(FOTO-VIDEO) Ziua Imnului Național a fost celebrată la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală a Bistriței printr-un ceremonial la care au luat parte oficialități locale și județene, parlamentari, dar și ”nuntașii” de peste mări și țări invitați la ediția din acest an a Festivalului internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”.
După acordarea onorului militar, a urmat o slujbă de binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român. Ceremonia a continuat cu intonarea vocală și instrumentală a Imnului Naţional al României și s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
”Ziua Imnului Național la Bistrița – Oraș al Imnului Național. Intonarea imnului național îți dă oricând o vibrație aparte. Când victoria într-o competiție internațională îl face să fie intonat, îți accentuează sentimentul de mândrie patriotică. O emoție cu totul aparte te încearcă și când aceasta se întâmplă de Ziua Imnului Național, în orașul natal al lui Andrei Mureșanu, chiar la picioarele statuii poetului”, a scris pe Facebook deputatul PSD Doina Pană.
”Astăzi am sărbătorit Ziua Imnului Naţional al României. În timpul Revoluţiei de la 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial. Valorile și simbolurile pe care imnul le poartă trebuie transmise din generație in generație pentru a ne învața urmașii să își iubească țara!”, a postat deputatul PMP Ionuț Simionca.
Începând din 1848, ”Deşteaptă-te, române!” i-a călăuzit pe români în momente importante ale istoriei, precum Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan şi emis pe toate staţiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când Regele Mihai I a fost forţat să abdice, ”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, intonarea sau fredonarea sa fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi, fiind instituit apoi drept Imn Naţional.
Poemul ”Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în Bistriţa.
Politruci ; din toate zarile uniti-va ! Noroc cu musafirii de la nunta.
A nu se uita ca in timp ce la noi batosii de politicieni primesc onoruri militare, la CAREI nu se aproba sub nici o forma instalarea unui catarg cu tricolorul, si la MIERCUREA CIUC s-a instalat la primarie drapelul negru de doliu. Cica tocmai astazi a murit un cetatean de onoare maghiar. Mai sa fie ? Au fost date la stirile de pe televiziuni . Si sa nu se uite cam cum suna noua lege a administratiei facuta cadou de psd+alde tocmai in an centenar udemereului. Si sa mai stai cu estia umar la umar sa sarbatoresti ce ? MAREA TRADARE NATIONALA !
Dle, patriotismul nu trece prin culori de steaguri. Trece prin respectul universal al vieții umane şi regulii de aur, ce nu-ți place ție nu fă altuia.
Restul sunt sloganuri ideologice.Doar proştii se bat pe culori, steaguri şi simboluri. Poți să pui un alt drapel e o bucată de pânză căruia atribui o încărcătură simbolică imaginară. Mic exercițiu puneți pe youtube.căutare la Sacha Baron Cohen plus Who is Americana. Nici la alții nu stau lucrurile mai roz. Prostia ideologică e universală.
Aceleasi fete palide si acre ale politrucilor le vedem mereu. Mai bine ramaneam cu nemti si terminam cu comunismul rusesc. Ce folos ca ne-am aliat cu alianta??? Aia si-au vazut de treburi si noi am cazut cu curul in teapa comunista si bolsevica datorita tradatorilor romani din tara asta. Nu mai era picior de comunist si nici magariile din ’48 nu mai aveau loc. Pacat ca ne-am nascut intr-o tara condusa de prosti si tradatori de doi bani.
din cauza lor nivelul meu de patriotism e aproape de zero
lehamitea este prea mare….niste imbuibati de posturile pe care le ocupa pusi politic acolo, la ciolan
niste politruci stalinisti, nu stiu daca a fost si dna CALO, mereu pezenta bagatoare de seama!
poze si video foarte bune multumim ziarului ca vedem ce se intampla