”Am fost fumător, știu ce înseamnă să lupți împotriva acestei dependențe. Dacă vrei să renunți însă, reușești. Mulți fumători ”înrăiți” au reușit. Oricine și-a propus de fapt să renunțe și a făcut ceva în acest sens, a reușit.
De ce ai vrea să renunți? Pentru că îți place viața, nu moartea. Pentru că îți plac vacanțele și nu concediile de boală. Pentru că îți plac florile, pădurea, cerul, pentru că nu vrei să-ți rănești copilul, mama, prietenii sau partenerul de viață prin plecarea prematură dintre ei. Iată doar câteva răspunsuri pentru care merită să decizi să renunți. Nu e ușor, dar e posibil. Sevrajul poate fi combătut cu medicație adjuvantă prescrisă de medicul de familie. Ocupația și ticul de a duce mâna la gură poate fi înlocuit prin activități fizice recreaționale, prin sport.
Fiind un susținător al calității vieții prin optimizarea sănătății, în general prin sport, fără să vreau, în ultimul timp, atenția mi-a fost atrasă de una dintre cauzele care aduc grave prejudicii acesteia.
Este alarmant acest parteneriat al omului cu… țigara. Cu siguranță fiecare dintre noi am putut observa cum fumătorii marchează orice eveniment, orice aspect al vieții.
Dacă fumătorul află o veste bună sau mai puțin bună, următorul act, că e în public sau privat, își aprinde tacticos o țigară poate chiar mai multe dacă are la îndemână și un smartphone și stă pe rețelele de socializare. Dacă se întâlnește cu o persoană dragă la un ceai, un suc sau o cafea momentul este marcat prin savurarea altor câtorva țigări. Dacă iese la aer curat, peisajul este admirat printr-un moment al… țigării. Dacă se merge la masă o țigară înainte de masă și alte câteva după, fac o adevarată sărbătoare din acest moment, pentru fumător, pentru ceilalți mai puțin.
Chimicalele din țigări, chiar dacă nu se cunosc încă toate elementele, fiind prea multe, se apreciază de către specialiști a fi în jur de peste 14.000 din care TOATE nocive pentru sănătatea organismului. Atunci de ce fumează unii?
Am selectat doar câteva dintre acestea fără a intra prea mult în amănunte, pentru că oricum fumătorii nu vor citi decât ceea ce vor și ceea ce le este favorabil lor. Acidul cianhidric (folosit în camere de gazare) toluidina, amoniacul (detergent), uretanul, toluenul (solvent industrial), arsenicul (otrava), dibenzacridina, fenolul, poloniul 210 (element radioactiv), D.D.T. (insecticid), benzopirina, clorura de vinil (materiale plastice), acetona (dizolvant), naftilamina, metanol (carburant pt. rachete), pyren, naftalina, dimetilnitrosamina, nicotina (ierbicid și insecticid), butanul, cadmiul, monoxidul de carbon (gaz de eșapament) ș.a., sunt doar câteva dintre elementele nocive inhalate la fiecare țigară de către fumători și de către cei aflați în preajma acestora.
Ce efect au toate acestea? Da, îti dau senzația de liniștire, pentru moment. apoi agitație iar în timp, efectele cumulative, duc spre un singur lucru: CANCER pulmonar, deces.
De aici apare îngrijorarea sau întrebările: De ce trebuie să fumăm? De ce nu alegem un hobby? Să fie vorba de incapacitate, de inconștiența fumătorului, de EGOISM, sau de toate acestea la un loc? Incapacitatea poate fi înțeleasă prin lipsa de a percepe și pricepe multiplele aspecte negative pe care le generează fumul toxic de țigară. Sunt suficiente materiale pe această temă și specialiști (psihologi, medici, ș.a.) care să acorde sprijinul.
Inconștiența este o formă de jonglare mentală pe principiul că și „bunicul a fumat și a trăit 80 de ani” sau „tocmai mie nu mi se va întâmpla” și din păcate la fel spun toți și au spus-o și cei care acum se chinuie pe paturi prin spitale cu tot felul de intervenții chirurgicale și chimioterapii. La fel au crezut și cei care prematur au plecat dintre noi.
Egoismul, hmm! Acest aspect este poate cel mai neplăcut pentru cei apropiați. Acesta este egal cu nepăsarea de cei dragi, cu faptul că îți e indiferent de existența acestora în viața ta, că nu te interesează că vor suferi când te vei îmbolnăvi sau și mai rău, când prematur îi vei părăsi.
Un moment de contemplare pe zi la acest aspect ar trebui să pună pe gânduri fiecare fumător și să-i dea principalul motiv pentru care merită a te lăsa de fumat. Asta ar însemna mult pentru tine dar și pentru cei apropiați. Ar însemna să-ți iubești cu adevărat aproapele, familia, copiii, nepoții, să-ți respecți partenera sau partenerul de viață și prietenii. Celebrarea vieții poate fi făcută în fiecare zi prin nenumărate modalități. Poate fi făcută prin savurarea unui ceai pe o terasă într-un parc, poate fi făcută printr-un act de iubire, de caritate, de relaxare și hobby. Poate fi asemenea exprimată printr-un act sau de recunoștință față de cei dragi sau față de cei care au contribuit la modelarea destinului tău.
Alegerea stă în puterea ta. Celebrând viața vei face cea mai bună și sănătoasă alegere. Și poți face acest lucru începând de azi!”
Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului
Cursurile acestea sunt pentru cei cu multi bani.
Dorinte de bine, ambitii de a te depasi… fara bani, nu se poate. Iar sistemul care ne conduce asigura bani doar pentru cei care sunt la putere si-si asigura lor locuri de nemunca bine platite, pensii pe masura.Oamenii de rand nu au acces la asa ceva.Iar Virgil Rus se bucura de cei cu bani, carora le poate vorbi cat poate de bine sa le ia banu!