Social

VIDEO – Percheziții în Bistrița-Năsăud într-un dosar de infracțiuni în domeniul silvic

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională. De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17), a anunțat Poliția Română.

Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva. Acţiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” şi al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Etichete

6 comentarii

 • Este numai inceputul , toata iarna vor continua furturile si taierile de lemn fara acte.
  Politistii cauta numai pe aceia care taie ilegal in paduri uitand , nestiind ca pe malurile cursurilor de ape se taie-m draci tot ce este oleaca mai grosut de foc. Asta nu-i infractiune domnilor ? Am avut de lucru toata toamna din anii trecuti si am lamurit unele aspecte cu fii satului Sirioara unde trece Sieul. Mergand la pescuit intruna auzeam si surprindeam drujbistii prin palcurile de pe ape . Fac si eu ce pot cu legitimatia mea de control pe ape de la AJVPS, insa nimeni nu ma sprijina, asa ca imi vad de treaba mea din acest an.Nu sunt platit de stat sa patrulez de unul singur.

  16
  22
  • Oare chiar vorbiti serios????Cum spuneti dv….parca ati vrea sa mutati…focul …in apa….SE TAIE PADURILE SECULARE NU NISTE RACHITI DE LINGA APE 😡😡😡😡

 • GOGU esti depasit de faza.
  Atata timp cat detin o legitimatie sunt obligat si indreptatit sa o folosesc.
  Vezi-ti tu de treaba ta si lasa postarile la cei informati.

  9
  21
 • Nu-i decât o răfuială între clanurile mafiote din domeniul forestier. Cineva a supărat pe altcineva, iar brațul înarmat al mafiotului șef și-a trimis soldățeii mascați să-i sperie un pic, să știe totuși cine-i jupân. Nu mergem după fentă să zicem gata, s-a terminat, de-acum totul v-a fi legal, nu se mai taie pădurile, pădurarii și mafioții se călugăresc, iar bălan poate pescui în voie. E doar o golăneală cu clopoței.
  PĂREREA MEA!

  33
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.