Social

Xiaolu Xu, chinezoaica îndrăgostită de folclorul bistrițean. ”O să zâmbiți, dar acesta e adevărul”

Pe Xiaolu Xu am întâlnit-o la Beclean, unde făcea ultimele pregătiri pentru cursurile de limba chineză, care urmează să de desfășoare la Colegiul Național ”Petru Rareș”. Când a aflat că vreau să îi iau un interviu s-a apropiat de mine și mi-a spus: ”Puteți să mă întrebați orice, dar nu vă spun vârsta. E adevărat însă că sunt născută în 1994. Și… nu mă rugați să spun cuvinte în română”.

Mi-am dat seama în acel moment că este un interlocutor pe care și-l dorește orice jurnalist: jovial, profesionist și modest. ”În urma absolvirii facultății, specialitatea mea este limba chineză. Când eram studentă am cunoscut mulți studenți străini care își doreau să studieze limba noastră. Din fericire, universitatea avea legături cu Institutul Confucius. Așa am ajuns în România, ca reprezentant al acestei instituții”.

Despre cum sunt românii și de ce și-a dorit să vină la noi ne spune tot Xiaolu Xu: ”O să zâmbiți, dar acesta e adevărul: am ascultat un colaj de muzică populară românească. Erau multe melodii din Bistrița-Năsăud, de care m-am îndrăgostit așa… pe nevăzute de România. Despre muzică v-am spus. În plus, îmi plac oamenii de aici și, vă rog să nu râdeți, ciorba de burtă. Am pronunțat bine, nu? De fapt, gustul contează!”.

Este de părere că românii au multe în comun cu chinezii: sunt harnici, atenți și foarte interesați de ceea ce este nou.

 

Pentru că la Beclean se vor forma două grupe pentru cei care vor să descifreze tainele limbii chineze, Xiaolu Xu este însoțită de Dong Zhang, care a luat și el drumul României. ”Am predat management studenților români, care îmi povesteau cu mândrie despre țara lor. Mi s-au părut fascinanți, isteți, dornici să descopere lucruri noi. După masterat am avut șansa să colaborez cu UBB Cluj-Napoca și astfel am ajuns la Beclean, ca voluntar, alături de Xiaolu Xu”, a punctat Dong Zhang.

 

Cei care vor urma la Beclean cursul de începători vor primi un certificate HSK 1, iar avansații vor intra, după examenul din 3 decembrie, în posesia unui certificat HSK 2. Cursurile se vor desfășura în week-end, iar elevii care nu locuiesc în oraș vor fi cazați gratuit în internatul colegiului, spune prof. Cristian Nicula, directorul instituției. Pe parcursul anului școlar trecut 22 de elevi au obținut certificate HSK. Drept dovadă că aceste cursuri nu au fost un simplu moft sau o curiozitate de moment o demonstrează două absolvente ale Colegiului Național ”Petru Rareș” din Beclean. Manuela Dobrican a devenit studentă la Zhejiang University of Science and Technology-secția de Limbă mandarină, în timp ce Diana Crețu a ales specializarea ”Limba și literatura chineză”, în cadrul Facultății de Litere a UBB Cluj-Napoca.

RAIMOND PETRUȚ

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS