Actualitate

Ziua Eroilor, celebrată la Bistrița. Președintele Senatului, la ceremonie. Alte momente solemne

(FOTO-VIDEO) La Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș a avut loc un ceremonial militar și religios cu prilejul Zilei Eroilor, celebrată de Înălțarea Domnului.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/videos/983021502468960

La ceremonie au participat președintele Senatului României, Anca Dragu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Sergiu-Horia Hossu, alături de deputatul Diana Morar și oficialități locale.

Festivitatea a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți în frunte cu arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor.

”O zi superbă de Înălțare și de Ziua Eroilor. Această asociere este plină de înțelesuri, eroii nu mor niciodată. Patria și eroii sunt numitorul nostru comun. Glorie eternă tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această țară să fie una relativ rotundă, pentru că a mai avem până a spune că este cu adevărat rotundă, pentru a avea în propriile mâini destinul”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc.

O elevă din clasa a V-a de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, Andra Măierean, câștigătoarea concursului județean ”Eroul din familia mea”, a vorbit despre străbunicul ei.

S-a dat citire numele eroilor căzuți pentru patrie, înhumați în Bistrița.

De Ziua Eroilor au fost programate și alte momente solemne, precum cele de la Sigmir, la bustul Generalului Grigore Bălan în localitatea Blăjenii de Sus, la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ”Mihai Viteazul” (Ferma Cavalerilor), în Cimitirul Eroilor din Bistrița, la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

De Ziua Eroilor, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele și sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire sunt oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/824973888425793
https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3785214298274699
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/344840950345970
https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/824880028435179
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=182789820515107&id=102316291895794
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/344932160336849
https://www.facebook.com/cameliatabara.cjbn/posts/178867930837145
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1154436405069622&id=100015098205227
https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/posts/4209220549137651

3 comentarii

  • „Dintotdeauna românii din Transilvania au luptat pentru independență față de imperiile din Vestul Europei și pentru afirmarea spiritului autentic românesc.” Radu Moldovan citat din volumul Vorbirea fără gândire – decât un Răsunet

  • Ca la noi , la nimeni. Fostul primar Ovidiu Cretu le căuta cu „Lumânarea”. Incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la cimitirul eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
    Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor are loc la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS