Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Biodiversității (a diversității biologice, genetice și ecosistemice), ocazie cu care organizațiile de mediu organizează ieșiri în natură.
”Indiferent unde ieșiți, singuri sau în grup, observați natura din jurul vostru în toate formele ei. Membrii de la Asociația Harta Verde România vor fi duminică într-un tur în livada cu peri seculari de la Unirea (Bistrița). Vom observa și inventaria specii și habitate prezente în livadă”, a scris pe Facebook președintele organizației, biologul Ciprian Samoilă, administratorul grupului Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud (BioGeoDiv BN).
De asemenea, Asociația Ruralis, condusă de Cristian Țetcu, va organiza și astăzi un tur din seria ”Hai-hui prin natura urbană” de data aceasta pe Dealul Târgului.
Prin biodiversitate se înțelege varietatea vieții pe Pământ, cu totalitatea ecosistemelor, speciilor și genelor tuturor viețuitoarelor. Biodiversitatea este rezultatul a miliarde de ani de evoluție continuă, modelată în principal de procesele naturale, dar, mai nou, și de influența oamenilor – în principal prin poluare și activitatea de exploatare a resurselor naturale.
Diversitatea speciilor de pe planeta noastră (plante, animale și microorganisme) este imensă: până acum, au fost identificate circa 1,75 milioane de specii, cele mai variate în domeniul insectelor. Totuși, specialiștii consideră că există până la 13 milioane de specii diferite de viețuitoare, iar, până acum, e foarte probabil să fi existat pe planetă peste 300 de milioane de specii.
Biodiversitatea mai înseamnă și diferențele genetice din cadrul fiecărei specii (soiuri de plante, rase de animale), mergând până la specificitatea în materie de cromozomi, gene și ADN ale fiecărui individ în parte. Totodată, biodiversitatea înseamnă și diversitatea ecosistemelor, de la deșerturi sau păduri până la munți și lacuri. Fiecare ecosistem reprezintă o combinație de viețuitoare și elemente geologice aflate în interacțiune continuă.
Principial, biodiversitatea se împarte în biodiversitate vegetală, respectiv animală. În primul caz este vorba despre plante și vegetație, organisme vii care se bazează în principal pe procesul de fotosinteză a luminii solare pentru a prolifera. În ce privește biodiversitatea animală, aceasta cuprinde speciile de viețuitoare de pe uscat, din apă și cele zburătoare, scrie revista Știință și tehnică.
Adaugă comentariu