Social

Zilele comunei Căianu Mic: ”Înstruţatul boului”, concerte, artificii

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare din Transilvania se sărbătorește în comuna Căianu Mic. În zilele de duminică 19 și luni 20 iunie, în cadrul evenimentului Zilele comunei Caianu Mic – ediția a XI-a se va sărbători unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare ce datează din perioada precreștină și celebrat cu strictețe de mii de ani – ”Înstruțatul boului”.

”Perioada Sfintelor Sărbători de Rusalii aduce o bucurie mare pentru locuitorii localității Căianu Mic întrucât un mare număr de căienari se întorc acasă și participă la afis zile caianu mic 2016evenimentele organizate de administrația publică locală din această comună. Timp de două zile, întreaga comunitate se transformă iar pe străzi putem vedea personaje ciudate, multă voie bună și bucurie pe chipurile oamenilor”, anunță primăria Căianu Mic.

”Înstruțatul boului este un obicei din perioada romanilor stabiliți în castrul de la Ilișua și care o dată cu creștinizarea populației din zonă a fost suprapus peste sărbătorirea Rusalilor. După încheierea Sfintei Liturghii ,satele Caianu Mic si Caianu Mare se pun în mișcare iar boul purtând o cunună de flori în formă de cruce și ”cele mai faine țoale” pornește dintr-un capăt al satului până la casa celui mai bun gospodar. În același timp tineri purtând măști trebuie să cutreiere pe străzi și în curțile oamenilor căutând fetele care nu sunt încă măritate. Acest obicei străvechi se mai păstrează doar în câteva localități din zona Clujului și a Bistriței.

Administrația publică locala condusă de primarul Paul Știr a pregătit un program complet pentru toți cei care aleg să viziteze comuna în perioada 19-20 iunie.

Duminică 19 iunie

Ora 13:00 – Cupa Văii Ilișua la Fotbal – Locație: terenul de sport din localitatea Dobric
Ora 20:00 – Concert Florin Săsărman – muzică folk
– DJ D Party Kiss – Kiss in the mix
– Akcent – Voce Adrian Sînă
– Trupa Maxim
Ora 24:00 – Foc de artificii

Luni 20 iunie

Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
Ora 12:00 – Primirea oficialităților
Ora 12:30 – ”Înstruțatul boului”
Ora 15:00 – Premierea familiilor la 50 de ani de căsătorie împliniți în anul 2016
Ora 15:30 – Spectacol folcloric.

Foto: arhivă 2015

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.