contact@timponline.ro
  • Prima pagină
  • Știri din Bistrița
  • Știri din județ
  • Timp de gândire
  • Dezvăluiri

TimpOnline.ro

Prima pagină   »   Diverse   »   Zestrea produselor tradiţionale din judeţ, mai bogata cu & ...

Zestrea produselor tradiţionale din judeţ, mai bogată cu „Povila de Bârgău”


11 septembrie 2013 de Cristiana Sabău   Lasă un comentariu

trehos.ro
"Povila de Bârgău" este ultimul produs tradiţional astestat în Bistriţa-Năsăud, anunţă Direcţia pentru Agricultură. Asociaţia A.F.I. Profamilia a reuşit să înscrie magiunul în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, iar acum se gândeşte să mai facă doi paşi curajoşi. Potrivit şefului Agriculturii, Nuţu Tabără, vor mai fi atestate "Oloiul din sâmburi de bostan" şi "Pâinea cu cartofi".

Potrivit lui Nuţu Tabără, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, atestatul pentru „Povila de Bârgău”, un magiun 100% natural, a fost emis de Direcţia Generală de Industrie Alimentară, Serviciul politici de calitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Vă pot confirma faptul că Povila de Bârgău, fabricat la unitatea de producţie a Asociaţiei A.F.I. Profamilia a fost înscris în Registrul de atestare a produselor tradiţionale în conformitate cu Ordinul nr. 690/2004. Am discutat cu doamnele de la asociaţie şi mi-au spus că fac demersuri să obţină atestate şi pentru Oloiul din sâmburi de bostan, respectiv Pâinea cu cartofi, ambele produse tradiţionale de pe Valea Bârgăului. Încurajăm producătorii să facă demersuri ca să ateste cât mai multe produse. Noi aveam, până acum, doar produse lactate, cum ar fi telemeaua, caşcavalul, laptele crud de oaie”, a declarat Nuţu Tabără.

Povila de Bârgău e făcut 100% din prune, fiert în cazan de cupru, precum celebra ţuică de Bistriţa-Năsăud, şi fără pic de zahăr.

Preşedinta organizaţiei, Doina Monda, ne-a explicat cum s-a ajuns la A.F.I. Profamilia să se fabrice povila. “Multă lume face magiunul acesta acasă, dar ce vrem noi să facem este să-l promovăm şi să obţinem pentru el, dar şi pentru alte produse, aprobări pentru a fi recunoscute ca produse tradiţionale. Sunt, din păcate, o mulţime de produse tradiţionale româneşti de care nu a auzit prea multă lume. Cea mai de succes descoperire a noastră este Povila de Bârgău. Este un magiun din prune fără zahăr adăugat, făcută în ceaun din cupru, ceea ce îi dă un gust deosebit”, a spus Doina Monda.

Cristiana Sabău

povila-2 povila-3 povila-4 Nutu Tabara

  • Despre
  • Ultimele Postari
Cristiana Sabău
Cristiana Sabău
A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
Ultimele postari ale lui Cristiana Sabău (vezi toate)
  • Eleva care a găsit un portofel pe stradă și l-a returnat proprietarei, premiată de Bistrița Civică - 22 aprilie 2021
  • Alin Ușeriu: Este în interesul nostru să promovăm tot ce ține de vaccinare - 22 aprilie 2021
  • Via Transilvanica, singurul proiect al societății civile menționat nominal în PNRR - 21 aprilie 2021

Categoria:  Diverse, Știri   Etichete:  Bargau, Nuţu Tabără, povilă, produs, tradiţional
Lasă un comentariu  Vizualizări: 2.576

GA – sub articol -responsive

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reguli pentru comentarii. Click aici.

Cautare

KissFM

KissFM

Carliont

Carliont

GA – Vertical

Ultimele articole

  • Noile cazuri, incidența și situația vaccinărilor în județul Bistrița-Năsăud. Încă șase decese
  • Eleva care a găsit un portofel pe stradă și l-a returnat proprietarei, premiată de Bistrița Civică
  • Urșii au dat iama în gospodării de pe Valea Ghinzii și din Unirea
  • A fost lansat Magazinul Oficial Via Transilvanica
  • Cum vor fi organizate slujbele în perioada Paștelui. Îndrumări pentru credincioși
  • Târg de Florii și de Paște în centrul Bistriței
  • Alin Ușeriu: Este în interesul nostru să promovăm tot ce ține de vaccinare

Cele mai citite

  • Primarul Nicolae Moldovan și senatorul Ioan Deneș, în doliu
  • După 30 de ani, s-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”. Vânzarea de carte a scăzut dramatic...
  • Imagini dezolante. Zeci de pui de cioară morți pe trotuar după ce au fost toaletați platanii de pe I...
  • Se ridică restricțiile de week-end pentru Bistrița. Sălile de sport, redeschise
  • Circulație interzisă de la 20 și magazine închise la 18 în Bistrița, Beclean și patru comune, în wee...
  • Comelf Bistrița a pierdut peste 130 de angajați în pandemie, nu și directori

Cele mai comentate

  • După 30 de ani, s-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”. Vânzarea de carte a scăzut dramatic...
  • Imagini dezolante. Zeci de pui de cioară morți pe trotuar după ce au fost toaletați platanii de pe I...
  • Patinoar sintetic, pump track, bike park, dar și o dronă, pe lista de investiții a municipalității...
  • De ce au crescut cu peste 8% cheltuielile de personal la Primăria Bistrița
  • S-a prăbușit turnul bisericii reformate din Tonciu, monument istoric din secolul al XVIII-lea (FOTO)...
  • Președintele PNL, Ludovic Orban, îndemn de la Bistrița. ”Asta așteaptă oamenii de la noi!”

Info

  • Despre noi
  • Publicitate
  • Contact
  • Politica cookie
  • Politica de confidențialitate

Facebook -static

FB

Copyright © 2021 · TimpOnline.ro - Știri din Bistrița