Actualitate

Ziua Regelui, sărbătoare națională

Astăzi, 10 mai, este Ziua Regelui, celebrată oficial din anul 2015 drept sărbătoare națională întrucât are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român, ea fiind sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul.

Și în 2022 este sărbătorită potrivit programului care poate fi văzut AICI.

La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. De asemenea, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, a fost promulgată de Carol I legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă.

Din 1866 şi până la momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast.

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud publică astăzi fotografii și documente și reamintește:

”În această zi, în 10 Mai 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmariengen ajunge la București și este încoronat domnitor al României. În 10 Mai 1877, pricipele Carol I semnează Declarația de Independență, iar în 10 Mai 1881 a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui CAROL I, România devenind regat. Domnia lui Carol I avea să se încheie după 48 de ani, fiind cea mai lungă din istoria statelor românești, fiind urmat la tron de către nepotul său, Ferdinand. De asemenea, 10 Mai a fost Ziua Națională a României până în anul 1947, când va fi interzisă de către comuniști”.

Etichete

4 comentarii

  • Vasile, lasa ironiile…!! Te-am intrebat si pe Bistriteanul, care e numele tau real,sa stiu cu cine sa polemizez…. O sa-ti povestesc cum stau lucrurile, daca nu pricepi ! MNPop

  • Din păcate în capul unor infatuați regalitatea se limitează la familia Hohenzollern, TIRANUL Carol I care conform presei occidentale a dat ordin să se traga cu tunurile în răsculații din 1907 mascacrând 11000 de tătani, sau Carol II un desfrânat, sau Mihai un adolescent care pe timpul „domniei” avea în cap numai mașini și fete. Nu înțeleg cum pot unii să ridice în slăvi o asemenea familie.

  • Motto:
    „Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”
    (Testamentul Reginei Maria)

    Anul acesta pe 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria. Actul istoric al încoronării din 15 octombrie, 1922 reprezintă desăvârsirea Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 de la Alba Iulia.
    Prin urmare, Ziua Regalitătii din acest an stă sub semnul acestui memorabil eveniment centenar, cu reverberatii notabile si pentru orasul Bistrita.
    După cum se stie, la un an după Marea Unire, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov. In perioada interbelică, străzi sau piete importante din aceste orase purtau numele suveranilor României Mari. Astfel si la Bistrita, în perioada interbelică Piata Centrală se numea Piata „Regele Ferdinand” iar Bulevardul Republicii purta numele Bulevardul „Regina Maria” .
    Ba mai mult, începând din 15 octombrie 2019, la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919.
    De aceea având in vedere că pe 15 octombrie, 2022 se implinesc 100 de ani de la incoronarea suveranilor României Mari ar fi cazul ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dacă la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
    De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent. (Vezi: https://timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/)
    Initiativa primarului Ioan Turc din 1 decembrie, 2021 pentru ca parcul municipal din Bistrita să poarte numele „Regele Mihai” este o măsură lăudabilă si necesară dar nu si suficientă pentru desprinderea de trecutul comunist al urbei.
    Cu atât mai mult cu cât, imediat după instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, ulterior fiind redenumită Piata Centrală iar Bulevardul Regina Maria a fost numit Bulevadul Republicii, denumire păstrată si astăzi, desi abdicara Regelui Mihai si proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, s-a făcut sub amenintarea tancurilor sovietice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.