Actualitate

Ziua Armatei, celebrată la Monumentul Eroilor

(FOTO) Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în colaborare cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Bistrița, a organizat luni 25 octombrie, la Bistrița, o scurtă ceremonie prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României.

Cremonialul militar-religios, la care au luat parte oficialități locale, a avut loc la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, cu respectarea măsurilor anti-Covid-19.

Evenimentul a cuprins intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și depunerea unei coroane de flori din partea autorităților la Monumentul Eroilor.

”Ziua Armatei Române a fost statuată prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, ca moment solemn de cinstire a soldaților care s-au jertfit pentru patrie, eliberând ultima palmă de pământ românesc de sub ocupația horthystă, în Bătălia de la Carei. Voluntarii Invictus, care anul acesta au parcurs însumat aproximativ 3.500 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, și care, în drumul lor, au poposit și în orașul nostru în noaptea dintre 21 și 22 octombrie, vor prezenta astăzi onorul, în mod simbolic, la Monumentul Ostașului Român din Carei, tuturor celor care s-au jertfit pentru patrie. Să nu uităm că un rol esențial în campania de combatere a epidemiei îl are Armata, căreia îi mulțumim pentru managementul situațiilor de criză din sistemul public de sănătate. Glorie ostașilor români!”, spune primarul Ioan Turc.

În zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească de la frontiera de vest a ţării, Carei, a fost eliberată. În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat mobilizarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie consfințită în mai 1945, când a fost marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

5 comentarii

  • festivitati aiurea, puteau merge cativa elevi cu o prof de istorie sa depuna o coroana, simplu si fara atata tam tam, dar unde se mai poza DOLHA et company??? deci nu se va renunta degraba la tot TIRKUSUL asta armata care nu stiu cu cine lupta, ca razboiul e acuma la alt nivel de virus, etc, informatic sau medical, multi politicieni, si DINU PATURICI *parveniti politic care se posteaza pe FB, etc

    • Ceremonia din parc a dezvelirii unei statui amplasate ilegal – fara autorizatie obtinuta în prealabil ? 🙂
      Uite asa ne dovedeste primaria cum trebuie respectate legile din tara asta vai de capul ei….

  • Armata e bună la salarii. Au lefuri bune. Mai ales cadrele superioare, stau bine de tot. Nu trag la șaibă, nu produc nimic și mai ies și tineri la pensie. De asemenea pensiile lor, sun mult mai consistente decât ale celor care au muncit o viață și i-au ținut în spate. De război când va fi, dacă va fi, va lupta tot prostu. Că de,… Superiori au nevoie de carne de tun.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.