Politică

Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat

Senatul a aprobat un proiect de lege la care senatorul PSD Ioan Deneș se numără printre inițiatori și care vizează modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Mai exact, se stabilește acordarea de vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat.

Astfel, potrivit inițiativei legislative, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea şi întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Voucherele de vacanță se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale.

În cursul anului fiscal, angajații pot beneficia de vouchere de vacanță, de prima de vacanță și de bilete de odihnă acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii, alții decât instituțiile publice, depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social. Indiferent de numărul contractelor individuale de muncă pe care le are în derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță. Angajații au obligația să depună o declarație pe proprie răspundere la fiecare dintre angajatori, prin care își exprimă opțiunea. Angajatorii își asumă răspunderea pentru corectitudinea şi veridicitatea datelor, prezentând la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social, lista însoțită de declarațiile pe proprie răspundere ale angajaților. 

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat. 

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, prin Hotărâre de Guvern, într-un termen de maxim 30 de zile din momentul în care prezenta lege va fi promulgată de preşedintele României. 

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Camera Deputaților este for decizional.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS