Social

Trei benzi la urcarea pe Dealul Târgului prin reabilitarea DN 17 C între Bistrița și Dumitra

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a dat undă verde proiectului de reabilitare a DN 17 C între Bistrița și Dumitra de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj din cadrul CNAIR.

Conform proiectului, pe circa 5 km vor fi amenajate trei benzi de circulație, dintre care trei la urcarea Dealului Târgului dinspre Dumitra și două la urcarea dinspre Bistrița spre Dumitra.

Este vorba de tronsonul de la km 1+200 – km 9+020, amplasat în municipiul Bistrița și în comuna Dumitra, intravilan și extravilan, zonă în care se află și Dealul Târgului.

Investiția este 241 de milioane de lei fără TVA, banii fiind de la Ministerul Transportului și Infrastructurii.

În octombrie, președintele CJ Radu Moldovan spunea că modernizarea DN 17 C care face legătura între Viișoara și Dumitra întârzie deoarece a cerut să fie proiectate trei benzi pe urcare, traficul tot mai aglomerat impunând amenajarea unei benzi de decelerare în zona Dealului Dumitrei: ”Pentru DN 17 C și DN 17 D, din păcate, procedurile de achiziție durează. Ultimul tronson din DN 17 D, Rodna – Valea Mare, este de doi ani în contestații. Am primit sprijin de la ministrul Sorin Grindeanu și de la CNAIR și în momentul de față sunt în procedură de achiziție publică studiile pentru DN 17 C Viișoara – Dumitra, cu Dealul Dumitrei. Puteam să fim mai înaintați, dar am cerut trei benzi, cu bandă de decelerare pe urcare. Mi s-a promis că până la sfârșitul lunii noiembrie vor fi gata studiile, inclusiv partea din DN 17 D de la Valea Măriilor, Pasul Rotunda până în județul Suceava. Sper să se țină de cuvânt CNAIR și să avem aceste studii pentru a putea aplica pe noul Program Operațional Infrastructură Mare (POIM) și să scăpăm de această rușine pe care o trăim acum, ca un drum național la 15 ani de la intrarea în Uniunea Europeană să fie în continuare drum de pâmânt”.

42 comentarii

 • Bai nea VASILE. Turistii si noi toti admiram si natura frumoasa de pe deal si peisajele atat la urcare cat si la coborare.
  E excelent ce vedem si iti spun ca oricum vine vremea cand cu totii vom sta intr-un tunel de unu pe doi pentru todeauna .
  Asa ca macar fiind in viata sa nu umblam prin tunel in bezna , doar asa sa facem conditii traficului de sicrie pe patru roti.

  18
  91
  • ce turisti????? care turisti???? ca de ii strangi pe toti ce ne colinda tara intr-un an nu facem nici 1% pe cat fac altii….. stiu ca o sa ma injuri ca doar tii cu pnl-ul.. dar asta e realitatea …. La noi in judet ce pot vedea turistii?????

   59
   8
  • Turiști vor veni să vadă gratile de pe Zidul Cetății și blocul din fața Turnului Dogarilor plus traficul auto aiurea care trebuie interzis pe aceste străzii ha ha. Aceste sunt cele două obiective turistice pentru care turiști merită să vină în Bistrița însă au avut grijă să le facă praf acum se miră că nu vine nici-un turist în Bistrița și că hotelurile din Centru sunt în faliment !

   76
   3
  • Asa Balane…era mai fain cand umbla numa Volga partidului atat de drag tie si Pobeda securitatii…Ăia te-au facut om…

   35
   5
  • Bălane acolo sunt niște copaci frumoși ce vor fi tăiați pentru a face loc pentru a treia bandă cum tu nu îi vezi ? Uită-te măcar la poza atașată articolului. Ce vrei tu să admiri de pe dealuri , cioatele rămase după tăiere?
   Dute mă la pești ecologist prefăcut pe interes !

   42
  • Eu nu am zis sădesfințeze vechiul drum,ci printrun tunel scăpăm de atîtea curbe și cu tirurile s-ar circula mult mai ușor,s-ar face mare economie de combustibil și timp;am zis și eu o părere

 • Cristi. Sa ma cauti sa iti dau spre vizionare GHIDUL jud. BN ca sa vezi ce ofera judetul si mun. Bistrita.
  Cam ce ai dori tu , cate un Disneyland in fiecare localitate ?
  De ce oare romanul nu este multumit de nimic ?
  Este suficient sa privesti la NATURA unica a Romaniei si vei fi fericit.
  Regeșe Angliei CHARLES un indragostit de romania in fllmuletele sale si in declaratiile sale spun totul despre unicitatea tarii noastre.
  Insa mai trebuie ca unii ca tine sa aiba curiozitatea sa caute astfel de informatii si mai trebuie si un pic de cultura generala si sa bati cat de mult la picior tara, nu sa stai in baruri si la terase. Romania are puzderie de muzee si mai ales castele medievale si interbelice unde te intalnesti cu frumosul, cultura si radacinile neamului.

  8
  65
  • De la cluj spre gherla au facut pe jn tronson inca doua jumatati de banda fara sa fiu derajat ca sifer…la noi, din bistrita vom merge prin tarpiu sa ajungem la nasaud
   De ex…in unirea au spart trotuarul din nou dar au deranjat si partea carosabila blocand circulatia….sa aiba de unde sa se uite sefii cum lucreaza angajatii!!!!!
   De cate ori au spart trotuarele in unirea???? De vreo trei ori…si de fiecare data la fel ca acUm…GARAMEZI DE PAMANT FARA SA ASIGURE SPATIU PENTRU PIETONI…O ADMINISTATIE DE …NOROI

   9
   16
 • Parcul Drumul Dumitri Nou trebuie reamenajat corespunzător de către Primăria Bistrița prin plantare de noi puieți și prin amplasare de mobilier urban nou și construire de locuri de joacă pentru copii asta ținând cont că copii din cartierul Aurel Vlaicu nu au niciun loc de joacă.

  51
  1
 • Ce spui Bălane de Parcul ăsta care arată jenant acum ?
  Sau poate pe tine și mari „justițiari” din ABC vă doare fix în cot de ceilalați oamenii din Bistrița vă interesează doar Centru și zonele din jurul caselor voastre mai mult sau mai puțin legale ?
  Lafel cu îi doare în cot și pe consilierii locali.

  64
  1
 • Este mandatoriu construirea unui sens giratoriu chiar la începutul traseului acestui proiect la intersecția străzilor Drumul Dumitri Nou cu Gorunului ( reper Pensiunea Monariu pentru cei nefamilizați cu zona ). Acum se iese foarte greu de pe strada Gorunului vizibilitatea este redusă, este necesar să întorci și să stai cu capul întors să vezi traficul ce vine de pe deal ceea ce te împiedică să vezi traficul din față etc. În plus și cei ce coboară dealul te pot vedea doar în ultima clipă. Un accident în aceea intersecție este foarte probabil.

  62
  6
 • Un sens giratoriu trebuie construit la intersecția cu strada Matei Corvin lângă Pico Verde asta pentru a intra și ieși mult mai ușor din cartierul Subcetate să nu rămânem blocați ca cei din Cocoșu unde pe deoparte trebuie să treacă pe un pod îngust și în unghi drept și să treacă pe străzile înguste din Unirea iar pe cealată parte trebuie să sară peste limitatoarele nasoale de pe Ghizi, sau cei de pe străzile extrem de înguste și mereu inundate de pe Budac . Acest sens giratoriu mare și necesar se poate construi ușor și trebuie construit acum când încă nu este construit nimic acolo.

  https://www.youtube.com/watch?v=hrntGjJFBBo

  52
  1
  • Dacă ar avea viziune pentru viitorul apropiat Bistriței ar construi acum sensul giratoriu Matei Corvin nu când nu se mai poate face nimic ca în ale locuri din Bistrița.

