(FOTO) UDMR Bistrița-Năsăud a marcat, printr-un eveniment organizat la Palatul Culturii, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la care au fost invitați președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, prefectul Ovidiu Frenț.
Radu Moldovan: ”Este una dintre cele mai importante sărbători ale etnicilor maghiari. Istoria județului nostru, a orașului Bistrița, este strâns legată și de înaintașii dvs. Acest lucru se păstrează și astăzi, când alături de reprezentanții dvs. lucrăm la cel mai bun mod posibil pentru dezvoltarea județului și pentru crearea unui climat în care fiecare cetățean, indiferent de etnie, religie sau preferințe politice să se dezvolte. În 15 martie 1848, dar și astăzi, cel mai important lucru este ca libertatea și drepturile omului să fie suverane, chiar dacă un reprezentant guvernamental ne spunea că drepturile omului au devenit un lux. Îmi doresc ca disensiunile promovate de curentele extremiste să fie lăsate uitării, noi toți să lucrăm, așa cum am făcut-o și până acum, pentru județul Bistrița-Năsăud, pentru Transilvania și pentru România. În cei trei ani și jumătate de mandat, împreună cu colegii din CJ am reușit să dezvoltăm investiții importante în comunitățile cu populație majoritar maghiară. Mi-aș dori ca după 5 iunie comunitatea maghgiară să fie din nou reprezentată în CJ, pentru a putea aduce în plen problemele cu care se confruntă. Îl felicit pe primarul Ovidiu Crețu pentru că a pregătit foarte bine ziua de 15 martie, dând o culoare foarte potrivită pentru această manifestare Palatului Culturii. Avem verde, coloane albe, și în inimi culoarea roșie”
Ovidiu Crețu: ”Sărbătorim 168 de ani de la revoluția din 1848. A fost un moment în istorie când popoarele s-au trezit. Ne aducem un prinos de recunoștință pentru ce a însemnat poporul maghiar în istoria umanității. Aportul adus la cultură și civilizație este unul excepțional. Revoluția din Ungaria s-a apropiat cel mai mult de victorie dintre toate revoluțiile. Revoluția maghiară a fost înăbușită, dar spiritul acelei revoluții vine în continuare și astăzi. Noi, cei de astăzi, suntem creație a ceea ce s-a întâmplat în trecut. Sunt aproape patru ani de când am fost ales pentru al doilea mandat de primar și în totți acești ani am beneficiat de sprijinul unui coleg în Consiliul Local, Antal Atilla, v-a reprezentat pe dvs. cu cinste și ceea ce s-a realizat în Bistrița în acest timp i se datorează și lui. Mulțumesc frumos pentru tot ceea ce a însemnat colaborarea în acești ani, voi fi onorat și mândru dacă și în viitorul mandat vom lucra împreună”.
El a citit apoi, ”ca să vedeți cât de actuali sunt clasicii”, poezia ”Cum de rămân nespânzurați” de Petofi Sandor, ”care se potrivește exact zilelor noastre, toate-s noi și vechi sunt toate”: ”Cum de rămân nespânzurați/Acești nerușinați și hoți?/ Poate doar pentru că nu sunt/Atâţia arbori pe pământ/De care să atârne toți/Oh, câți tâlhari fac încă umbră/Pământului! În câte-un strop/De s-ar preface fiecare/Și ar ploua din zare-n zare/Ne-ar îneca un nou potop”.
Ovidiu Frenț: ”La mulți ani celor 14.350 de maghiari înregistrați oficial al recensământul din 2011. Momentul revoluțiilor din 1848 a consolidat națiunile noastre și a consolidat ceea ce suntem astăzi în casa comună europeană”
Antal Atilla, președinte UDMR Bistrița, consilier local: ”Ne dorim ca și la municipiu, dar și la Consiliul Județean, să ajutăm în continuare la dezvoltarea orașului și județului”
După discursurile oficialităților, a început un spectacol susținut de elevi ai Colegiului Național ”Andrei Mureșanu”, grupul de dansuri maghiare ”Vadrozsa” și Corul romano-catolic ”Trinitas”.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an pe 15 martie, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848.
Încă un moment din ciclul copii,pardon politicienii spun lucruri traznite,pentru un pumn de voturi ăștia își renega originea,religia si mama.Ce combinatie de culori,steagul maghiar simbolizat de scaun,stâlp și inima lui Radu…unde ești tu Tepes doamne?
În loc să împroști cu falsă ură, întâi învață să scrii corect românește. E minimul respect pentru etnia ta, țara ta și limba ta maternă. În rest, numai bine!
Poezia
Scrisoarea a lll – de mihai eminescu, ecfoarte potrivita.
Cum nu vii tu tepes doamne , ca punand mana pe ei
S-ai imparti in doua cete, in smintiti si in misei
Si in doua temniti large cu d-ea sila sa-i aduni
Sa daibfoc la puscsrie si la casa de nebuni.
Respect Ungaria !
Doamna yo s-a recitat o poezie, ce te aprinzi asa de tare? Sunt cele mai frumoase poezii romanesti de care ne aducem aminte cu mare drag
Nu v-ați săturat să vă urâți reciproc? 🙁
Cretu nu-si da seama ca invocand poezia lui Petőfi Sándor, ”Cum de rămân nespânzurați”, scrisa in 1845 la Budapesta, vorbeste de funie în casa spânzuratului. Faptul ca sunt prea putini arbori pe pamant, este si din cauza unora certati cu natura precum Cretu, care din prostie mutileaza copacii cu drujba pana se usuca.
Ai dreptate. Nu-si da seama cat de ridicol este. DIn ce in ce mai ridicol. Dar cred ca n-a vorbit el ci fantoma lui care privea din afara la toti cei din primul rand printre care si el. A lipsit locotenetul Avram ca versurile sa se potriveasca perfect…
Cretu: „Noi, cei de astăzi, suntem creație a ceea ce s-a întâmplat în trecut.”
Da, tu esti intradevar cel mai elocvent model nereusit de creatie a trecutului… Pacat de Bistrita!
intr-adevar… din cauza vitezei…
cE CULOARE ROSIE O SA IEI radule in alegerile din iunie de nu le vei uita niciodata.
Felicitari dlui vice MATE STEFAN de BECLEAN.LA MULTI ANI!