar… Noul Guvern are la dispoziţie un timp extrem de scurt până la sfârşitul anului pentru a rezolva două mari probleme actuale care macină ţară: 1) Salarizarea unitară a bugetarilor (promisiune neonorata de dl. Ponta şi miniştrii săi de la Finanţe şi Munca şi 2) Bugetul României pentru anul 2016. Astfel, partidele de la guvernare şi cele din opoziţie, pe de o parte, şi oamenii de rând, pe de altă parte, vor sărbători liniştiţi Crăciunul şi Anul Nou. Toate aceste schimbări, pregătite se pare din timp de părţile implicate, vor fi făcute rapid, urmând ca apoi, cei ajunşi la putere să pregătească Alegerile locale şi parlamentare din 2016. P.S. Paşii pentru formarea noului Guvern: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20555856-urmeaza-dupa-demisia-lui-ponta-presedintele-trebuie-numeasca-premier-interimar-pana-formarea-noului-guvern.htm

  • Foarte interesanta mi se pare evolutia in jocul politic post-demisie.Nebunia de la stiri e una,negocierile din spatele usilor inchise e alta.Ma asteptam la demisii si apreciez ca Ponta a avut onoare.Cine vine dupa el si daca ne ofera solutii sunt intrebarile la care nu stim cum va raspunde clasa politica .

    • Ponta si onoarea! Daca avea onoare si bun simt ar fi anul trecut dupa pierderea alegerilor prezidentiale.
      In toata aceasta perioada in care Ponta s-a agatat de putere chiar si dupa ce a fost trimis in judecata, imaginea Romaniei a avut de suferit in plan extern, iar lucrurile pe plan intern s-au degradat, ca urmare a coruptiei care a inceput sa faca victime. Ponta nu ar fi plecat nici acum de bunavoie daca nu era constrans de Liviu Dragnea dupa iesirea oamenilor in strada.

    • UN PREMIER SLAB FARA COLOANA VERTEBRALA …PE CARE DOAR FRICA LINSAJULUI L-A FACUT SA DEMISIONEZE….UN „OM” DE TOATA JENA….IMI E RUSINE CA SUNT CONTEMPORAN CU ASA GUNOI….AU TREBUIT SA MOARA OAMENI ROMANI NEVINOVATI SI SA IASA CETATENII IN STRADA CA SA INTELEAGA NESIMTITUL CA NIMENI NU IL VREA SI CA AT TREBUI SA DE SOCOTEALA DE TOT CE A GRESIT ……
      URMEAZA SA SCAPAM SI DE PSD ….APOI PAS CU PAS DE FOSTA SECURITATE….
      NUMAI DUPA ACEEA VOM PUTEA SA DAM „RESET”

      LUPTAM, LUPTAM, LUPTAM,
      POLITICA SA O RESETAM !!!!
      PUNCTUL 8 DE LA TIMISOARA
      SA FIE LEGE SI APLICAT

  • a scapat ieftin acest guvern de ……………………!! au gasit o calw onorabila sa iasa din mocirla. asta e. si ce ma bucuram sa intre in iarna acest guvern………ca de iesit , cu siguranta nu mai iesea . acum sa vedem ce se va alege din toate pomenile si prostiile cu care au ametit o tara intreaga.

    • fiindca nu a reusit sa fie un guvern de ……………. asa cum au promis in campania de minciuni [pardon ] electorala. Doamne ….ce mai gresesc si eu, se poate ??

    • Este o diferenta foarte mare intre Romania din 2012 si cea de acum. Cam toate masurile luate de Ponta se regasesc in crestere economica, reintregiri de salarii, reintregirea si marirea pensiilor, diminuarea somajului (cel mai bun exemplu este Bistrita). Din pacate trebuie sa fi mai mult decat un sfant ca sa poti conduce Romania. Asa ne place noua, sa vedem numai partile negative ale unui om, nu efectele muncii lui. Peste cativa ani ne vom lamuri si noi de efectele muncii lui Ponta; dar, pana atunci, vorba aceea, cand ii superi pe cei de la FMI si le strici jucaria, ti-ai cam…….. (stricat) norocul, mai ales in contextul geo-politic actual…

    • deci dupa dvs. acestea sint masuri bune mariri de salarii si pensii si de ajutoare sociale???? sint masuri bune ??? din bani imprumutati !!! sint masuri bune ??

  • Propun sa se faca o rezervatie pentru toti politicienii acestei tarii. Sa fie imprejmuita cu gard din sarma ghimpata. Sa-si dea acolo legii pentru cine vor si cum vor dar sa scapam de ei odata.

    • ai grija ce-ti doresti ca…………..s-ar putea sa se intimple. pai la aia trebuie dupa aia sa le dam de mancare , de baut, de f….. , toate altele. eu asi propune altceva.

  • Prostimea se lasa manipulata si „plange” dupa Ponta care se lauda ca a adus prosperitate in tara. Ponta nu are nici un merit pentru situatia economica actuala si care oricum nu este nici pe departe asa de roza. Oricum, dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2014, rolul lui Ponta in guvernul Romaniei a fost inexistent. Normal ar fi fost ca dupa esecul de la prezidentiale, Ponta sa-si fi prezentat demisia din functia de premier, asa cum se intampla in toate tarile civilizate. Ponta, dimpotriva imediat dupa alegeri, impreuna deputatul PSD Sebastian Ghita au plecat in vacanta in Dubai, ca sa-si linga ranile infrangerii. Apoi dupa ce s-a intors, a lasat treburile guvernului mai in seama altora (vezi operatia la genunchi in Turcia). Acum Ponta se impauneaza cu cresterea economica la care el nu are nici o contributie. La capitolul investitii situatia este de-a dreptul catastrofala. România va deschide doar 10 kilometri de autostradă anul acesta, între Pecica şi Arad, după ce în anii 2012 şi 2013 nu a deschis niciun şantier nou de autostrăzi. Ba mai mult, in seprembrie – anul acesta s-au inchis 22 de km din autostrada A1, între Sălişte şi Cunţa. Cu alte cuvinte anul acesta la constructia de autostrazi se inregistreaza minus 12 km. O „performanta” unica a guvernului Ponta care si-a insusit teoria tovarasului Lenin aparuta in 1904 in cartea cu titlul “Un pas înainte, doi pași înapoi”, teorie pe care o pune in practică în fiecare zi. Despre ce vorbim?

  • Lasa ca vine PDL-ul la guvernare si veti trai binee…
    Sa luam exemplul anilor 2010-2011, guvernarea Boc-PDL:
    Benzina a crescut cu 2,65 lei.
    Salariile au scazut cu 40%.
    A crescut TVA la 24%.
    S-a intodus impozitul minim.
    S-au inchis spitale.
    S-au dat afara 500.000 oameni..
    Sa mai continuam cu ce au facut ? Poate doar cu sutele de milioane de euro furate, in timp ce restul populatiei strangea cureaua.
    Revolutia 2.0. va fi confiscata de portocalii.. Asta e.

    • Asa e , dar nu sti ce ai pana nu-l pierzi …azi euro a inceput sa o ia la deal , si e doar inceputul daca nu va fi stabilitate politica , macar pnl si- a anulat mitingul de luni…nu mai are cui sa strige demisia , dar acum nu vor la guvernare fiindca pana in 2016 se satura lumea de ei si pt un an nu are rost si nici cu cine.

    • Voi cei din psd încă n-ați înțeles că în fața unei crize economice de asemenea amploare, ori dai faliment ori iei măsuri de austeritate pentru a putea merge înainte. În mare parte această creștere economică se datorează acelori măsuri luate de Pdl în timp de criză.

  • Ciolos va fi un PM mult mai bun ca astialalti dinainte. sa speram ca va fi intr-o directie cu neamtul. ca daca ar fi fost pina acum unu hois si unu cea…………..se rupe dr@cului caruta de tara. sa vedem ce va fi.

  • Intre doi premieri „tehnocrati” , d-nul general Oprea a ales .. libertatea. Ca daca nu-l sprijinea pe Ciolos, peste max una saptamana era la Beciul Domnesc.. Pacat ca nu se va mai termina ancheta, poate peste 4-5 ani…
    In rest in judete se vor pune sefi politici de la PNL-UNPR-UDMR-PMP, scapam de unii si dam de altii poate mai rai, cu buzunarele goale dupa atatia ani de opozitie…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS