Actualitate

Ziua Internațională a Educației, 5 octombrie, este liberă pentru profesori și elevi

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, este liberă pentru profesori și elevi conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).


Practic, pe 21 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță.

Anul acesta școlar a început pe 5 septembrie și este organizat pe 5 „module de învățare” și are 5 vacanțe.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud nu a anunțat deocamdată dacă și în ce fel va marca această zi.

5 comentarii

 • După ce ca lucrează 4-5 ore pe zi, după ce au concedii de se plictisesc iată ca dragii profesori mai au nevoie de încă o zi liberă ca deh, muna asta este obositoare chiar extenuanta! Ceva bani în plus pentru cele 20 de ore lucrate pe săptămână nu se dau?

  9
  28
 • Oare isi primesc norma de hrana pentru ZiuaI internationala a Educației? Foarte bine ca sunt liberi, au mai mult timp pt. meditatii. Ca la scoala oricum nu isi dau interesul.
  Astept sa vad cum se sarbatorste pe data de 18 octombrie.

  5
  20
  • Nu prea sunteti la curent cu aceste lucruri. Profesorii nu au si nu au avut norma de hrana. Mai interesati-va inainte sa scrieti aberatii.

   8
   5
 • @Bistrițan și anonimul
  De ce nu vă faceți cadre didactice, oameni buni? Poftiți în sistem și arătați ce puteți, dacă vă rod ura și râca pâna la ficat.

  26
  5
 • Estia sa se faca cadre didactice? Sa predea eventual la pereti ca nici dracu nu-I baga-n seama. Tipi ca si anonimul sunt niste indivizi foarte toxici.

  2
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS