Actualitate

Zăpoare pe Sălăuţa. DN 17 C, inundat la Telciu. Gospodării afectate la Telcișor. Risc la Coșbuc

În urma încălzirii vremii şi a ploilor, pe râul Sălăuţa s-au format zăpoare, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Acestea se întind pe aproximativ o jumătate de kilometru. Echipe din partea ISU Bistriţa-Năsăud monitorizează situaţia fiind gata să intervină în caz de nevoie.

Între timp, în satul Telcişort un zăpor format a făcut ca apa să intre 15 gospodării, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Telciu acţionează cu un utilaj pentru crearea unui culoar de scurgere a apei, anunţă ISU.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat la ora 13.40 că circulația rutieră pe DN 17 C este întreruptă pe ambele sensuri la km 49+700, în zona localității Telciu. Măsura a fost luată de autorități întrucât drumul a fost inundat, după revărsarea râului Sălăuța. La ora 15.20, Centrul Infotrafic a anunțat că traficul rutier a fost reluat, pe un fir alternativ.

”Diferențele mari de temperatură din ultimele zile au dus la formarea mai multor zăpoare pe Valea Sălăuţei, afluent al Someşului Mare. Formarea unui zăpor pe raza localității Telcişor a generat inundarea mai multor gospodării din localitate (15 gospodării), sens în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus măsuri imediate pentru remedierea situației din teren, iar prin intervenția autorităților locale (CLSU – Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Telciu), cu ajutorul unui buldoexcavator, a fost creat rapid un canal de scurgere a apei printre aglomerările de gheață, astfel că apa din gospodăriile afectate a fost direcţionată pe cursul firesc al Sălăuţei. Astfel, echipe specializate ale ISU, din cadrul SGA Bistriţa-Năsăud şi Comitele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile în care există riscul de producerii unor inundații intervin în aceste momente, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), pentru realizarea canalelor de scurgere a apei printre aglomerările de gheață, destinate pentru direcționarea cursului firesc al Sălăuței. Momentan se fac eforturi susținute pentru îndepărtarea riscului producerii unor inundaţii pe raza localităţii Coşbuc, unde s-a format un zăpor de aproximativ patru km, forțele angrenate in gestionarea situației sunt în teren pentru executarea misiunilor de detonare controlată a zăporului. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud şi este pregătit să aloce resursele necesare în situaţiile în care se impune”, se arată într-un comunicat al CJSU.

În intervalul 03.02.2017 ora 14:00 – 05.02.2017 ora 16:00, este cod galben de inundații pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior ai Someşului Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ și polei valabilă în șapte județe, inclusiv în Bistrița-Năsăud, de vineri 3 februarie, ora 3.00 până sâmbătă 4 februarie, ora 6.00. Din a doua parte a nopţii de joi spre vineri (2/3 februarie) şi până în dimineaţa zilei de sâmbătă 4 februarie, în judeţul Maramureş, precum şi în zonele de munte ale judeţelor Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Bihor, Cluj şi Sălaj se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 30 l/mp şi izolat 60 l/mp. La înălţimi de peste 1.800 m se va depune strat consistent de zăpadă, iar temporar vântul va prezenta intensificări cu rafale de peste 70 km/h.

O atenționare meteo de precipitații și polei este valabilă în intervalul joi 2 februarie, ora 21.00 – sâmbătă 4 februarie, ora 10.00. În intervalul menţionat, vor fi precipitaţii în Maramureş, Crişana şi nordul Transilvaniei, precum şi în zonele montane aferente, unde cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 35 l/mp. Vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă, iar în zona montană înaltă precipitaţiile vor fi mixte. În centrul şi nord-estul ţării, pe arii restrânse se va produce polei.

Etichete

1 comentariu

  • Dati=va gheata,lasa-ti mitingurile,indiferent cine va fi la conducere talpa va fi tot talpa si sefi tot sefi,nu va lasati simturile adormite!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS