”Wiesenfest”, a 12-a ediţie – serbare câmpenească la Livezile, sâmbătă 29 iunie
Organizatori: Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Forumul Democrat al Germanilorşi Organizaţia Tineretului German din Bistriţa, Primăria Livezile, Biserica Evanghelică Livezile.
Program: Ora 12.00 – Slujba ecumenică. Ora 16.00 – Program cultural
Participă: Fanfara „Harmonie“ a Forumului German Bistriţa, Ansamblul profesionist „Dor Românesc“ a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, formaţia de dansuri săseşti „Regenbogen“ din Bistriţa, formaţiile de dansuri germane din Vişeu de Sus, Sighişoara şi Reghin, grupul vocal-instrumental al Formului German Piatra Neamţ, ansamblul folcloric „Nunta Zamfirei“ din Livezile, clubul de dans sportiv „Floris“ din Bistriţa, ansamblul folcloric „Flori bârgăuane“ din Josenii Bârgăului, formaţia de dansuri maghiare „Vadrózsa“ din Bistriţa, formaţia de dansuri ţigăneşti din Josenii Bârgăului, formaţia vocal-instrumentală „Duo Zwei” din Bacău.
”Sărbătoarea Cireşelor” la Cireşoaia, ediţia 120, duminică 30 iunie
Autorităţile locale invită bistriţenii şi oameni din satele din jur la sărbătorile ce debutează cu slujba religioasă, la ora 11.00, iar la 12.00 vor începe manifestările la scenă. Vor fi prezenţi oficiali din Prefectură, Consiliul Judeţean, dar şi primari din comunele învecinate. În ziua respectivă va avea loc un program folcloric şi de dansuri cu ansambluri din judeţ şi din ţară.
Punctul forte al manifestării vor fi lădiţele expuse pe mese, iar participanţii vor putea mânca pe săturate. Scena pe care se vor desfăşura spectacolele va fi amplasată în curtea Şcolii Generale din Cireşoaia, unde vor fi agăţate deja tradiţionalele clopote realizate cireşe. Seara se va încheia cu o discotecă pentru tineret.
Localnicii se mândresc cu recolte record de cireşe, iar anual, în ultima duminică din luna iunie, sărbătoresc producţia bogată. Prima sărbătoare de acest gen a avut loc în 1893 şi de atunci de foarte puţine ori evenimentul nu s-a ţinut, din cauza diverselor fenomene meteo extreme care au afectat producţia. Cireşoaia, nume care sintetizează tradiţiile horticole ale regiunii, este situată la sud de Braniştea, pe Dealurile Someşului, iar prima atestare documentară a localităţii datează din 1269.
Julia Popa
Adaugă comentariu