(FOTO) Anunțatele scumpiri ale gazului și curentului electric în aceasta iarnă vor afecta între 3000 și 6000 de bistrițeni care se încadrează să primească ajutoare de încălzire între 25 de lei și 250 de lei lunar în funcție de venitul net lunar. Sunt de cel puțin 10 ori mai mulți față de iarna trecută, Legea consumatorului vulnerabil fiind ceva mai permisivă. Astăzi a fost prima zi în care s-au distribuit formularele, iar de luni se pot depune dosarele.
Potrivit funcționarilor din Primăria Bistrița care au distribuit formulare la Palatul Culturii, au fost cel puțin 50 de persoane care s-au prezentat în primele două ore. Oamenilor li s-a arătat o grilă pentru a se convinge singuri dacă se încadrează sau nu. Estimările municipalității, pe baza informațiilor pe care le deține Direcția de Asistență Socială a Primăriei Bistrița, sunt că vor fi între 3000 și 6000 de oameni care se încadrează pentru a primi acest tip de ajutor, față de 300 câți au fost anul trecut.
Cei mai mulți dintre cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că au pensii de 800 sau 900 de lei și așteaptă cu groază iarna, convinși că va fi foarte greu să-și cumpere cu atât de puțini bani mâncare, medicamente și să achite și facturile la utilități.
Primăria Bistrița, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a demarat acțiunea de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie conform Legii nr. 226/2021 privind măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Potrivit actului normativ, familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure pot beneficia (inclusiv cumulat) de următoarele tipuri de ajutoare:
- ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri
- suplimentul pentru energie
Cererile se vor ridica și depune la Palatul Culturii (intrarea dinspre Parcul Municipal Bistrița ), începând cu data de 14.10.2021 în intervalul 7.00 – 15.00, de luni până joi, iar vinerea între orele 7.00 – 13.00.
Formularul de Cerere – Declarație pe proprie răspundere poate fi descărcat de aici: https://www.primariabistrita.ro/wp-content/uploads/2021/10/cerere-ajutor-incalzire.pdf
s-au miscat rapid cei de la primaria noastra, odata cu aparitia normelor. sa speram ca se va simti acest sprijin.
Scumpirile astea sunt niste smecherii ale baietilor care nu se mai satura de bani…. ca sunt pe pierdere…. creste nr de masini electrice si hibrid dar creste benzina. Incurajeaza populatia sa treaca pe electric..
A sunat Bill si a zis ca ai dreptate, ca Mark a pierdut niste bani recent si ca Elon vrea neaparat sa iti iei si tu o Tesla, de asta e toata agitatia asta!
Penelistii sunt mai solidari ca PSDistii. Nu doar ca scot orasul din plop cu aberatii dar au si masuri socialiste. Bravo lor ca se gandesc si la oamenii mai necajiti.
bai chiar nu mai puteti fara atata lauda? de parca nu din banii mei si ai tai le platima aceste ajutoare!!! nu mai bine era sa plafoneze de la inecptu? iara se da mita electorala si mila ??? de parca suntem milogii lor? de ce aia care muncesc pe barnci ca sa aiba, trebuie sa plateasca integral??? aud??? de ce in afara pensionarilor carora nu vou penelistii sa le mareasca pensiile, trebuie sa le platim si alora care o ard pe la serviciu doar cand au ei chef sau chiar nu lucreaza????? este o discriminare majora, ne incurajeaza pe noi acre muncim sa nu mai muncim, sa avem si noi sponsorizari din astea!!! asta nu este masura !!! este populism, mita electorala si asistenta sociala! punct! restul este gargara. Unii platesc ca prostii, alti traiesc bine merci vesnic din mila statului! trebuia sa fie subventionat pentru toti indiferent de venituri! doar pentru pensionari trebuia subventionat
treaba statului este sa repartizeze echitabil resursele si uneori asta presupune ajutorarea celor vulnerabili. treaba privatului este sa aloce eficient acele resurse. dar daca nu ati inteles asta pana acum, sigur nu o sa intelegeti niciodata.
Trebuie un control al preturilor . Cei platiti cu multi bani , gen Consiliul Concurentei , Protectia Consumatorului , ANRE sunt pe fata de partea companiilor de furnizare energie electrica si gaze. Energia privita ca o marfa are un pret de productie. Diferenta intre pretul de productie si pretul de facturare/ vanzare catre consumatorii casnici , adica profitul trebuie sa fie controlat de aceste entitati , evident dupa scaderea cheltuielilor de distributie si de furnizare. In realitate lipseste acel control al statului care ar trebui sa-si protejeze cetatenii , nu acele firme. Asa cred ca stau lucrurile.
Între 3000 si 6000 e statistica oficiala.neoficial vreo20.000.Oricum vedem cum o buna parte dintre cetateni sunt transformati brusc in asistati social de catre reformatoru 23566 si haita galbena .Peste 3 ani cand vor fi alegeri cineva asteapta voturi de la cetatenii care meeg si se ploconesc la primarii pentru a putea trece iarna.
Mă nebunilor ăștia cu plafonarea prețurilor, cu Radu Moldovan, Pic și Poc în frunte, cât de puține știti despre economie… Sau cât de parșivi sunteți să vă folosiți de lipsa de educație a oamenilor? Criza gazelor e în toată Europa… De la jocuri geopolitice ale Rusiei (care e cel mai mare furnizor de gaze în Europa) și care până nu demult livra gaz prin conduca care trecea prin Ucraina, la faptul că iarna trecută temperaturile mult mai scăzute au dus la o scădere a rezervelor de gaze și la faptul că epidemia a avut un cuvânt greu de spus în consumul de energie și gaze. Creșterea cantității cerute (temperaturi extreme și epidemie) și scăderea ofertei (jocuri geopolitice) au dus la creșterea accelerată a prețurilor.
Plafonarea prețurilor înseamnă FALIMENT pentru distribuitorii de gaze. Și, deci, o scădere și mai mare a ofertei de pe piață și asta iar rezultă în prețuri și mai mari. IDIOȚILOR!
Cea mai gravă situaţie pare să fie în Marea Britanie, pentru că distribuitorii britanici au contracte fixate la preţurile de acum un an, care erau cu mult mai mici şi acum sunt nevoiţi să cumpere curent electric la preţuri care s-au mărit şi cu 250%. Recent, doi mari distribuitori britanici au anunţat că nu mai pot suporta diferenţa de preţ şi vor intra în FALIMENT!
Morons…
Când o să vezi facturile pe lunile ianuarie și februarie, o să iei plăcuțele suedeze de la naftalină și o să ceri și tu plafonarea prețurilor ! Măi capitalist mic ce ești!
Cum sa cer implementarea unei masuri care duce la o crestere si mai mare a preturilor si care afecteaza investitiile in dezvoltare? Toti cretinii au solutii economice la crize mondiale… Ma intreb pe baza a ce…. Probabil pe baza arogantei si fuduliei care v-a dus in viata in punctul in care sunteti acum… Jalnic
@câțofani
Plafonarea prețurilor nu era doar un număr trecut în OUG 114, așa cum cred câțofanii și câțofanele. Plafonarea se făcea și prin prețuri reglementate de către ANRE (pe perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022), astfel încât se analizau toate costurile și nu intra nimeni în faliment, nici măcar în pierderi. Acum o să intre statul în faliment dacă subvenționează energia, pentru că prețurile sunt la liber, așa că fiind și subvenționate, băieții deștepți vor mai ridica prețurile. Pe de altă parte era și obligativitatea ca producția energie să fie comercializată în țară până la acoperirea nevoilor , după cum apare în acest articol din ordonanță:
”
b^1) să livreze furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE;
”
ceea ce nu ne băga pe bursa europeana, de pe bursă s-ar fi cumpărat doar diferența.
După ce acopereau necesarul populației, puteau să:
„c) să oferteze public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică rămasă disponibilă după îndeplinirea obligației prevăzute la lit. b^1).”
Câțofanii și câțofanele nici nu au citit OUG 114 dar faceau ca toți dracii când auzeau de ea. Singurul lor scop în viața în acea perioadă era să se anuleze OUG 114. =))
OUG 114 a fost făcută cu cap și proteja populația și de dobânzi stabilite peste noapte din pix, modificând modul de calcul al ROBOR, dar și multe alte lucruri, fără a lovi în bănci, în producători și furnizori, ci doar potolindu-le puțin lăcomia, în folosul cetățenilor.
Nu era bună acum acea ordonanță?
sa ajuns o tara de asistati sociali !!!!!
Plafonarea preturilor se refera d-le draga numai la preturile de vanzare catre consumatori. Eventuala diferenta intre preturile de productie la care se adauga cota de distributie si cota de furnizare incluzand aici si profiturile producatorilor , distribuitorilor si furnizorilor si preturile de vanzare va fi acoperita de la bugetul statului esuat. Sa stiti ca temperaturile scazute nu reduc rezervele de gaze ci fac mai dificila exploatarea. Asta este. Altfel , nu ar fi rau de loc sa falimenteze firmele de furnizare „DE APARTAMENT” care se imbogatesc pe spinarea necajitilor intrucat statul este partas la marsevii desi are in subordine ANRE , Oficiul Concurentei , Protectia Consumatorului etc.
Niciun stat din UE nu are atatia bani sa poata acoperi acele diferente de pret de care vorbesti matale, iar statul care a adoptat aceasta masura tampita, populista si irealizabila de plafonare a preturilor a dus la FALIMENTUL A DOI MARI DISTRIBUITORI DE GAZE, nu la firme de apartament. Plus ca falimentul duce la scaderea ofertei si deci la cresterea preturilor. Solutiile astea idioate doar la CJ pot veni… Cretinilor…
Vreau să mulțumesc pe această cale PNL și USR că ne-au transformat în consumatori vulnerabili ! Și nu se termină aici! Câțu spunea că cea mai bună „peroadă” pentru români abia începe. Mă consolează gândul că o să sufere alături de mine și cei care i-au votat.
Nu te-a transformat nimeni in consumator vulnerabil… Statul incearca sa protejeze aceasta categorie care exista in diferite proportii pe tot mapamondul. Si din punctul de vedere economic, asta e cea mai buna reactie la criza, conform UE. Check it out: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_5204
#Moirons , Sa stiti ca Spania a plafonat preturile , asta inseamna ca au bani. La cati bani imprumuta Catzu ce mai conteaza catva firfirici ! Nu fi ingrijorat d-le draga , pe luni 18.10.2021 vom afla daca legea plafonarii(preturilor la energie electrica si la gaze) va fi sau nu adoptata. Guvernul a asteptat cu buna stiinta ca aceste preturi s-o ia razna fara sa intervina desi avea parghii. Piata de energie este libera dar este reglementata (ANRE= Agentia Nationala de Reglementari in Energetica) . Preturile sunt supravheghiate de catre Consiliul Concurentei iar cetatenii cica ar fi protejati de Agentia pentru Protectia Consumatorului. Vi se pare cumva ca cei mai sus amintiti fac ceva pentru apararea oamenilor de rand ? Daca da , atunci chiar ca nu merita sa-mi mai bat capul cu explicatii.
Cat de putine intelegi tu de fapt… Piata energiei electrice este la nivel mondial, nu national, iar preturile acestea au crescut la nivelul intergii UE din motivele expuse mai sus: De la jocuri geopolitice ale Rusiei (care e cel mai mare furnizor de gaze în Europa) și care până nu demult livra gaz prin conduca care trecea prin Ucraina, la faptul că iarna trecută temperaturile mult mai scăzute au dus la o scădere a rezervelor de gaze și la faptul că epidemia a avut un cuvânt greu de spus în consumul de energie și gaze. Creșterea cantității cerute (temperaturi extreme și epidemie) și scăderea ofertei (jocuri geopolitice) au dus la creșterea accelerată a prețurilor.
Niciun stat nu a putut face mai mult decat a facut pentru ca niciun stat nu e Dumnezeu sa se joace cu vremea sau cu mintea lui Putin.
Si atat timp cat tu scrii „supraveghiate”, e clar că nici cu limba română nu o stăpânești, deci ce sa întelegi tu din contractele futures tranzacționate pe bursă….
Spania (o singură țară la nivel de UE) a avut astăzi curajul să adopte o măsură care clar va duce acolo unde a dus și în Marea Britanie, adică la FALIMENT.
Iar sumele de care matale vorbești nu sunt deloc mici, ar avea un impact foarte grav și ar afecta întreaga economie a țării.
Dar e bine că tu ai păreri. Și și mai bine este că, din fericire, nu ți le ia nimeni în seamă și nu ai putere de decizie. Yeeey!
Pana dezbat astia care e cea mai buna masura, felicitari primariei si primarului pentru organizare, promtitudine si profesionalism!
Mai vasile ,postacule,chitaristule,nu are nimic primarul cu subventionarea fiți ar foaita a dracului.
O sa imi iau ajutor social
#Alan Dala , raspunsul meu era pentru #Morons! Se vede clar la ce ora am postat. Sunt intru totul de acord cu D-vs. Teama mi-e ca veti fi acuzat de simpatie cu „ciuma rosie”. Adevarul supara si doare …
Nu am nicio teamă de acest gen, nici aici sub anonimat, nici cu identitatea reală.
Și chiar am o simpatie pentru o parte a „ciumei roșii”, simpatie pentru cei care fac ceva și care au rezultate.
Vai, dar ce sume mari se dau, suficient cat să îți cumperi pufuleți sau hârtie igienică.