Zebră 3D în centrul Bistriței. Iată ce au realizat elevii Liceului de Arte (FOTO-VIDEO)

Holistic

În centrul Bistriței a fost realizată prima zebră 3D din oraș. Elevii de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” au creat o trecere de pietoni tridimensională la intersecția străzii Gheorghe Șincai cu Piața Centrală, între Primăria Bistrița și magazinul Claudia Star.

Marcajul rutier a fost trasat astfel încât să le producă șoferilor o iluzie optică și anume că dungile albe ale trecerii de pietoni sunt suspendate în aer. Din cauza umbrelor șoferii au senzația că se află în fața unor obstacole, tendința fiind de a reduce viteza. Și pentru pietoni efectul tridimensional este unul interesant.

Liceenii au lucrat alături de profesorii lor timp de mai bine de cinci ore, circulația auto în zonă fiind restricționată.

La final, toată lumea a fost entuziasmată de rezultat. ”Suntem bucuroși că a ieșit ceva frumos din mâinile noastre. Trecerea de pietoni a fost realizată după o schiță, cu multă energie și entuziasm, astfel încât efectul vizual să fie 3D. Au participat elevi din clasele a X-a și a XI-a”, a spus directorul Liceului de Arte ”Corneliu Baba”, prof. Eugenia Șular.

Zebra 3D, un concept implementat în diferite orașe din lume, are ca scop atenționarea șoferilor în ceea ce privește reducerea vitezei de deplasare și implicit creșterea siguranței pentru pietoni la traversarea străzii. Zebrele tridimensionale se fac doar pe străzi cu sens unic, deoarece iluzia optică se creează atunci când trecerea de pietoni este privită dintr-un anumit unghi. 

Realizarea zebrei 3D este parte a campaniei inițiate de Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Primăria Bistrița și Asociația Psihotrafiq – ”Fii PietOM!”, aprobată prin hotărâre de Consiliu Local.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. citizen

  a iesit ceva foarte frumos, bravo copiilor!
  ca propunere pentru viitor: primaria decât sa plateasca tot felul de firme de casa sa traseze niste treceri de pietoni ce tin maxim un sezon, mai bine ar directiona banii aia catre liceul de arte si le-ar cumpara vopse acestor copii minunati ca sa traseze niste treceri de pietoni utile.
  în plus, acestia vor fi motivati sa creeze în continuare stiind ca munca lor este apreciata.

  (0)
 2. Sandu

  Oamenii, in general cu cat sunt mai liberi si au rezolvata grija zilei de maine incep sa isi ocupe mintea cu tot felul de idei creative. O sa inceapa sa fie mai greu de supus! Idiotii de guvernanti (acesti bolsevici aparent binevoitori ai patriei) cunosc bine psihologia umana si vor sa corupa si mintile pure ale acestor copii minunati. Dovada ca este asa e ura cetatenilor aceste tari pentru clasa politica. Pana nu piere samanta comunistilor acestei tari o sa fim o natie mediocra!

  (0)
 3. CitizenX

  Mă miră lipsa (…) din fruntea consiliului județean la eveniment…. pentru a-și asocia imaginea și împărți merite…. comentariu editat

  (0)
  • CitizenX

   „prea iubit fiu al comunității și veșnic la datorie” era între paranteze….nu te agita CITIZAU….scuturi din puținii neuronii pe care îi mai ai și nu e tocmai bine….postrac:)))))….

   (0)
  • citizen

   da, a fost un bine facut de catre NISTE COPII.
   în rest…..hai sa nu mai vorbim.
   îti sugerez doar ca sa stai dimineata si sa meditezi în coloana formata de pe strada Crinilor (preferabil înspre Coroana) din cauza faptului ca toti cei care merg la munca stau si se asigura la trecerea de la nivel taman de pe strada Ioan Slavici si îti vei da seama cât „bine” au facut pentru noi to(n)ti alesii urbei – mai ales pentru fluidizarea traficului.

   (0)
 4. 3d

  La inceput este ceva nou dupa care se trece cu viteza… nu trebuie zebre 3d, ne trebuie bunul simt si civilizatie in trafic, romanul nu o va avea niciodata.

  (0)
 5. Rodica

  Prea putina importanta le acordam copiilor!Este cea mai neexploatata resursa a acestei tari.

  Felicitari dragi elevi pentru implicare, pentru ceea ce ati realizat si pentru exemplul minunat!

  (0)
 6. Primaru

  La gropile si plombarile 3D deja existente, se potriveste de minune o trecere de pietoni 3D. Asteptam urmatorul nivel, 7D, cu santuri si conducte sparte.

  (0)
  • Rodica

   Comentezi total aiurea la un articol despre ceva bun facut, de catre cineva dedicat si fara alta obligatie decat cea civica!
   As vrea sa te vad si sa te aud spunand aceste lucruri in fata primarului si a viceprimarului! Daca cetatenii ar lua atitudine pe fata alta ar fi situatia.
   Anonimele astea….sunt asa gratuite!

   (0)
 7. cc

  Felicitări copiilor.
  În mod cert au făcut o diferență.
  Ar mai fi idei unde și-ar putea folosi energia magnifică și entuziasmul.
  Și vopseaua care ar trebui plătită de Primărie.
  De exemplu, există o mișcare Erasing Hate, care mobilizează oameni de peste tot în lume să spele și să șteargă grafitiurile care îndeamnă la ură.
  Principiul e simplu,
  Fotografie cu geolocație iar apoi benevolii șterg-acoperă aceste mâzgălituri inumane.
  O altă idee, plasarea unor pancarte de culoare în alb și lacrimi în roșu acolo decupate de forma unor siluete umane s-au de ce nu fotografiile victimelor la scară reală, acolo unde au avut loc accidente cu victime pentru a readuce șoferilor în atenție zilnic că la nivel de comportament sunt responsabili de viața altora.
  Etc.
  Cred că acum copii în România au șansa să fie conectați la tinerii în Europa și în mentalitate și în acțiuni în comunități, fără să aștepte indicațiile prețioase de la Inspectorat sau aprobările directorilor politici. Au dreptul la inițiativă liberă să se afirme.
  Nu era cazul nostru pe vremea comunismului, unde dacă ieșeai din normele și valorile partidului erai pedepsit disproporționat.
  Păr prea lung -trimis acasă etc.

  (0)
 8. Ioan Peteleu

  Felicitări pentru ideea elevilor de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
  Elevii de la liceele cu profil economic ar trebui să vină cu o idee de buget 3D ca să aibă ce cheltui primarul Crețu pe proiecte aberante și pe deplasările la schi pe bani publici.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.