Actualitate

Visul Mariei de a avea o vioară creată de un lutier s-a împlinit. A demonstrat din plin că o merită

”O vioară mică de-aș avea… ”. E visul împlinit al Mariei, o fetiță din Bistrița, elevă în clasa a V-a la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, care a primit o vioară de lutier și un arcuș de cea mai bună calitate cu care să performeze. Până acum a câștigat toate concursurile la care a participat fără să aibă o vioară lucrată manual. De acum, poate ținti și mai sus datorită unor oameni generoși care au decis să-i susțină talentul.

Maria Ionela Pop are 11 ani și este elevă în clasa a V-a la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”. Cântă la vioară încă din clasa întâi, dar familia ei, care locuiește într-un bloc ANL, nu și-a permis până acum să-i cumpere un instrument creat manual, necesar pentru stadiul de pregătire la care a ajuns.

”Îmi place foarte mult să cânt la vioară. Merg zilnic la școală, am ore de vioară, iar după-amiaza, după ce-mi fac temele, în jur de ora 17.00, 18.00, studiez iar la vioară. Îmi place să cânt muzică populară, muzică romantică, de toate. Mai merg și afară să studiez pentru că mă simt mult mai bine și mai comod, e mai ușor. Eu vreau să devin profesoară de vioară, dar și un artist care să cânte într-o orchestră”, ne-a spus Maria Pop, care este eleva profesorului Vasile Răzvan.

”Din clasa întâi am luat-o și am format-o. Este una dintre cele mai bune eleve ale mele și ale școlii. Am propus-o să primească o vioară de lutier fiindcă situația ei materială nu este foarte bună. Am vorbit și cu mama ei și i-am spus că ar avea nevoie de o vioară fiindcă repertoriul ei este foarte dificil și nu mai poate face față pe o vioară 3/4 cât avea înainte și că ar avea nevoie de o vioară de lutier. Mama ei mi-a spus că nu-i poate cumpăra și atunci am apelat la doamna directoare care a transmis mai departe către Clubul Rotary Nosa această nevoie a ei. Vioara a costat 1200 de euro, este o vioară bună, de lutier. Am fost la Reghin, am probat mai multe acolo și am ales-o pe aceasta. Am luat și arcuș tot prin intermediul clubului. Eu o văd pe această fetiță ajungând departe, dar depinde și de ea. Sper să studieze și să fie la fel de serioasă ca și până acum. Este avansată deja. A făcut sacrificii chiar din clasa întâi de când s-a apucat de vioară și studia o oră pe zi. Acum a ajuns la 3-4 ore de studiu zilnic”, a spus prof. Vasile Răzvan.

”Fetița este una dintre cele mai talentate eleve pe care noi le-am avut la Liceul de Muzică. A luat premiul întâi de la fiecare concurs la care s-a dus, iar la olimpiadele naționale se clasează pe primele trei locuri. Vioara este foarte importantă pentru ea. Ne-a povestit mama ei că, la un moment dat, pentru a nu-și deranja frățiorul mic, ieșea din apartament și studia pe câmpul de lângă ANL. E o fetiță căreia îi place enorm să cânte la vioară, se înțelege foarte bine cu profesorul ei și, de altfel, nu cred că ar fi putut avea aceste rezultate fără motivarea domnului profesor”, a spus prof. Raluca Mărginean, directorul liceului.

”Avem o veche colaborare cu Liceul de Muzică Tudor Jarda și am rugat-o pe doamna directoare ca atunci când apar nevoi pe care nu le poate dânsa rezolva să ne semnaleze. Acum o lună și ceva ne-a spus că au o fetiță excepțională la vioară și că ar fi nevoie de o vioară de lutier. Am primit un CV al fetiței absolut convingător și, împreună cu profesorul ei, am stabilit o sumă cu care o poate achiziționa. A căutat lutier la Cluj, la Târgu Mureș și la Reghin. În final, domnul profesor a ales vioara de la Reghin. Noi am plătit-o. Arcușul nu era însă de nivelul viorii și am cumpărat unul de la un alt maestru artizan care știe să știe să le facă. Fiecare coleg din Clubul Rotary Nosa a donat pentru acest proiect. Ne-am gândit că ar fi potrivit să marcăm prin acest proiect Ziua Rotary International”, a spus prof. Viorica Cira de la Clubul Rotary Nosa.

Maria a susținut un recital chiar joi seara în sediul Extensiei Bistrița a Universității Tehnice Cluj-Napoca, mulțumindu-le în felul acesta oamenilor generoși care au decis să o susțină.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS