Actualitate

Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Bistrița. Tricolorul sfințit, înălțat pe catarg (FOTO-VIDEO)

În Piața Centrală din Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu, a avut loc un ceremonial dedicat Zilei Drapelului Național al României.

Tricolorul, dat jos de pe catarg sâmbătă seară și sfințit în Biserica Protopopiatului Ortodox, de la Coroana, duminică dimineață, a fost adus în procesiune pe str. Dornei până la locul ceremoniei din centrul orașului.

Festivitatea a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, primirea, binecuvântarea și înălțarea Drapelului Național pe catarg concomitent cu intonarea Imnului României și defilarea gărzii de onoare.

La ceremonial au luat parte primarul Ioan Turc, prefectul Mica Oprea, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, vicepreședintele Consiliului Județean Ciprian Kecskes-Simionca, deputații Diana Morar și Bogdan Ivan, președintele PMP BN Ionuț Simionca, șefi de instituții.

”Sărbătorim Ziua Drapelului Național din 1998, însă istoria drapelului nostru este mult mai veche. În 1834, domnitorul Alexandru Ghica a statuat că tricolorul este drapelul oștirii, Revoluția de la 1848 s-a desfășurat sub semnul tricolorului, tot sub semnul tricolorului s-a făcut și Unirea din 1859, sub semnul tricolorului au luptat ostașii românii în Războiul pentru Independență din 1877, sub tricolor s-a făcut Marea Unire, sub tricolor au luptat revoluționarii în 1989. Tricolorul reprezintă în sens esențial România și în sens larg îi reprezintă pe români. Nu există școală în care să învățăm patriotismul, nu se învață nici la liceu, nici la facultate, cu patriotismul eu cred că te naști. Dacă atunci când vezi tricolorul și asculți imnul țării tale simți ceva în piept înseamnă că ești român”, a spus primarul Ioan Turc.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an în data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.

Ceremonie militar-religioasă de Ziua Drapelului

Publicată de Ioan Turc pe Sâmbătă, 25 iunie 2022

3 comentarii

    • Ai dreptate, nu interesează pe nimeni așa zisele evenimente inventate de ei cu scopul de a mai merge la câte o chermeză după terminare. Dacă vă uitați la poze atenți, observati că sunt numai ei, oamenilor le este scârbă de așa ceva. Asta le place, asta fac de peste 30 de ani, dacă ar fi în stare să facă altceva, cu siguranță că ar face.

  • Vezi așa, printre rânduri, o plictiseală și o lehamite la cei prezenți, în sensul că ”mi-a stricat ziua”.
    Sindrofiile astea publice sunt prea dese și parcă anume inventate să le umple timpul bugetarilor.
    Un privat nu-și permite să piardă vremea toată ziua.
    Tricolorul e frumos, în suflet , iar nu în fruntea tagmei jefuitorilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS