Social

Vin banii pentru terenuri. Câţi fermieri din judeţ îşi pot verifica săptămâna aceasta conturile

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le promite fermierilor că le va plăti în această săptămână avansul din plata pe suprafață. Din Bistriţa-Năsăud vor primi bani cel mult o treime dintre fermieri anunţă instituţia.

Aproximativ 960.000 de fermieri români și-au depus cererea unică de plată la APIA. Nu toți vor beneficia de un avans din schema de plată unică pe suprafață (SAPS), anunţă instituţia centrală.

Fermierii care sunt în eșantioanele de control și verificările sunt în desfășurare nu vor fi incluși pe lista celor care primesc avansul din SAPS. Fermierii care au debite la APIA, debite apărute în urma sancțiunilor aplicate în anii anteriori, nu pot să beneficieze de un avans la plățile directe. Sunt mulți agricultori care au debite mici, sume derizorii prin comparație cu suma pe care ar trebui să o primească avans la plata pe suprafață. Mulți fermieri au luat cu asalt centrele județene APIA cu gândul să-și plătească sancțiunile. Unii ar avea de achitat 200 sau 300 de lei. Nu pot să facă acest lucru pentru că și aceste sancțiuni trebuie introduse în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS). Operațiunea, spun surse APIA, ar necesita aproximativ o lună.

Vestea bună este că modulul de zootehnie funcționează și astfel între fermieri și plăți nu ar mai sta nicio piedică. Este modulul din programul informatic care nu funcționa corelat cu celelalte module.  În softul cu care lucrează APIA există câte un modul pentru fiecare schemă de plată. De săptămâna trecută, de joi, modulul de zootehnie ar fi început să funcționeze, astfel angajații APIA din teritoriu ar fi reușit să introducă datele declarate de agricultori în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).

Despre situaţia din judeţ, am discutat cu directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu.

“Controlul administrativ presupune ca după ce au fost preluate şi verificate cererile de plată, toate documentele depuse de fermieri odată cu cererea de plată sunt introduce într-o bază de date. E vorba de adeverinţe de la primărie, adeverinţe de la medicii veterinari, centralizatoare cu suprafeţe. În momentul când se termină introducerea acestor date, se face un supracontrol de către APIA centrală. În urma acestui supracontrol se poate începe activitatea de plată în avans. Noi am lucrat când am putut de repede, dar am avut un eşantion foarte mare: 264 de fermieri şi 4800 de parcele. Am verificat peste 20.000 de hectare majoritatea din zona montană, în asociaţiile de pe Valea Someşului şi a Ilvelor. Am lucrat o perioadă la munte până a căzut prima ninsoare, apoi am venit în partea de sud şi apoi iar ne-am întors în munţi. De anul viitor, asociaţiile nu vor mai putea depune cereri de plată şi probabil că, şi din acest motiv, a fost un eşantion atât de mare pe aceste asociaţii. Ele se vor transforma în cooperative sau grupuri de producători”, a explicat Emil Scurtu pentru Timp Online

Potrivit directorului APIA Bistriţa-Năsăud, în aceste condiţii doar o parte dintre fermierii din judeţ va beneficia de plata subvenţiilor în avans: “Conform regulamentelor europene, cu 1 decembrie 2015 se încep plăţile regulare care se fac până în data de 30 iunie 2016 pentru campania 2015. Plata în avans nu va ajunge la toţi fermierii. Cei care se află încă în procedură de control, dar şi cei care fac agricultură ecologică, nu vor intra în plată. Mai rămân în judeţ 23.000. Să zicem că, dintre aceştia, 7000-8000 vor primi banii în avans. (…) Mai avem celelalte forme de control pe agromediu şi SMR, iar în partea a doua vom finaliza controlul prin teledetecţie. S-a transmis baza de date la firma care face fotointerpretarea datelor, vom primi şi de aici raporatele şi vom face întâlnirea cu fermierii şi finalizarea spre sfârşitul anului a acestor controale”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS