Actualitate

Voștinar din Căianu Mic, jefuit de hoți

Doi bărbați sunt cercetați de polițiști după ce au furat 150 de kilograme de ceară de albine din gospodăria unei femei din satul Căianu Mic care se ocupă cu voștinăritul, o meserie veche ce presupune colectatul facurilor după ce a fost recoltată mierea și prelucrarea cerii.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Antonela Gorgan, Susana V. de 55 de ani din Căianu Mic a reclamat polițiștilor că persoane necunoscute i-au furat în noaptea de luni spre marți 150 de kilograme de ceară de albine în valoare de 3.000 lei dintr-o anexă a gospodăriei.

Potrivit sursei citate, polițiștii i-au găsit imediat pe hoți. Aceștia sunt Augustin M. de 28 ani din Crainimăt și Andrei G. de 16 ani din Căianu Mic de la care au fost recuperate 21 de kg de ceară din cele furate și restituite femeii. Polițiștii din Căianu Mic îi cercetează în continuare pe cei doi pentru furt calificat.

În comuna Căianu Mic sunt mai mulți localnici care se ocupă cu colectarea și prelucarea cerii de albine, meseria lor numindu-se voștinărit. Voștina este materia rezultată în urma topirii și stoarcerii primitive a fagurilor de ceară prin retopire, extragându-se aproape 98% din ceara care a ramas din voștină. Voștinăritul a apărut în comuna Căianu Mic prin 1842, dar imediat după Revoluție, majoritatea localniciolor au abandonat această ocupație, deoarece aveau alternativa muncii în străinătate.

Potrivit unor surse locale, din aproximativ 300 de familii care se ocupau cu voștinăritul înainte de ’89, au mai rămas circa 20 care încă mai colectează fagurii după ce a fost recoltată mierea pentru a face ceară.

Ca să-și vândă marfa, voștinarii din Căianu Mic colindă țara în zone unde se află mănăstiri sau firme interesate să o cumpere. Mai nou, oamenii au început să-și vândă produsul chiar și peste hotare, după ce tinerii care au plecat la muncă în străinătate au luat cu ei câteva calupuri de ceară, vorbind peste hotare de tradițiile și îndeletnicirile din zona din care provin.

Datorita lor, cele mai multe vânzări de calupuri s-au făcut în Spania, Israel, Italia și Germania, iar înainte de Revoluție vânzări importante s-au făcut în Turcia și Japonia.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS