În Piața Unirii din Bistrița a avut loc o ceremonie militară și religioasă dedicată sărbătoririi a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cei prezenți s-au prins, conform tradiției, în Hora Unirii.
În cadrul ceremonialului organizat de autoritățile locale s-a intonat Imnul Național al României și a fost oficiată o slujbă. Festivitatea a mai cuprins depunerea de coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și defilarea gărzii de onoare.
Manifestarea s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii. ”Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României”, a răsunat în Piața Unirii din Bistrița.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern. Ziua de 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept ”cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional“. Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, cunoscut ca Mica Unire, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este ”actul întregii naţiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei în anii 1877-1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene.
Din anul 2015, data de 24 ianuarie este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare.
Frumos oameni de bine,aceasi PSdisti,aceasi pensionari,restul muncesccu gandul la frumoasa hora!
Cata dreptate ai Ioane!
Popimea ortodoxa si Cuza. Unirea a fost facuta sub Cuza, care era mason, si cu ajutor occidental (in special Franta). Cei care s-au opus total unirii au fost in principal boierii moldoveni pro-rusi, popimea ortodoxa si Rusia, dar si otomanii si austriecii. Daca ar fi fost dupa ei, noi am fi scris azi cu caractere chirilice. Sa uitam si de lovitura de stat incercata la Iasi, unde Ion Creanga a fost de partea pucistilor. Avem nevoie si azi de un Cuza, care sa secularizeze averea de miliarde de euro a acestui SRL pe bani publici, numit BOR si sa opreasca finantarea din bani publici a cultelor de orice fel. Cat despre „intelepciunea ruseasca”, propusa de un candidat la presedintia Romaniei, asta e doar un episod din cancerul pe care l-a insemnat Rusia pentru poporul roman. Ne revedem de 1 Decembrie, sa-i comemoram pe cei care au contribuit la infaptuirea Marii Uniri si care au ajuns sa fie torturati si omorati in inchisori dupa 1945, tot de catre „intelepciunea ruseasca”.
Foarte bune și lămuritoare, comentariile lui Paul și Bistrițeanului!! Felicitări! Acesta este adevarul istoric din arhive! Noi am învățat trunchiat,aberații spuse deslugile comuniste ,proruse! Noroc cu lecturile și adevărații istorici! În ceea ce privește situația actuală cu…. ,ultranationaliștii care nu știu ce înseamnă patriot, mă tem că ,trăiesc într- o confuzie totală!
Câtă ipocrizie! În campania electorală unde va este unirea/unitatea?
„Unde ești tu Țepeș, Doamne…..”
Piața Unirii din Bistrița nu are nici o legătură cu Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Confuzia s-a produs în anul 2012, când fostul primar Ovidiu Cretu a mutat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean (IJP), fără să stie că numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. De atunci în fiecare an la 24 ianuarie politicienii bistriteni se adună ca oile lângă bustul lui Cuza fără să respecte adevărul istoric legat de Unirea Principatelor. Bustul lui Cuza a fost comandat de IJP pentru că „Domnul Unirii” a pus bazele Poliţiei moderne în România si a fost dezvelit în anul 2004, aducând o nota de vizibilitate asupra sediului Politiei judetene care seamănă mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunistă.
Iata ce spunea marele savant Nicolae Iorga în cartea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungurească la 1906”:
„Pe la 1870 romanii n-aveau deloc „inteligenţa” in Bistrita şi credincioşii se închinau la bisericuta de lemn din capatul târgului. Dar, necontenit a crescut apoi bogaţia, însemnatatea, numarul suburbienilor din Maierişte şi din Stupini, cari traiesc din lucrul câmpului si din pomărit, al celor din „Hrube” unde cărămidarii gătesc cel mai bun material de clădire din Podeni, unde din iobagi (căci aceasta înseamna „podeni”, podani) s-au ales zidari neantrecuţi. Bisericuţa a fost strămutată în satul de luptă cu saşii al Lechinţei, iar în loc s-a căpătat de la catolici biserica de astăzi unde slujeste un protopop unit”. Este vorba de Biserica greco-catolica din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Dupa cumparare, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare interioara si de adaptare la nevoile cultului greco-catolic. De asemenea, porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică.
Prin urmare Piata Unirii din Bistrita este locul care are cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romanească din partea Comitatului Bistrita-Năsăud participantă la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “credentialele” fuseseră sfintite in Biserica Română Unită din Bistrita.
De aceea, bustul lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutat înapoi la IJP, unde se mai află încă soclul de marmură de pe care a fost dislocat în 2012 de către fostul primar Ovidiu Cretu, iar in locul lui din Piata Unirii sa fie ridicat un monument evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 .
Acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc având înăltimea totală (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis de la soclu până în vârf ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului s-ar putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura ar putea fi trecute numele delegatilor din Comitatul Bistrita-Nasaud participanti la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dând astfel o personalizare locală Monumentului Unirii.
De asemenea, pe soclul monumentului s-ar putea monta un basorelief din bronz executat după imaginea emblematică a Marii Adunari de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Jupanul cel mare nu mai serveste. Nu mai candideaza pesemne peste patru ani. Si-a facut suma. Ii ajunge. De-acum sa se mai prinda in hora patriotismelor altii, mai flamanzi.
Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 numită impropriu „Mica Unire”, a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Astfel, pe 5 ianuarie 1859, Adunarea electivă de la Iaşi a ales ca domn al Moldovei pe candidatul Partidei naţionale, Alexandru Ioan Cuza. Apoi, Adunarea electivă de la Bucuresti care şi-a deschis lucrările pe 22 ianuarie 1859, a avut loc sub presiunea a mii de oameni, mobilizaţi de tinerii unionişti, ce se adunaseră în faţa clădirii unde avea loc Adunarea. Această atmosferă incendiară a susţinut totodată pe reprezentanţii partidei naţionale care au convocat o şedinţă la hotelul „Concordia”, unde au hotărât să propună Adunării ca domn al Ţării Româneşti tot pe Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei. În dimineaţa zilei de 24 ianuarie, reprezentanţii Partidei naţionale au propus convocarea unei şedinţe secrete pentru desemnarea candidatului, care a fost acceptat în unanimitate, deputaţii conservatori fiind nevoiţi să cedeze voinţei poporului. Trecându-se la vot, toate cele 64 de buletine purtau numele celui ales la 5 ianuarie în Moldova, realizând astfel una din cele mai importante file din istoria românilor. Astfel, Alexandru Ioan Cuza devine domnitor al ambelor Principate, respectiv Moldova si Tara Românească. Au urmat apoi trei ani de complicate actiuni diplomatice externe pentru recunoasterea Unirii Principatelor. Abia in 1862 Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei au primit recunoastere internatională cu sprijinul nemijlocit al Frantei, respectiv al lui Napoleon al III-lea. In acelasi an 1862, când Principatele Unite au primit numele de „România”, Mihail Kogălniceanu avea să rostească memorabila frază „Unirea naţiunea a făcut-o”. Punând bazele României moderne, Unirea Principatelor din anul 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul realizării unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască la Alba Iulia, prin Marea Unire pe 1 Decembrie în anul 1918.
Această manifestere nu este una POPULARA! Adică să participi cetatenii.
E doar a autoritățile, artistilor bugetari , MAPN (bugetari) si a angajatilir bugetari, care participa pt ca li s-a recomandar să participi
Dacă nu participi din DRAGOSTE, degeaba participi.
Această zi NU ar trebui să fie zi libera!
Nici 1 mai, nici 1 ddecembrie!
Eu muncesc aici, în străinătate si de 1 mai si de ziua nationala.
Zilele libere sunt Pastrle si Ceaciunul!
Auzi la ei, zi libera de ziua copilului ,
Da, e o gluma buna ca sa sarbatorim ziua unirii….. e culmea unui un popor dezbinat care-si da m*ie online pe teme politice….
…nu este cu invitație, nu este lecție de istorie pentru bac, nu e cu urbanism , unde e bustul lui Cuza e așa din simțiri, datorii , față de uni care sau jertfit pentru ca noi să…aici e greu că nu știm ce vrem
Ba da, unii stiu exact ce vor. De exemplu la mitingul la care a participat „presedintele ales”, s-a arborat steagul de lupta al Rusiei si steagul Romaniei din perioada comunista. Deci unii stiu exact ca vor „intelepciune ruseasca” si intoarcere la statutul de colonie ruseasca. Altii de peste hotare, de la vest si est vor anularea Marii Uniri, prin anexarea Transilvaniei (harta Ungariei Mari fiind afisata in mod repetitiv de catre politicienii maghiari in ultimii ani), respectiv ruperea Moldovei Romanesti si alipirea ei Republicii Moldova actuale (harta data de Putin lui Dodon).
Ce nu înțeleg ,de ce este o zi liberă?
Este o zi libera ca sa reflecteze lumea asupra unirii principatelor … acest pas care ne a adus mai aproape de unirea completa a provinciilor romanesti … de aia … dar unii dintre voi ca si restu de politicieni si extremisti o politizati de numai … macar cateodata mai faaceti ceva calumea si lasat garagara politicilor acolo unde e.
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!
Și, domnule președinte,
Haideți să luăm aminte:
Lin – muzicii i-a dat glas
Alexandru — fiu de sas,
Să nu mai avem niciun
Cuza Vodă-n surghiun!
Nesimtitilor !
Luati pozitia de depti in fata politicienilor natiei romane.
Unde va credeti in Tongo ?
Sigur tu votezi cu C.G. Vai de capul tău !!!
Tongo? :))) Ești deșteaptă/deștept că pseudonimul tău. Mai citește că așa ceva nu există!