Actualitate Recomandări

Vineri, pe pietonal, se deschide universul științei și inovației

Vineri 30 septembrie, în zona centrală a Bistriței are loc evenimentul prilejuit de ”Noaptea cercetătorilor europeni 2022”.

Între orele 13.00 și 21.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu, sunteți invitați într-o călătorie în lumea științei și inovării, unde puteți lua parte la experimente inedite, prezentări, expoziții, concursuri, ateliere și jocuri.

Copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea de a participa activ la desfășurarea experimentelor științifice, de a comunica cu cercetători, dar și de a face cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, organizator alături de UBB și UTCN, vă invită să descoperiţi istorii ale omenirii prin mărturii prezente în patrimoniul nostru: ”Istoria tehnicii o putem urmări amintindu-vă de Prometeu care a dăruit oamenilor focul, aceştia făurind unelte şi devenind meşteșugari. Dar nu, călătoria nu va fi atât de lungă, vom contura realităţi din perioada pre-industrială. Vom pătrunde în ateliere ale meşteșugarilor unde ingeniozitatea şi cercetarea sunt reprezentate de sisteme şi obiecte în care putem analiza utilitatea propriu-zisă alături de rolul decorativ prin care se înfrumuseţa spaţiul casnic şi gospodăresc. Pentru acele vremuri fiecare obiect era atent gândit. Putem apropia însemnătatea termenului „technologie” de aceste imagini? Acest termen provine din greaca veche şi s-a format prin alăturarea a două cuvinte: techne – artă, meşteşug şi logos – ştiinţă. Conturăm imagini din perioada pre-industrială pentru a vă prezenta mecanisme, dispozitive, instalaţii fascinante şi inedite ce provin de la sfârşitul secolului XVIII şi a doua jumătate a secolului XIX. În Transilvania avem şansa să întâlnim aceste obiecte din perioada premergătoare revoluţiei industriale mai ales datorită populaţiei germanice din zonă”.

”Noaptea cercetătorilor europeni” își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, acest eveniment face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele. Anul acesta, evenimentul va fi organizat în 25 de țări. Peste 400 orașe europene și nu numai vor găzdui întâlniri cu cercetători și oameni de știință, iar publicul va avea ocazia să-i cunoască și să înțeleagă mai bine impactul pe care munca lor îl are asupra vieții cotidiene.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS