Timp de gândire

Virgil Rus: Antrenorul personal

”Personal trainer”, o sintagmă familiară deja printre beneficiarii activităților fizice sportive recreative, se conturează tot mai tare în industria fitness, în domeniul culturii corporale a cărei noblețe și frumusețe este în plină ascensiune. Celor care cunosc mai puțin acest concept le putem spune că antrenorul personal elaborează programe fizice pentru obiective cum ar fi: de la a scădea nivelul de grăsime corporală până la a crește rezistența organismului la efortul fizic, de la optimizarea funcțiilor motrice până la creșterea masei musculare, de la redarea tonusului și energiei până la ameliorarea stării de bine, încrederii, stimei de sine, ș.a.m.d. Antrenamentul privat este mai mult decât o activitate fizică sportivă, este o pasiune îndreptată spre estetica și eleganța corporală. În general antrenamentele sunt speciale, desfășurate „unu la unu” (de obicei) sau în grupe de 3-4 pers./lecție. Cele mai întâlnite obiective ale clienților se regăsesc în cererile de gen: vreau să „slăbesc” cu x kg pentru a mă simți bine în corpul meu sau pentru a avea un abdomen plat, fese ferme ori pentru a… intra în rochița mult dorită; vreau modelare corporală pentru diferite evenimente (nunți, spectacole, prezentări, etc.) sau pentru sezonul estival; vreau să-mi evidențiez musculatura; samd. Efectele însă sunt mult mai multe. Beneficiarii programelor private știu deja acest lucru.

”Voi, (n.r. antrenorii personali) aveți o pregătire fascinantă(…).”Cunoașteți atâtea lucruri, aveți atâta răbdare cu noi (…).” Nu știu cum reușiți să nu vă încărcați cu toate grijile noastre? Vă ocupați de fiecare în parte, ne ascultați grijile, ne slăbiți, ne tonifiați (…).” „Cunoașteți atât de multe exerciții (…).” Mă simt atât de bine în corpul meu de când practic acest program privat (…) ” sunt doar câteva dintre testimonialele primite de- a lungul timpului din partea clienților, unii dintre ei menționând chiar că, nu este un job ușor.


Parțial adevărat. Ușor nu este. Dar nici greu, mai ales atunci când faci ceea ce îți place.

Cum elaborează însă antrenorul personal un program eficient? Fiecare client este o provocare prin istoricul pe care îl are, prin particularitățile lui și prin… problemele pentru care acesta accesează aceste servicii.  Afecțiunile cu care se confruntă oamenii sunt efecte ale unor cauze, să le spunem de culise, care somatizează în timp și care pot fi rezolvate, unele, prin aceste programe private. Anamneza, măsurătorile antropometrice, observațiile și interpretările structurii somatice-funcționale și psihologice sunt etape care vor face parte din elaborarea unui program privat eficient. Antrenorul personal „te observă” de la prima întrevedere, știind din ce tip somatic faci parte (ectomorf, mezomorf, endomorf), ce program ți se potrivește pentru început. Te „descoperă” ca dominantă temperamentală pe care o ai (coleric, sangvinic, melancolic sau flegmatic) și îți selectează exercițiile cele mai favorabile. Te „simte” ce stil comportamental te definește (dominant, influent, stabil, conștiincios) și în acest context, te va aborda adecvat pe tot parcursul ciclului tău de antrenamente pentru ca programul tău privat să-și atingă scopul și obiectivele pentru care l-ai ales. Desigur dacă clientul și respectă recomandările acestuia. Toate aceste cunoștințe, și aplicarea lor, necesită într-adevăr o pregătire complexă și o experiență pe măsură. În spatele elaborării unui program și a rezultatelor acestuia sunt mulți ani de experiență și pregătire, la unele persoane. Perfecționarea continuă dar și ajustarea permanentă a programului în raport cu particularitățile clientului adesea îi „răpesc” antrenorului zeci de ore de muncă în plus/săptămână pe lângă cele 3-4 ore (lecții) pe care le desfășoară direct cu beneficiarul. Și pe undeva este normal. Vorbim doar de un program privat care e necesar a avea ce e mai bun și mai eficient pentru client.  Casa, sala, arena, vestiarul, mașina chiar, sunt birourile antrenorului unde acesta își poate concepe programul ce are la bază observațiile și datelor culese din timpul antrenamentelor, a testelor, evaluărilor și măsurătorilor efectuate. Da, cu asta se ocupă antrenorul personal.

Sunt persoane care spun că asistăm la o „invazie” de școli și/sau de „antrenori personali”  și … au dreptate. Acest lucru se întâmplă de altfel în toate domeniile care au un rol important într-o societate în dezvoltare unde piața e destul de acerbă. Cererea mare pentru acest job poate fi un semnal pozitiv cum că această specialitate se conturează tot mai bine într-o societate în care omul modern „nu mai are timp” și în care e cam… bolnav. În acest context, al vitezei, antrenorul personal poate „face” un antrenament optim pe care clientul să îl termine în min. 20’ – max.40’,  acesta putând apoi să-și continue activitatea cu și mai multă eficiență iar după programul de muncă să mai aibă și energia necesară pentru activitățile casnice. În contextul sănătății efectele exercițiului fizic sunt prea bine cunoscute pentru a le mai descrie acum, aici.. Cererea mare poate duce (și) la creșterea calității serviciilor oferite de către specialiștii acestui domeniu, aspect care este pozitiv pentru beneficiar.

Antrenorul personal calificat are însușită terminologia adecvată specialității, are cultivată doza optimă de empatie, de inteligență emoțională, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Acum fiecare client poate alege ceea ce simte sau crede că e ok pentru el. Pregătirea complexă a antrenorului este bazată pe cunoștințele acumulate atât prin studiul științelor ce aparțin domeniului culturii corporale (anatomie, fiziologie, psihologie, sociologie, biomecanică, teorii, principii, ș.a.) cât și prin experiența personală acumulată în timp. Desigur, ca în orice alt domeniu, și aici, nu toți cei care poartă acest statut se și încadrează în acest tipar. Dar sunt destui antrenori buni.

Clientul care dorește să acceseze un program privat e necesar a ține cont de cele câteva aspecte, dacă se respectă desigur, dacă își dorește un program eficient. Am întâlnit foarte multe persoane mulțumite dar am întâlnit și persoane care, spre exemplu, și-au pierdut talia (aspect iremediabil) sau au avut diferite patologii funcționale în urma unor programe. Altfel spus fiecare client alege la cum e de… informat iar în Bistrița chiar sunt câțiva oameni „faini” cu pregătire adecvată, profi, atenți și dedicați acestui segment de activitate.

Antrenorul personal este așadar specialistul tău sportiv care prin tehnici și metode adecvate îți poate optimiza nu doar funcțiile metabolice și motrice ale organismului ci și portofoliul de cunoștințe și mijloace de care ai nevoie pentru o viață activă și sănătoasă, pentru ca tu să te simți bine în corpul tău la orice vârstă. În acest context putem spune că antrenorul personal contribuie semnificativ la ameliorarea calității vieții nu doar prin funcția de prevenție a apariției unor patologii care „atacă” tot mai frecvent omul modern ci și prin contribuția la ameliorarea calității vieții prin optimizarea tuturor funcțiilor organismului uman.  Antrenorul personal nu doar că își confirmă statutul și importanța sa în societate dar prin funcțiile activității pe care o desfășoară contribuie semnificativ la bunăstarea acesteia.

Îndrept gândul meu bun, cu aceste rânduri, către toți beneficiarii programelor sportive private și către toți antrenorii personali ai acestora!

Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS