Actualitate

Vor fi suficienţi miei pe piaţă înainte de Paşti. Preţul depinde de cererile care vin din Grecia şi Italia

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud, Ion Câmpian, a precizat că în mod normal kilogramul de miel viu va fi la acelaşi preţ ca şi în anii precedenţi, asta dacă nu cumva cererile venite dinspre Grecia şi Italia vor fi mari. Totul depinde de câtă marfă va fi exportată înainte de Paşti. Mulţi crescători preferă să aibă miei în toamnă şi să-i vândă pe piaţa arabă.

ioan campian acoc”Vor fi destui miei de Paşti cu siguranţă, gospodarii au deja acum miei mari, o parte din ei. Cred că preţurile vor fi ca şi în anii trecuţi, între 10 şi 12 lei kilogramul în viu. Preţurile vor fi influenţate foarte mult de cererile de afară. Dacă italienii şi grecii vor cumpăra şi va fi cerere mare de miei, atunci pe piaţă vor rămâne mai puţini miei şi preţul va fi un pic mai mare. Dacă străinii nu vor avea interes aşa mare şi îşi îndreaptă atenţia spre alte ţări, atunci preţul va fi mai mic. Totul depinde de câtă marfă va pleca afară. Încă nu e semnat nimic, acum se poartă negocieri între exportatori, cei care se ocupă cu asta, şi solicitanţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud şi totodată al Federaţiei Pro Ovis, Ion Câmpian.

El a explicat că mulţi crescători preferă să aibă miei în toamnă, atunci când cererea pe piaţa arabă este mai mare. ”De Paşti vor fi miei între 15 şi 25-30 de kg, sunt de toate felurile, numai bani să fie. De regulă, obiceiurile sunt diferite. Unii fermieri vor să aibă miei de Paşti, dar marea majoritate pregăteşte miei pentru toamnă, când desfacerea e mai bună şi sunt luaţi de statele arabe. Oamenii reuşesc până atunci să facă un spor în greutate mai mare decât la Paşti, când e mai pretenţios să scoţi un miel bun, depinde şi de iarna care a fost. Cert e că pe piaţă vor fi suficienţi miei de Paşti pentru cumpărători, fără niciun fel de problemă, numai bani să aibă oamenii ca să poată petrece cum trebuie sfintele sărbători”, a spus Câmpian pentru Timp Online.

După un an, 2013, în care Paştele a fost sărbătorit la date diferite, în 2014 Învierea Domnului va fi celebrată din nou în aceeaşi zi, 20 aprilie, de toţi credincioşii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformaţi, culte neoprotestante – aşa cum s-a întâmplat şi în 2010 şi 2011.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.