Odată ce vara și-a intrat în drepturi, se găsesc locuri de muncă sezoniere la restaurantele și terasele din Bistrița inclusiv pentru elevi și studenți. În afară de salariul care pornește de la 2000 de lei net, unii proprietari oferă și alte facilități angajaților.
O terasă deschisă pe pietonal are nevoie de doi angajați pe post de ajutor de bucătar, de doi barmani/ospătari, dar și de un șofer care să se ocupe de aprovizionare și livrare. Managerii anunță că sunt dispuși să facă angajări imediat, cu forme legale și că oferă salarii între 2200 de lei și 4900 de lei/lunar, negociabil, în funcție de experiență și disponibilitate, conform unui site de anunțuri.
Un alt restaurant angajează barmani și ospătari cărora le oferă 2000 de lei net și bonusuri din vânzări.
O pizzerie vrea pentru postul de ajutor de bucătar inclusiv studenți și elevi cu program part-time de la ora 18.00 la ora 22.00, dar nu precizează cât este dispusă să ofere. Alta vrea și ea să angajeze studenți cărora le promite ”pachet salarial motivant”, dar nu precizează suma.
O firmă care deține mai multe restaurante la Bistrița caută ospătari și ajutor de ospătari fără experiență.
Se caută persoane ”atente la detalii, ordonată, obișnuite cu munca, harnice și energice, cu abilități practice, dexteritate și capacitate rapidă de învățare”, cărora li se oferă ”salariu atractiv; bonus target vânzări, masă, posibilitate avansare în firmă, pachet reduceri anumite servicii (școală de șoferi, barber shop, sală fitness etc., cadouri de Paște și de Crăciun, formare și dezvoltare la locul de muncă, contract pe perioadă nedeterminată, siguranță și stabilitate; 15 zile pe lună libere, program 2 zile cu 2 zile liber”.
Oferta cu locuri de muncă vacante o găsiți și pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud dacă dați click AICI.
Cum adica firma da 15 zile libere pe luna? Dupa capul de buturuga al firmei îi face o favoare angajatului ca il lasa sa doarma si sa mearga la cumparaturi?Cum ar veni ,firma e proprietara celor 30 de zile si isi face pomana cu 15 zile libere…Ne spune ITM ul cate ore trebuie sa lucreze un angajat ? Deci vibe angajatul la 7 dimineata sa pregateasca terasa si restul…la 23 se termina peogramul.Angajatul pleaca de la locul de munca la ora24.La 7 vine iarasi si pleaca la 24.Dupa capul firmei angajatul trebuie sa i plateasca patronului faptul ca doarme 5 ore pe noapte si apuca sa faca un duș.Ce ar fi ca marii patroni de bodegi sa isi puna familiile la treaba .Pe 2000 pe luna.
Cred ca la matematica ai avut si dumneata minim…pe economie !!!
Am omis 2 ore alocate pentru deplasare ,matematicianule.
Unii ,,patroni” inca nu s au trezit din visele in care vad ei niste disperati gata sa execute ordinele sefului pe salariul minim pe o durata de 14-16 ore pe zi in doua zile consecutiv..Dupa aia daca in generozitatea lui patronul îl lasa 2 zile libere ,o zi îi trebuie sa isi revina cat de cat la normal.Asta era ideea bai ,,Cititor”.Sau si tu esti vreun kioshkar cu aere de Rockefeller?
Legea zice ca nu ai voie sa il pui pe om sa lucreze mai mult de 40 de ore pe saptamana.
Daca il pui, nu ai voie sa il pui la munca mai mult de 48 se ore pe saptamana, dar nu mai mult de 3 luni consecutiv, iar pt asta trebuie sa il platesti suplimentar.
Legi exista deja, doar ca patronii si ITM le ignora fara stres.
DECI alea 15 zile libere pe luna sunt o VRAJEALA!
De super salariile de 2000 de lei pe luna nu pot decat sa rad si sa plang in acelasi timp.
Suntem Vasluiul Ardealului!
Cei care se angajeaza pentru un job de vara fac parte din economia ,,gig”. Avem niste patroni care exploateaza niste persoane pentru o perioada scurta, iar cand munca se mai rareste sunt trimiti acasa pentru ca nu mai este de lucru pentru ei. Evident ca patronul, seful de sala si cine mai linge blidele pe acolo o sa iti spuna: ,, daca o sa tragi tare vara asta o sa lucrezi si in in lunile cand restaurantul e pe butuci. Pentru un job de vara ar fi normal ca acel angajat sa primeasca intre 50 si 70 de lei pe ora plus bacsis. Cunosc in Elvetia niste restaurante de astea fara ierarhie si patron unde cei care lucreaza acolo isi fac calculele in felul urmator: 35% pentru platit taxe, curent, asigurare, apa si fond de rezerva pentru lunile fara clienti,chirie, 35% pentru cumparaturi si 30% din profit pentru cei care lucreaza in colectiv. Practic exista o solidaritate intre cel care lucreaza intr-o seara de marti si sta la povesti si colegul care isi frige talpile in weekend. In Basel de pilda in luna mai au facut intr-o luna vreo 60.000 de franci intr-un bistro central. Sunt sapte angajati care deschid crasma zi de zi. Toti au plecat acasa cu vreo 3000 de franci elvetieni pentru 40-45 de ore de munca intr-o saptamana, pentru cei care lucreaza in Elvetia e super putin, dar aici e luat in calcul si salariul in luna ianuarie si februarie cand restaurantul e mai tot timpul gol.
De obicei patroni spun o sumă la angajare iar la plată dau mai puțin, cât despre plațile la pensie și sănătate UITAȚI DE AȘA CEVA ! Și te mai miri că pleacă tinerii în străinătate. Ăsta e capitalismul: înșelătorie, speculă și exploatare.
<>
Pe scurt, se cauta fraieri.
Dar în tot raul e si un bine, dupa o astfel de experienta cu capitalismul de neam prost de la noi tinerilor le vine mintea la cap si pleaca din jegul asta de tara care nu le ofera decât sansa de a contribui la pensii speciale si esentiale.