Actualitate Recomandări

Vremea rece se întoarce cu ploi, vânt, precipitații mixte și ninsori la munte

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de intensificări temporare ale vântului, ninsori la munte și vreme în răcire accentuată, valabilă în perioada sâmbătă 16 aprilie, ora 12.00 – luni 18 aprilie, ora 10.00.

În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h, iar izolat peste 60 km/h. Va ploua în toate regiunile și pe arii restrânse, în sudul și sud-estul țării se vor acumula cantități de peste 15…20 l/mp, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (16 aprilie) vor fi și manifestări de instabilitate atmosferică.

La munte treptat vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri mai consistent, iar pe creste rafalele vor depăși 65…70 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada.

Valorile termice vor fi în scădere semnificativă, astfel că duminică (17 aprilie), vremea va fi deosebit de rece în toată țara.

La începutul săptămânii viitoare vremea se va menține deosebit de rece și va continua să ningă, în special la munte.

Prognoza Meteo.BN

”Vremea bistrițeană schimbă macazul, pentru că vom fi din nou influențați de o scădere a regimului termic. Dinamica va creşte, masele de aer se vor instabiliza, astfel că aspectul general al vremii se schimbă tranşant.

Detaliind, poziționarea unei vaste zone de presiune ridicată în zona scandinavică va creea condițiile, prin cuplaj cu o zonă de presiune scăzută aflată în nordul bazinului Mării Negre, pentru avansul unei mase de aer rece, de origine polară, către teritoriul țării noastre, începând din dimineața zilei de sâmbătă. Astfel, sâmbătă maximele nu vor mai depăşi 14°C, pe un fond de vreme instabilă. Vor cădea averse, posibil cu caracter torențial, și nu sunt excluse nici descărcările electrice. Vor apărea temporar şi vor fi pe toată suprafața județului.

Vântul va fi, la început, alert în timpul ploilor, apoi va sufla tare la munte si moderat în zonele joase. Tot la munte, pe parcursul serii și al nopții de sâmbătă spre duminică, ploile slabe cantitativ se vor transforma, treptat, în lapovițe şi ninsori.

Duminică avansul rece continuă, aspectul va fi unul schimbător însă şansele de ploaie vor reduse. La munte, la peste 1.500 m, temporar va ninge slab, iar în zonele joase doar cu totul izolat vor cădea câțiva stropi de ploaie. Sâcăitor va fi, însă, vântul rece, care va sufla moderat din sector nord-estic, amplificând senzația de rece. Maximele de duminică vor pleca de la 5/6°C în zonele depresionare, până spre 8/9°C, doar, la podiş.

De luni, retrogradarea unei depresiuni centrate deasupra Mării Negre va determina, temporar, mai ales în zonele de est ale județului, apariția precipitațiilor mixte (mai ales ninsori marți dimineață, când, la peste 1.000 m, se va depune strat de zăpadă, posibil chiar consistent).

Cert este că vremea rece se întoarce, vom avea precipitații (mai ales ninsori la munte de sâmbătă încolo), precipitații mixte în zonele submontane, săptămâna viitoare, în rest ploi. De interes sunt valorile minime de luni şi marți dimineață, care, se pare, în tot județul vor deveni negative, cu brumă şi îngheț la sol.

Sâmbătă – 1. Interval orar: 12:00 – 16:00. Fenomene: instabilitate atmosferică accentuată, averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, fenomene electrice 2. Interval orar: 22:00 – 05:00. Fenomene: răcire accentuată, precipitații mixte / ninsori la peste 800 m, rafale de vânt > 50/55 km/h.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS