Cea mai mare specie de triton din România este amenințată chiar la Bistrița, a descoperit ”Asociația Harta Verde România”, întrucât habitatul acestuia, situat în apropiere de Wonderland este plin cu depozite neconforme de gunoi. Organizația a transmis o sesizare în acest sens Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.
Doctorul în biologie Ciprian Samoilă a scris Gărzii de Mediu după ce a descoperit că în ”habitatul acvatic situat la intersecția drumurilor către aerodromul Unirea și pârtia de schi, în fosta zonă de poligon și în proximitatea șantierului deschis de MIS Group, se află circa 1500 de metri pătrați ocupați de deșeuri din construcții, din activități casnice, ferme și alte activități care sunt depozitate ilegal”.
”Situația aceasta dăinuie de mulți ani drept pentru care a încurajat multe persoane sau poate firme să depoziteze deșeuri din construcții și alte proveniențe. Aceste deșeuri se consideră presiune cu impact semnificativ asupra habitatului acvatic și a speciilor Natura 2000 care trăiesc în acest ecosistem. Vă rog să dispuneți de curățarea acestui spațiu în așa fel încât speciile din mediul acvatic să nu fie afectate. Menționez că tritonul cu creastă se află în fază terestră și, foarte posibil, și-a căutat adăpost între deșeuri. Solicit prezența unui biolog la fața locului când activitatea de curățare a locului este programată”, a menționat el.
Tritonul cu creată trăieşte prin bălţile şi iazurile din regiunile de câmpie până în zona subcarpatică, ascunsă prin printre tulpinile plantelor acvatice. Intră în apă în martie şi, în funcţie de nivelul acesteia, poate rămâne până în mai-iunie. Potrivit specialiștilor este o specie vulnerabilă, în anumite zone cum este și Bistrița, chiar periclitată.
Imi place poza cu pista aerodromului, arata bine.
Dar cu fauna de pe râurile din judetul BN , Bistrița ,Budac ,Teaca,Someș este plin de excavatoare,în albia râului,de văzut în Suseni Bargaului când se spala betoniere direct in rău.Cine protejează aceste râuri din sit natura 2000? Întreb pentru un prieten!
Acuma tot căutăm vinovati, fiecare dintre noi avem o vină pentru că s-au nu luăm atitudine s-au nu își fac treaba autoritățile statului care au salarii destul de frumoase si nu fac nimic. Ce mă deranjează că avem atâtea instituții și nimeni nu face nimic. Avem biserici unde se vorbește despre trăirea in armonie cu natura, avem școli unde se invata cum să nu poluam natura si să nu distrugem flora si fauna. Dar noi ne batem cu pumnul in piept că suntem cei mai creștini, că suntem cei mai educați, Așa de educați încât peste tot găsești munți de gunoaie.
MAI SUNT GUNOAIE PESTE TOT PRIN MUNICIPIU, LA VIISOARA LANGA APA, LA SARATA CUM MERGI SPRE PASUNE PATURI , MOBILA GUNOAIE , CE NAIBA NU LE APRIND UNDEVA MAI BINE LE ARUNCA IN NATURA.
cei de la mediu nu exista,punct.
niste soareci care fac hartoage fara rost,atata timp cat sunt numiti politic, o sa beleasca belengheru pe banii cetateanului.
orice le-ai sesiza este absolut de pomana,de institutia auto-sesizarii nu are rost sa vorbim.
Tritonul cu creastă (Triturus cristatus) face parte din clasa Batracieni, ordinul Caudata (salamandre si tritoni) , familia Salamandride, genul Triturus. In perioada de reproducere de aproximativ 4 luni pe an trăieste in apă, iar in restul timpului mai mult pe uscat. Tritonul cu creastă se mai numeste popular sălămâzdră si este o specie protejată.