   42
   1
 • Foarte bine! Dacă sunt doar două benzi si ești in spatele unui TIR încărcat care urcă greu, se formează coadă și se îngreunează traficul.
  Pentru ca s-a vorbit despre atracțiile turistice ale județului.
  Drumeții pe munte, Călimani, Colibița (am fost la Roser Garden si mi-a plăcut) Ineu, Heniu etc.
  Herghelia Beclean
  Casa Săsească din Livezile.
  Mocănița Transilvaniei
  Cramele de la Teaca si Lechinta
  Fântânile cu apă sărată de la Caila, Blăjenii de Jos.
  La cules se struguri (seretuit).
  O vizita la cazan, să vezi cum se face țuica. Proprietarul cazanului o zâs că ăla de pere îi mai bun ca ăla de prune.
  La criptele Grofului Bethlen de la Chirales. S-a scris si un roman despre Bătălia de la Chirales de la 1068 “Kyrie Lex de Flavia Teoc” tradus in limbi străine.
  In Bistrița-Năsăud nu este nevoie să vizitezi nimic, pentru a descoperi lucruri noi. Este suficient să fii acolo, si să observi viața de zi cu zi a oamenilor” . Cocosul cântând dimineața, randunelele zburând amenințător deasupra motanului, care se apropie de grajd, Fazani care zboară in fata mașinii, o vulpe care se ascunde in lanul de porumb.
  Minorități naționale îmbrăcare cu veste, clopuri si fuste colorate.
  Piața agroalimentara cu zacusca, mături si linguri de lemn făcute de către micii producători.
  Este paradisul pierdut, de care cei din vest isi amintesc cu nostalgie.

  Soția mea, care nu e românca a citit Kyrie Lex de Flavia Teoc si mi-a zis să cumpăr carte lui Constantin Virgil Gheorghiu – A 25-a oră.
  Nicio librărie nu o are, Ba mai mult, mi-au zis că nici nu au auzit de ea.
  Trist.

  6
  18
  • Cartea lui Virgil Gheorghiu – A 25-a oră, a tradus-o din limba română în limba franceză Monica Lovinescu. Străinii știu de ea mai ales după ce Henri Verneuil a făcut în 1967 celebrul film The 25th Hour cu Anthony Quinn, Virna Lisi sau Serge Reggiani în rolurile principale. Dacă doriți, cartea o puteți găsi pe internet în limbile de circulație internațională. Că și străinii sunt oameni. Până în 1990, în România romanul a fost interzis. Dacă nici acuma nu se află la noi, spuneți dumneavoastră de ce.

   3
   4
  • Trebuie să vină „ochiul” din afară ca să ne pună în valoare.
   O critică constructivă.

   3
   8
 • UPS ca esti un BOU si ai comis-o din nou la gramatica.
  Du-te bai si inscrie-te la clasa zero.
  Felicitari deosebite lui ADRIAN C. colegul nostru in d; ale comentariilor pentru bunele cunostinte in domeniu.

  2
  33
  • Bălane tu ești așa cum zici….. Nu știu ce legătura are lista lui Adrian C luată din pseudoproiectul Poarta Transilvaniei cu lărgirea drumului ?! Este ceva de genul hai să vorbim vorbe este fix ca la „Ateneul Primarului ” adică vorbe de clacă.
   Singurul obiectiv turistic din lista enumerată pentru care un turist merită să vină la noi este Mocănița Transilvanie și felicit pe cei ce țin în viață această inițiativă frumoasă, din nefericire Mocănița nu trece prin Bistrița. Restul lucrurilor din această listă se află și în alte părți ale Europei nu este musai ca un turist să se deplaseze până la noi asta dacă ar avea pe unde să se deplaseze. Că cineva ar fi citit o carte care oricum nu o găsești în nicio librărie sau că ar fi văzut în copilărie un film în care Anthony Quinn a făcut un regal actoricesc nu contează, acum trăim în lumea comicom a Supereroilor a celor de la Marvel așa că mă îndoiesc că cineva ar veni ca turist la Bistrița pentru aceste lucruri oricum voi puteți să vă îmbătați în continuare cu apă rece. Vezi aici eșecul celebru a Castelui Bran etc….
   În ce privește Tir-rile acestea trebuie să circule pe autostradă nu prin mijlocul orașului !

