Şcoala Mamei SAMAS a început, la Bistriţa, un nou curs de pregătire pentru naştere la care participă atât gravidele, cât şi partenerii lor de viaţă, interesaţi să afle ce îi aşteaptă la venirea pe lumea bebeluşului şi prima perioadă din viaţa lui. În noul sediu de pe strada General Grigore Bălan, într-o încăpere frumos decorată, viitorii părinţi au păşit încrezători că vor afla lucruri interesante şi utile de la educatorul perinatal Monica Ungur.
Cristina Pop – cursantă: „Ca orice, şi meseria de mamă se învaţă şi vreau să ştiu cât mai multe. Sunt la primul copil şi consider că ce ştiau părinţii noştri e depăşit, aşa cum evoluează tehnologia, evoluează toate. Nu îmi fac griji, aştept cu nerăbdare. Sunt interesată şi de cum va decurge naşterea, dar mai mult cum să am grijă de mititel. Mai caut informaţii şi pe internet, dar sunt tot felul de păreri şi pro, şi contra şi de aceea am ales să vin la curs ca să învăţ de la specialişti, nu din experienţele fiecăruia. Contează şi acelea, dar e mai importantă părerea specialistului „.
Anamaria Fontul – cursantă: „Aştept un băieţel. Am venit la curs ca să învăţ cât mai multe. Am emoţii legat de tot ce urmează. Citesc şi eu multe pe internet, dar acolo sunt multe păreri şi vreau să ştiu de la un specialist ce bine şi ce e rău. Deocamdată nu m-am gândit la ce naştere voi apela, naturală sau medicalizată. Voi apela la cea mai sigură atât pentru mine, cât şi pentru copil”.
Ramona Turja – cursantă: „Deocamdată sunt mămică de fetiţă, însă sarcina mea e de doar 20 de săptămâni şi atunci s-ar putea ca, la viitoarea ecografie, să aflu că voi fi mămică de băieţel. Am venit la curs fiindcă m-am obişnuit ca, înainte să acţionez, să mă documentez, în şcoală, în facultate, în viaţă. Noi, în viaţa de adulţi, am observat că, cu cât ştii mai multe, cu atât e mai bine. Am avut şi probleme în timpul sarcinii şi atunci informaţia e foarte utilă. Doamna Monica Ungur vine cu soluţii la problemele noastre care sunt foarte bune. De exemplu, toată lumea mă întreabă ce fel de naştere aleg, iar eu nu ştiu ce să aleg fiindcă nu am mai trecut prin nicio experienţă de genul acesta. Cred că, deocamdată, aş alege naşterea naturală, dar, dacă se întâmplă ceva, las la latitudinea medicului şi atunci e bine să fim informaţi şi eu, şi soţul meu. Mai apelez şi la dr. Google. În fiecare săptămână, ştiu ce paşi trebuie să urmez, ce analize trebuie să îi cer medicului, cât de dezvoltat este copilul. Sunt tot felul de informaţii pe internet, dar e bine să vedem şi dacă ele sunt utile şi au utilizare practică. De obicei, mă uit şi le dau crezare 50%. Întotdeauna e bine ca cineva care are şi o diplomă, a şi trecut prin asta, îţi e alături”.
Nicu Turja – soţul Ramonei Turja: „Am venit la cursuri fiindcă vreau să asist la naşterea copilului nostru şi să fiu şi eu cât de pregătit. Vreau să o pot ajuta. Sunt suportul ei psihic şi moral şi am zis să fiu pregătit”.
Monica Ungur, educator perinatal SAMAS şi consilier în alăptare: „Începem o nouă serie de cursuri de îngrijire a gravidei, de pregătire pentru naştere pentru cele care au peste 28 de săptămâni de sarcină. Cursul mare al Asociaţiei SAMAS are şase şedinţe. Primele două, cea despre sarcină şi despre pregătirea perineului, sunt recomandate gravidelor care au 12 săptămâni de sarcină împlinite şi undeva până la 26-28 de săptămâni e bine să se informeze despre ce se întâmplă în sarcină. Multe femei nu ştiu ce este perineul, această zonă mai intimă, şi la ce ne ajută în naştere. În şedinţe discutăm despre naşterea naturală, despre cea medicalizată, inclusiv despre operaţia cezariană la care se ajunge, din păcate, foarte uşor în România, despre alăptare, rata de alăptare la noi fiind una dintre cele mai scăzute din Europa, iar ultima întâlnire, la care de regulă vin şi taţii, este despre îngrijirea bebeluşului. Taţii care vin află cu ce pot ajuta mama, dar primesc şi un atestat vizat de medicul de familie care îi ajută să primească 10 zile de concediu suplimentar. Este o lege despre care puţini ştiu pentru că angajatorii nu o prea promovează. Pe lângă cele cinci zile de concediu pe care le primesc taţii obligatoriu când vine bebeluşul pe lume, mai pot primi încă 10 dacă au urmat un curs de puericultură. Drept urmare, trei săptămâni, pot sta acasă împreună cu mama şi copilul, ceea ce este foarte important”.
Potrivit acesteia, educaţia prenatală în România este extrem de scăzută.
„Se pare că doar 5% din cupluri accesează cursul de pregătire pentru naştere. Faţă de media europeană de 95% suntem extrem de departe. Noi avem şi un program social pe care îl prezentăm mamelor defavorizate, dar, în general, la cursurile plătite, vin persoane informate, interesate. Mamele citesc diverse informaţii de pe internet, dar în final tot vin la cursuri, iar aceasta este bucuria mea că vin să afle adevărul. Vin persoane cu studii superioare, învăţători, profesori, lucrători în bancă, nu numai din Bistriţa, ci şi din afara ei”, a adăugat Monica Ungur.
Şcoala Mamei SAMAS încheie anul acesta pregătirea a 500 de cadre medicale din întreaga ţară ca educatori perinatali. Din judeţul nostru, s-au calificat peste 50 de asistente medicale din Bistriţa, Beclean şi Năsăud, inclusiv un medic ginecolog de la Năsăud. Dacă până anul trecut, Monica Ungur colabora doar cu asistenta Maria Fălcuşan, de anul acesta, în cadrul şcolii mai activează încă două doamne: kinetoterapeutul Andrada Costeanu care face gimnastică pentru gravide şi un tehnician maseur care face masaj pentru gravide Mariana Mistric. Mai multe informaţii despre cursurile oferite de Şcoala Mamei SAMAS Bistriţa găsiţi pe pagina oficială de Facebook a organizaţiei.
Multumim pentru vizita TimpOnline si va mai asteptam cu drag oricand! La final, cand ne-am strans toti, s-a format o grupa frumoasa de 6 gravide, dintre care 3 cu tatici insotitori! Ma bucur cand vad familia impreuna! In aceasta grupa ne bucuram de o graviduta cu gemeni hotarata sa nasca natural! Bravo!
Buna seara sunt o viitoare mamica si împreună cu sotul meu am dori sa participam la aceste cursuri.As dori sa stiu cat costa cursurile si care este programul. Va mulțumesc.