Recomandări Social

Totul despre Ziua Costumului Popular la Năsăud: Harta evenimentului, restricții, parcări, program

Duminică 14 mai, de Ziua Costumului Popular, la Năsăud are loc un mare eveniment având ca scop intrarea în Guinness World Records cu două recorduri: cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular şi cel mai mare număr de participanţi la un dans tradiţional. 5.300 de oameni este numărul minim necesar pentru a intra în Cartea Recordurilor.

”Avem cel mai spectaculos costum popular din lume și ne pregătim să intrăm cu el în Cartea Recordurilor! Evenimentul este unul istoric şi va pune în valoare tradiţia portului popular românesc păstrat încă şi purtat cu mândrie în Ţara Năsăudului, patria costumului popular. Toți cei care își doresc să participe sunt așteptați pe 14 mai la Năsăud”, anunță Ministerul Turismului.

Restricții de trafic

Duminică 14 mai, între orele 10.00-14.00, traficul rutier va fi închis pe DN 17 C, la intersecția cu DN 17 D în localitatea Salva până la intersecția cu DN 17 D – Bulevardul Grănicerilor din orașul Năsăud, în contextul desfășurării evenimentului ”Țara Năsăudului – Patria Costumului Popular”.

Devierea traficului rutier se va face pe următoarele rute ocolitoare:  Dinspre localitatea Salva către Bistrița – Mocod, Cociu, Beclean, Bistrița; Mocod, Beclenuț, Bistrița.  Dinspre municipiul Bistrița – Beclean, Cociu, Mocod, Salva; Beclean, Beclenuț, Mocod, Salva  Dinspre localitatea Rebrișoara – Năsăud, Bistrița, varianta ocolitoare Bistrița, Beclean și invers  Dinspre Beclean către Sîngeorz-Băi și invers, pe traseul Beclean-Bistrița-Rebrișoara-Sîngeorz-Băi.

De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente neplăcute, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pe drumurile publice şi pe traseele de acces în zonă.

Date utile

În continuare puteți vedea harta evenimentului cu marcarea parcărilor, harta amplasamentului logistic pe stadion, harta restricțiilor dar și condițiile de participare și programul evenimentului.

Condiții de participare

Iată ce reguli stricte impune Guinnness World Records, care la fiecare 50 de participanți va avea câte un steward (însoțitor instruit):

– participanții la eveniment să fie îmbracați în costum popular complet – ținută obligatorie (nu sunt acceptate piese de costum stilizate, moderne); cerințe minime: pălărie/ căciulă/ capul descoperit, cămașă cusută cu motive tradiționale, brâu, pantaloni albi/ negri (costum bărbătesc), cămașă cusută cu motive tradiționale, brâu, poale, pânzături/fote/zadii (costum femeiesc), pantofi (nu de lac) /ghete/ cizme/ opinci;

– trăistuța ca accesoriu pentru articole de uz personal (telefoane, portmonee, alte obiecte mici etc.); nu-și au locul, la acest eveniment, pungile de plastic sau alt fel de genți;

– respectarea cu strictețe a programul evenimentului;

– orice participant, odată intrat în alai sau în roată nu va putea părăsi evenimentul decât în caz de forță majoră;

– începând cu ora 12:30, ora intrării în arenă, începe numărătoarea participanților; din acest moment, niciun participant nu va putea părăsi locul în rând sau incinta stadionului până, cel mai devreme, la ora 15.00.

Programul evenimentului

Orele 11.00 – 12.00: Constituirea coloanei de participanți în fața Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud
Orele 12.00 – 12.30: Parada costumului popular pe traseul: Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud – Stadionul orașului Năsăud
Orele 12.30 – 13.00: Aranjarea participanților pe stadion
Orele 13.00 – 13.15: Cuvânt de deschidere oficialități și reprezentant Cartea Recordurilor
Orele 13.15 – 14.00: Roata de la Runc. Jocuri populare din diferite zone etnofolclorice ale României. Joc în perechi de pe valea Someșului – Coordonator: Marin Barbu
Orele 14.00 – 15.00: Decernare diplome pentru elevii școlilor năsăudene, premiați la olimpiade și concursuri școlare – Etapa națională. Spectacolul elevilor năsăudeni
Orele 15.00 – 18.00: Prezentare “Produs în Bistrița-Năsăud”. Ateliere dansuri tradiționale din diferite zone folclorice ale României – Coordonator: Marin Barbu
Orele 11.00 – 18.00: Expoziție cu vânzare de produse tradiționale ”Produs în Bistrița-Năsăud”

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, CNIPT Năsăud, Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu” Năsăud, Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud”, ADI Turism, Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Foto: arhivă 2016

6 comentarii

  • Ducetiii pe oameni de la Leoni ca alti trebui sa fie nebuni sa meargă. Eu am pornit sa merg dar cind am auzit ca vine Dragnea pa. Nu fac jocul comunistilor si mincinosilor.
    .

  • Marea spirala comunista… avem o viata de rahat dar noi vrem sa intram in cartea recordurilor la niste dansuri populare… suntem niste penibili… guru de la cluj vine si el??? Buta, raducu, tov. ing. cretu, pana, … si lista de incompetenti continua… as vrea sa ploaie toata ziua

  • ATENTIE ! In articol apare blocat DN17 C iar pe harta este DN17 D ! Chiar daca greseala provine de la harta Google Maps ar fi bine ca textul sa dea repere mai clare !

  • Tembelll??? Comunisti si-au batut joc de viata noastra,,, asta au facut comunisti… dupa 40 de ani de comunism si alti 25 de semi-comunism multi au mentalitati invechite… poate esti vreun pui de comunist moscovit de lauzi comunismul… esecuri??? romania este per ansamblu un esec datorita deficientilor care au condus aceasta tara.. multi prosti sunt printre noi… in spatele acestei manifestari sunt voturile pt campania electorala, crezi ca este cineva curios de cartea recordurilor??? o manipulare publica si ieftina asta este hora asta…. votantii

  • Trebuie sa politizati orice eveniment , sa nu ratati nimic! Oamenii s-au cam saturat sa va vada peste tot! Multa lume nu vine pentru ca sunteti voi acolo! „Politicienilor”! Mai lasati-ne in pace!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS