Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în avans de către Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița. Elevii de la Atelierul de scriere creativă din cadrul ART Club CNLR, coordonați de prof. Dan Coman, au prezentat videopoeme inspirate de poeziile lui Mihai Eminescu, dar nu numai, au citit din propriile creații și au lansat o provocare participanților: să adopte un vers eminescian și să-l poarte peste tot cu ei, iar la urmă să-l împărtășească lumii pe rețele sociale.
”Pentru noi e o continuitate a ceea ce facem la școală, la ART Club, care are grupe de teatru, de scriere creativă, de muzică și de desen. Ne vedem săptămânal în afara școlii cu acești tineri și avem diverse proiecte. Cu grupa de scriere creativă și cu cei de la visual art am hotărât ca de Ziua Culturii Naționale să avem lecturi publice pe care noi le urmărim cu interes, ne ducem la ele prin țară. Sunt lecturi publice ale celor care scriu și care nouă ne plac foarte mult din două motive: poezia e făcută să fie împărtășită atâta timp cât e vie, iar al doilea lucru este că poate alți colegi ai lor sau profesori pot vedea că acești tineri fac și altceva decât ce știm la școală. Nu tuturor adolescenților le place asta. Nu trebuie adus nimeni cu arcanul, trebuie selectați doar cei care doresc acest lucru”, a spus Dan Coman, potrivit căruia elevii scriu poezie contemporană, dar se întorc mereu spre scriitorii canonici.
De altfel, chiar vineri seara, pornind de la versuri eminesciene sau ale altor poeți canonici, elevii au realizat videopoeme, mixaje pe un scenariu prestabilit care au propus o imagine contemporană pentru textele studiate, de regulă, la școală.
”Copiii îl iubesc pe Eminescu în momentul în care nu vorbești despre el ca despre un scriitor pentru bacalaureat. Când îl arunci în groapa cu leii subiectelor de examen, probabil că simt un soi de reacție adversă, dar, dacă îl tratezi ca pe un om care a exprimat sentimente, iar acele sentimente le regăsesc, nu poți să nu îl simți aproape”, a spus directorul CNLR Bistrița Monica Halaszi.
În ce privește videopoemele, Monica Halaszi a spus că acestea sunt foarte importante: ”Și noi gustăm mai mult produsele acestea media, textele multimodale, așa cum sunt numite acum, în care imaginea, muzica și cuvântul se împletesc. Imaginea dublează cumva mesajul pe care îl transmite textul poetic, iar această generație trăiește din plin în imagini. Merită încurajată pentru că orice înseamnă producere de conținut e ceva mai mult decât un consum pe nemestecate al informațiilor”.
Adaugă comentariu