Actualitate Recomandări

Ziua Înălțării Domnului, Ziua Eroilor. Ceremonial militar-religios la Bistrița (FOTO-VIDEO)

Hristos s-a înălțat! La sărbătoarea Înălțării Domnului, în Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, a fost celebrată Ziua Eroilor printr-un ceremonial militar și religios la care au luat parte oficialități locale.

Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor și defilarea gărzii de onoare.

Manifestări comemorative s-au desfășurat și în alte cimitire ale eroilor din județ, la troițe și monumente ridicate în cinstea celor care și-au dat viața pentru patrie.

La Șintereag s-au depus coroane la bustul generalului erou Grigore Bălan, precum și la mormântul slt. (p.m.) Marius Florin Sfecheș. La Cimitirul Municipal Bistrița de pe strada Tărpiului a fost depusă o jerbă de flori la mormântul slt. (p.m.) Cristian Petru Filip. Totodată, la Ferma Cavalerilor din zona Stațiunii Pomicole a avut loc un moment solemn la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ”Mihai Viteazul”.

O slujbă de pomenire a avut loc și la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor 60 de soldați care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial. Slujba a fost oficiată de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Aici FOTO-VIDEO.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

De Ziua Eroilor, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele și sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor.

2 comentarii

  • Astăzi e sfânta zi a Înălţării Domnului , la 40 de zile după Înviere, când Domnul Iisus Hristos s-a înălţat al cer de pe Muntele Măslinilor. Înălţării Domnului se prăznuieste în fiecare an în a 6-a zi de joi după Duminica Paștilor. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate, consacrată prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, când s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul regal 3530 din 2 sept 1920. Data aceasta a sărbătorii a fost reconfirmată si în 1940, într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială, ce coincide cu sărbătoarea religioasă de Înălțarea Domnului.
    In această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
    Dar, ca la Bistrita la nimeni din momentul in care pe fostul primar Ovidiu Cretu incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 acesta a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
    Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de măcar de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor se desfăsoară la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS