Actualitate

Zile cu ploaie, lapoviță și ninsoare. Risc de inundații

În Bistrița-Năsăud, până duminică inclusiv, vor fi precipitații temporar însemnate cantitativ (ploi, dar și lapoviță și ninsori), iar riscul de inundații va fi ridicat.

Meteo.BN a actualizat informarea:

”Ploi abundente, încălzire accentuată a vremii, risc major de inundații, 30.11, ora 02.00 – 02.12, ora 22.00

Teritoriul județului nostru va intra sub incidența unei noi depresiuni atmosferice, foarte activă. Aceasta va aduce o arie precipitabilă importantă cantitativ, fenomenele începând încă de joi seara. La început, pe fondul existenței unui strat de aer rece, vor predomina ninsorile, apoi, odată cu înaintarea în noaptea de joi spre vineri, precipitațiile vor deveni mai ales ploi, inclusiv vineri si vineri noapte, chiar şi la altitudini mari.

Cantitățile înregistrate vor depăşi în nordul ṣi centrul teritoriului, pe arii extinse 50-60 l/mp, local chiar 80-90 l/mp, precipitații care vor fi preponderent lichide.

Deplasarea sistemului baric de joasă presiune va imprima transportului de aer o direcție sud-sud-vestică, astfel vremea se va încălzi accentuat. Valorile de temperatură vor deveni foarte ridicate pentru perioada din calendar, cu maxime, sâmbătă, cuprinse între 12°C la 1000 m alt. şi 15/16°C la podiş. Izoterma de 0°C va ajunge spre 3000 m. Vântul se va intensifica din direcție sud-vestică si va sufla tare la munte, unde la peste 1400 m rafalele vor depăşi 70-80 km/h.

Stratul de zăpadă consistent, existent la peste 1200 m alt., se va topi accelerat urmare a temperaturilor ridicate, a rafalelor de vânt şi a ploilor abundente care se prognozează. Riscul de inundații va fi major.

În spatele încălzirii vine o răcire puternică, astfel, de la valorile de sâmbătă, mai degrabă de aprilie, luni de abia dacă mai depăşim 0°C”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS