LUNI, 25 IUNIE
Orele 20.00 – 20.05: Ceremonial de coborâre a drapelului de pe catarg
Locul desfăşurării: Piaţa Centrală
Orele 20.05 – 20.15:
Introducerea Drapelului Naţional în biserică
Locul desfăşurării: Biserica Protopopiatului
MARŢI, 26 IUNIE
Orele 9.30 – 9.40: Oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României
Locul desfăşurării: Biserica Protopopiatului
Orele 10.00 – 10.35: Ceremonia publică de înălţare a Drapelului Naţional, care include onorul militar, salutul „Drapelului de Luptă” al unităţii militare, alocuţiuni, primirea Drapelului Naţional al României, înălţarea Drapelului Naţional al României pe catarg şi defilarea gărzii de onoare
Locul desfăşurării: Piaţa Centrală
Ziua Drapelului Naţional a fost instituită prin lege în 1998 pentru a marca data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, pe lângă România mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.
În timpul revoluţiei de la 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei revoluţiei, când a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti şi promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului naţional.
Adaugă comentariu