   38
   2
 • ??( Mă faci și pe mine sa rad
  Lângă depozitul Matcon este un bloc imens și langa el niște căsuțe mici.
  Nu că ar fi singurul, dar „ASA NU.”
  Dacă acești dezvoltării nu ar fi încurajați din primărie nu cred că ar fi așa un haos.
  Poate n ai fost pe acolo de ceva ani” ?”
  Poate din curiozitate treci și vezi ce vede toată lumea .

  9
  18
  • Poți să râzi cât vrei trăim întro țară liberă nu-i așa Bălan ?!
   O mică preziare pentru tine după care te las să râzi în continuare : Traseul din acest proiect începe mai sus de locația de care vorbești tu, începe de la str. Gorunului așa că am impresia că ești puțin pe lângă subiect.
   Locația din cartierul Aurel Vlaicu este perfectă pentru blocuri este mult mai bună decât să îngesui alte blocuri în Centru unde traficul auto va deveni imposibil după terminarea tuturor acestor bazaconii de proiecte care se desfășoară acum în Bistrița.

   25
   2
 • Undeva pe acel drum pe acel plai frumos a avut o casa martirul neamului Lucina Blaga.
  Lucian Blaga spunea că pentru el acolo este spațiul mioritic.
  Măcar un monument comemorativ de nu mai mult trebuie făcut acolo unde a fost casa lui Lucian Blaga. Bine că în schimb se găsesc bani să se renoveze conacele la toți grofi dar pentru eroi neamului nici măcar un monument nu se face.

  39
  2
  • Cum spui tu că nu se fac ? Păi recent nu a fost amplasată în Parcu Mare statuia unui fugar hi, hi

   30
   1
  • Poate că cei de la Muzeul Județean ar trebui să lase puricii ( buni și ăia nu zic nu ) și să se ocupe cu istoria adică cu identificarea locului de pe drumul spre Dumitra unde a fost Casa lui Lucian Blaga și să propună acolo un monument cu spațiu de belvedere numit ” Spațiu Mioritic „.

   21
  • Muzeografi sau cei ce sunt cu funcți care spun ei că sunt importante privind istoria acestor meleaguri ar trebui să se ocupe de amenajarea pentru vizitare și conservare a sitului arheologic al Cetății Bistrița situată pe Dealul Cetății.

   11
 • Nedumerit esti la toate boule, pune mana pe istorie sa vezi de ce a abdicat regele Mihai si a trebuit sa plece din fata comunistilor rusi care au plantat in Romania din estia spalati pe creier ca tine.
  HI, hi !

  23
  • Mai mare b ca tine nu e nimeni in tot orasul .Ma intreb cum de ti se publica comentariile in care jignesti gratuit .Te mai dai si civic si civilizat .Ce ti ar mai place tie sa fii iar cu droadele prin telefoane bai napastuitule de soarta .Uita te la tine bai neterminatule…

   20
  • Eu știu
   faptul când ești laș abdici și fugi atunci renunți la toate privilegile și renunți la dreptul la istorie.
   Cine a adus la 23 August pe comuniști în România nu chiar el ?
   Acum înțeleg de ce vreți să demolați cimematograful 23 August pentru ca-să mușamalizați și cu acest prilej acest lucru !

   20
  • Tu nu știi cum se scrie privilegiu la plural. Nu știi că cuvântul cimematograf nu există, dar dai lecții la alții. Recomandare: La Bistrița trăiește un profesor de etnie maghiară care vă poate ajuta să scrieți corect în limba română. Face acest lucru cu foarte mare plăcere, mai ales când analfabeții provin din partidul patriot.

   14
  • Bălane când nu ai niciun argument atunci tu te limitezi fiindcă așa ești tu la a face b…. și analfabeți pe toți care îți arată că ai deviat demult și ai ajuns în șanț….

   17
  • Dacă sunteți analfabeți, asta nu înseamnă că eu v-am făcut așa. Sunteți analfabeți că așa e lumea în care trăiți voi. Și printre mafioții, drogații, maneliștii ori șmecherii-proști, voi vă simțiți foarte bine. Nu o să mă las niciodată târât în balega voastră, în care ați vrea ca să se dizolve întreaga țară. Se aude, analfabeților?

   15
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.